[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 18. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zdravstvena karta mladih Srba i Crnogoraca pod lupom

Mama, šta je to seks

Mladi više znaju o kompjuterima, nego o seksualnom odnosu. Svaki peti učenik između 11 i 15 godina svakodnevno puši. Oko 10 odsto adolescenata između 13 i 15 godina bar jednom je probalo drogu

Ako muškarci stavljaju kondom, šta onda stavljaju žene?
- Pa, one najčešće uzimaju pilule.
E, ja neću da gutam pilule, rekao je sasvim ozbiljno dvanaestogodišnji Stojan, kad je pre neki dan od mame dobio odgovor koji ga je interesovao.

Ovakav dijalog ide u prilog tezi da je deci potrebno mnogo više informacija o seksualnom obrazovanju, uprkos tome što na TV-u mogu "svašta" da vide i što imaju sijaset dečjih novina iz kojih mogu mnogo toga da saznaju. A opet, ima onih koji kažu da deca 21. veka, čim se rode, odmah znaju i "na čemu nebo stoji" i da im poruke odraslih ponekad izgledaju i smešne i neuverljive. Tako je petogodišnji Dragan, kad je video reklamu za Sajam nameštaja u kojoj se dve stolice grle, reagovao kao iz topa: "Stolice se zaljubile! Svašta. Ko još može u to da poveruje?"

Ova dva primera mogu da budu dobar šlagvort za sveobuhvatniju temu kojom se poslednjih nedelja bave stručnjaci u Ministarstvu prosvete, jer je prihvaćena ideja da se predmet fizičko vaspitanje dopuni sadržajima zdravstvenog obrazovanja i u sedmom razredu, a u planu je da se sličan predmet izučava tokom celog školovanja. Jedan segment te nove oblasti biće posvećen i seksualnoj edukaciji.

Znanje za sve

- Ne postoje generacije kojima nije potrebno seksualno obrazovanje, seksualnost je sastavni deo našeg života. Sasvim je sigurno da je svima potrebna najbolja moguća edukacija koja se ne svodi samo na objašnjavanje reproduktivnih organa ili o seksualnim odnosima. Mladi treba da nauče veštine pregovaranja, donošenja odgovornih odluka… Kada neko od 15 ili 16 godina vežba imaginarne uloge i promisli o takvim situacijama, sasvim sigurno da će mnogo odgovornije razmišljati kad bude donosio odluku u stvarnom životu - objašnjava lekarka Mila Paunić, uz napomenu da je tim Ministarstva prosvete analizirao i druga iskustva, ali da su najveći uzor bili programi u Rumuniji, Sloveniji i Poljskoj.

Zapravo, sličan projekat kod nas je postojao i osamdesetih godina, ali je zbog razno-raznih okolnosti, pa i stidljivosti domaćih predavača, sve ostalo samo mrtvo slovo na papiru. Međutim, iako je seksualno obrazovanje ušlo u škole mnogih evropskih zemalja još pre pola veka i tamo maloletnice prekidaju učenje jer su ostale u drugom stanju ili odlaze na klinike da se oslobode neželjene trudnoće. I taj broj nije zanemarljiv, kao što se to uostalom događa i kod nas.

Poroci

U Berlinu je, na primer, nedavno izbila "mala revolucija" kad je odlučeno da se aparati sa kondomima postave i u osnovne škole, uz objašnjenje da je samo prošle godine 516 učenica od 15 do 18 godina u tom gradu napustilo školovanje zbog trudnoće. A pravi šok izazvao je podatak da je isto to učinilo i pedesetak devojčica mlađih od 15 godina!

I domaća statistika je neumoljiva i nemo zvoni. Jer, Srbija i Crna Gora se nalaze na prvom mestu po broju pušača među mladima u Evropi. Istraživanja pokazuju da svaki peti učenik između 11 i 15 godina svakodnevno puši (u procentima je to 23,3 odsto đaka). Sedamdeset odsto studenata je probalo cigaretu, a svaki drugi akademac cigarete kupuje svaki dan. Prema procenama stručnjaka za porodičnu terapiju alkoholizma iz Beograda, u državi je registrovano više od 300.000 alkoholičara.

Prvi kontakt sa alkoholom mladi imaju već u 11 godini. Gorak ukus u ustima izaziva i sama pomisao na očeve koji potiču iz pasivnijih krajeva, koji s ponosom gledaju kako njihovo čedo od samo nekoliko leta umače prst u čašicu s rakijom! Tako da nikog ne čudi što se i pored zakonske zabrane alkohol prodaje bez ikakvih zazora i maloletnicima. A droga, to je posebno bolna tačka mladih koji odrastaju. Prema poslednjim istraživanjima, u SCG je registrovano između 70 i 100.000 narkomana koji se špricaju, a oko 10 odsto adolescenata između 13 i 15 godina drogu je probalo bar jednom!

Novi predmet

Ali jedan podatak je svakako za Riplija: mladi više znaju o kompjuterima, nego o seksualnom odnosu! Taj skor je 84 odsto prema 72 odsto u korist računara. A nešto o prevenciji od narkomanije zna oko 69 odsto anketiranih… Ovi pomenuti podaci verovatno su i podstakli domaće prosvetne vlasti da počnu da razmišljaju o prevenciji.

Obaveštenost

Zagorka Bosnić, pedagog beogradske Osnovne škole "Despot Stefan Lazarević", veruje da je predlog Ministarstva jedan od boljih načina za informisanje dece, mada se u školi ti sadržaji već predaju kroz neke programe od šestog do osmog razreda.
- U našoj školi smo održali seriju predavanja o bolesti zavisnosti, jer sarađujemo sa JAZAS-om. Ne znam samo da li su u Ministarstvu odlučili i ko će da predaje taj predmet, jer mislim da nastavnici fizičkog za to nisu stručni. Deci treba na vreme ukazati na sve opasnosti o bolestima zavisnosti i ostalim temama, iako su oni prilično dobro obavešteni. To vidimo iz predavanja, kad postavljaju pitanja i kad govore o dilemama koje ih muče - objašnjava školski pedagog.

