[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 19. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


V O D I Č

Skobalj jede francuski hleb, a grabljivica napada kedera i varalicu

Jesen bez predaha

Temperature vode od desetak stepeni pomerila zimski san somu i šaranu, pa ovim brkatim ribama treba ponuditi durdubak i kuvani kukuruz

Stigla je i pozna jesen, a ribolovci nikako da predahnu. Razlaz sa obala odlaže, za ovo doba godine, neuobičajeno toplo vreme. I trećeg novembarskog vikenda temperatura vazduha prešla je petnaesti podeok. Kao da smo na pragu proleća, a ne zime.

Temperatura vode kreće se oko 10 stepeni, a to znači da je još aktivna bela riba. Pored bodorke, skobalja i protfiša, pecan je i šaran, a od grabljivica - som. Zimski san je pomeren za decembar, pa brkatu ribu valja ponuditi kuvanim kukuruzom ili durdubakom. Grabljivice (štuka, smuđ i bandar) napadaju kedera, a sve više i varalicu.

Sportski ribolovac Ilija Jovanović, član Sportsko-ribolovnog društva "Sava" iz Železnika, važi za vrsnog majstora u ulovu ribe na veštački mamac. To je potvrdio i minulog vikenda na Savi. On je na potezu od ušća Kolubare do Obrenovca ulovio četiri štuke (na tvister) ukupne težine 4,6 kilograma.

Mrtav keder

Kedera je, u ovo vreme, teško upecati, pa se zato grabljivicama nudi ribica iz zamrzivača. Sa mrtvim kederom, po sistemu "muvanja", pretražuju se dublje vode sa preprekama (stene, panjevi, grane). Kada štuka, smuđ ili som zgrabe mamac treba snažno kontrirati. Za ovu vrstu ribolova koristi se robustan pecaroški pribor.

Silikonska varalica

Silikonska varalica "frogi" namenjena je za ulov štuke u jesenjem periodu. Ovaj veštački mamac, povlačenjem kroz vodu, imitira pokrete žabe i punoglavca. "Gvožđurija" od osam centimetara, sa ravnim trbuhom, koristi se za ulov "čistača vode" na kanalima i barama. "Frogi" se industrijski proizvodi u dve boje - zelenu i kestenjastu.

Da se som još nije ukrtolio, uverili smo se na Malim vodama na Dunavu. Nekoliko ribolovaca iz Višnjice ulovilo je pet somova (najlakši je imao četiri, a najteži sedam kilograma). "Vodeni car" je pecan sa čamaca, a kao mamac korišćen je durdubak. Zabeleženo je i jedno "kidanje", a po proceni ribolovaca, odbegla "ala" imala je oko 20 kilograma.

Minulog vikenda drmao je i plovak. Na Savi, između Duboke i Ostružničkog mosta, dobro je radio skobalj. "Riblji korov" je uzimao francuski hleb, a ulovljeni primerci imali su oko 700 grama. Svako od desetak prisutnih pecaroša u čuvarci je imao od pet do sedam kilograma ove riblje vrste. U nekim trenucima, skobalj je napadao i crvića.

Reni bunar na Savi, u blizini restorana "Mika alas", uvek ima pecaroša. Ribu love sa povećeg splava, a minulog vikenda grizla je grabljivica. Časlav Strajnić iz Obrenovca okušao je sreću pecajući na glistu (đubretarku). Neuobičajeni mamac za poznu jesen imao je punog efekta. Gospodin Strajnić "namlatio" je čak pet kilograma bandara i balavca (podvrstu smuđa).

Na Savi i Dunavu vodostaj je u laganom porastu što pogoduje alasima. Minule nedelje privredni ribolovci su napunili čunove belom ribom i grabljivicom. Niko na obalu nije izašao bez ulovljenih dvadesetak kilograma u "cugu". U čerence i mreže sve češće uleće tolstolobik, vegetarijanac koji je na sve većoj ceni.

Prošlonedeljni rekorder na ušću Save u Dunav je Velibor Nikolić iz Zemuna. Ovaj sportski ribolovac i najiskusniji alas na području beogradskog atara referiše: "U subotu sam imao 18 kilograma deverike i dva smuđa (2,5 kg). Lepo vreme izmamilo me je i u nedelju. Nekoliko sati sam mrežom lovio oko Ratnog ostrva. U čunu se našlo 24 kilograma bele ribe i tolstolobik od četiri kilograma. A prekjuče, od 5 do 8 sati, "pala" su tri tolstolobika - ukupno 16 kilograma. Ne znam kako će biti ovih dana, ali ja sam optimista".

M. D. MILENKOVIĆ
FOTO: Z. SINKO


vesti po rubrikama

^ribolov

15:37h

Vodič: Skobalj jede francuski hleb, a grabljivica napada kedera i varalicu

15:45h

Teški metali opasni po faunu Dunava

15:53h

Usvojen kalendar takmičenja za narednu godinu

16:01h

Foto ulov: Pernati ribolovci

16:10h

Saveti: Tečne aromatične supstance

16:19h

Trofejni primerci: Vegetarijanci

16:27h

Riblji specijaliteti: Musaka od lososa

   


     


FastCounter by LinkExchange