[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 18. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Bez dogovora vladike Filareta i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture oko Mileševe

Epilog na sudu

BEOGRAD (Tanjug) - Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i inspekcija Ministarstva kulture i medija nisu uspeli da se dogovore s vladikom Filaretom o uklanjanju nelegalno podignutih objekata oko manastira Mileševa, pa je na pravosudnim organima da postupe po krivičnoj prijavi Zavoda, rečeno je juče u Ministarstvu kulture i medija.

Na konferenciji za novinare, povodom pitanja zaštite tog manastira iz 13. veka, koji pripada nultoj kategoriji kulturno-istorijskih spomenika, pomoćnik ministra za kulturno nasleđe Jovan Despotović je rekao da je za protekle tri godine iz budžeta Ministarstva izdvojeno gotovo 11 miliona dinara za zaštitu spomenika kulture Mileševske eparhije.

Tim novcem trebalo je da se finansira arheološko istraživanje Mileševa i Banje kod Priboja, ali je vladika Filaret grubo sprečio stručnjake da obave predviđene radove, kazao je on. Ministarstvo se obratilo Sinodu SPC da posreduje između vladike Filareta i Zavoda, koji je doneo rešenje o izmeštanju ribnjaka iz neposredne blizine hrama, jer voda ulazi u temelje, kao i premeštanje manastirske ekonomije na pogodnije mesto. Sinod je doneo odluku da formira Savet za rešavanje pitanja vezanih za odnose SPC i Zavoda, ali do sada nije počeo da funkcioniše.

Prema rečima direktora republičkog zavoda Marka Omčikusa, enterijer manastirskog hrama primer je kiča i neukusa, a podignuti objekti ugrožavaju sam hram. On je pokazao obimnu dokumentaciju o prepisci sa eparhijom, koja je završena pismom vladike Filareta u kome on odbija svaku buduću saradnju i zabranjuje rad stručnjacima Zavoda. Zavod je na osnovu postojećih zakonskih propisa podneo krivičnu prijavu protiv vladike Filareta, kao odgovornog lica za ugrožavanje kulturno-istorijskog spomenika i sada je ceo slučaj u rukama opštinskog suda u Prijepolju.


vesti po rubrikama

^kultura

16:13h

Završen Osmi jugoslovenski pozorišni festival u Užicu

16:20h

Dokumentarac o Tupak Šakuru

16:29h

Najavljena proslava Dana Narodnog pozorišta

16:35h

"Paidea" objavila "Alehmičara" sa Mebijusovim ilustracijama

16:43h

Rumunija odaje počast Džoniju Vajsmileru

17:51h

Milovan de Stil Marković, uz internacionalni projekat "Beskućnici", u Beogradu

18:00h

Teatar sicilijanskih lutaka iz Palerma gostuje u Bitef teatru

18:11h

Dajan Šur, Matija Dedić i Masimo Savić na otvaranju Enter mjuzik festa

18:20h

Dodeljene Američke muzičke nagrade

18:29h

Bez dogovora vladike Filareta i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture oko Mileševe

 


     


FastCounter by LinkExchange