Lekar u Studentskoj poliklinici u Beogradu Mila Paunić, koja je istovremeno i koordinator tima za zdravstveno vaspitanje u Ministarstvu prosvete, kaže da je novi predmet fizičko i zdravstveno vaspitanje već počeo da se uči u prvom razredu osnovne i da se upravo sad radi na planu i programu za sedmi razred. U timu stručnjaka koji rade na reformi upravo je "prelomljeno" da se u sedmom razredu uči jedinstven predmet fizičko i zdravstveno vaspitanje, mada se razmišljalo i o dva samostalna predmeta.

- U sedmom razredu biće zastupljen i jedan segment koji je, vidim, svima jako zanimljiv, jer vole da čuju šta se dešava sa seksualnim vaspitanjem. A nama je taj segment jednako važan kao i ostali. Imamo momentalno šest velikih oblasti, pored reproduktivnog zdravlja, tu su i zloupotreba psihoaktivnih supstanci, pravilna ishrana, fizička aktivnost, bezbednost, bazične životne veštine, zlostavljanje, zanemarivanje... U prvom razredu osnovne škole imate higijenu, ličnu i kolektivnu bezbednost, značaj boravka u prirodi, socijalne interakcije, sticanje samopouzdanja, poštovanje prema suprotnom polu. Sve te teme su praktično preteča ozbiljnijih sadržaja koji se uče u sledećem ciklusu - objašnjava Mila Paunić.

Ona smatra da je zdravstveno vaspitanje svima potrebno, a posebno adolescentima, na šta neumoljivo pokazuju i podaci o rizičnim, često udruženim, oblicima ponašanja.

- Do sada su samo neke škole povremeno angažovale stručnjake za predavanja o rizičnim oblicima ponašanja, o opasnostima i prevenciji bolesti zavisnosti... Ali to je samo kap u okeanu, mi smo želeli da utvrdimo minimum koji će važiti za svu decu u Srbiji. Za mene je najvažnije to što će ta nastava biti na principima interaktivne nastave, a to znači da neće biti bubanja, ni klasičnih predavanja, neće biti propitivanja i ocenjivanja, jer naš krajnji cilj nije da neko dete nauči kako po teoriji izgleda kada je neko zdrav. Mi zaista želimo zdravo dete koje će da izađe iz škole. Mi ne želimo da dete nabuba koje sve kancerogene materije postoje u duvanu, a onda za vreme odmora ode da puši cigaretu! I koja bi adekvatna ocena bila za to dete? Da li je to petica jer đak sve zna o tome, ili jedinica zato što puši - iskreno pita Mila Paunić.

Tinejdžerke Milica, Brana i Vesna misle da je ideja o zdravstvenom vaspitanju u osnovnoj školi sasvim u redu, jer im, kažu, nedostaje jedan ozbiljniji "izvor informacija", naročito o tome kako da se zaštite od neželjene trudnoće i nasrtljivih vršnjaka koji na angro nude marihuanu i alkohol za "opuštanje". O drogi, alkoholu ili seksu informišu se između sebe, preko TV-a ili Interneta, a ređe u razgovoru sa roditeljima, "jer su oni uvek u trci, puni briga i retko imaju vremena za priču o bilo čemu, a kamo li o tako ozbiljnim temama. Osnovci Vedran i Saša, međutim, misle da su to ipak "prevaziđene" teme o kojima ne bi trebalo da se "prežvakava" u školi. Pogotovo ne sa nastavnicima koji ponekad i ne znaju gde se nalaze, razapeti između tezgi, privatnih i školskih časova.

Mara Vukotić, majka dvoje osnovaca, misli da je učenje o zdravstvenom vaspitanju jako dobra ideja i da može da pomogne da se smanji broj abortusa i obolelih od side.

- Mladi, ipak, uleću u seks sa totalnim nepoznavanjem, jer su roditelji, zbog posla i silne jurnjave, uglavnom slabo prisutni u životu svoje dece. Nije zgoreg ni informacija o polnim bolestima, zdravom životu i pravilnoj ishrani. LJudi se u porodici malte i ne vide, a kamo li da imaju još vremena i da razgovaraju. Tu je i patrijarhalno vaspitanje, koje je još uvek prisutno.

Abortusi

I kako majka da odgovori na pitanja sina, a strepi da je slučajno ne vidi bez odeće - čudi se gđa Vukotić, uz opasku da je za sve, a naročito za decu, mnogo bolje da im o delikatnim temama govori neko ko je stručan, verziran i ko je u toku, jer ona, na primer, nema pojma ni šta je sada najaktuelnije i najsigurnije sredstvo zaštite.

Ako se već pomenutim podacima doda i da je 33 odsto mladih koji imaju više od 11 godina već seksualno aktivno, da je 25 odsto devojaka u SCG imalo jedan ili više abortusa, a da svega 40 odsto devojaka redovno ide kod ginekologa - onda lako može da se proceni kako izgleda zdravstvena lična karta mladih Srba i Crnogoraca. Ostaje samo pitanje da li će predstojeći parlamentarni izbori, raspisani za 28. decembar, uneti neke promene u redosledu poteza koje je već isplanirala aktuelni tim Ministarstva prosvete.

Olga Nikolić


vesti po rubrikama

^tema

17:20h

Zdravstvena karta mladih Srba i Crnogoraca pod lupom

   


     


FastCounter by LinkExchange