[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 18. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Rasrbljivanje Crnogoraca (35)

Pismo iz oslobođenog Bijelog Polja

Propevalo je srpsko srce u Staroj Srbiji

Prođe već mjesec i po dana od kako hrabra Crnogorska vojska posjede i oslobodi ove krajeve, koji su petvjekovnom tamom pokriveni bili. Propjeva srpsko srce u Staroj Srbiji; ostvariše se vjekovne nade Srbinove; ponoviše se staze Nemanjića..."

U nekrologu Stojanu Popoviću, komandantu Donjokučkog bataljona, "Cetinjski vjesnik", 5. decembra 1912, piše:
"... Kada je nastupio davno očekivani čas osvete, osvete srpske, kosovske osvete, veselo, vedra čela, ponosno i viteški, poletio je Stojan sa svojim hrabrim vojnicima i ostalim sokolovima crnogorskim, na utvrđeni Dečić i tu smrtonosnu ranu zadobio... Svojom viteškom prolivenom krvlju, uvrstio je komandir Popović svoje ime u zlatni niz kosovskih osvetnika..."

"Cetinjski vjesnik", 19. decembra 1912, piše o mirovnim pregovorima nakon pobede balkanskih saveznika nad Turskom. Podsećajući na neprijateljstvo Austrougarske prema Srbiji, autor napisa kaže:
"... Sad je red na Crnoj Gori. Sad i njoj, prema pisanju bečkih listova, Austro-ugarska Monarhija hoće da podnese nož pod vrat. I ovo je srpska država, i nju zato valja srušiti, pošto Monarhija pokazuje da dušmanski mrzi sve što je srpsko.

Jedna je stvar sad sasvim jasna: susjedna Monarhija ne želi mira ni sa Srbijom ni sa Crnom Gorom. Ona hoće dvije srpske kraljevine da unizi, pogazi i uništi..."

U broju lista, od 23. decembra 1912, opisano je oslobođenje Visokih Dečana i Đakovice. Crnogorski vojnici su junački jurišali na turske položaje, uz gromke pesme:
"Vazda kad je srpska vojska -
u pohode odlazila...
Srpski rode, veseli se sada
- Turska više ne može da vlada..."

U "Cetinjskom vjesniku", 4. januara 1913, objavljena je reportaža o proslavi Božića u crnogorskim trupama oko Skadra i kod tamošnjeg srpskog življa:
"... Mnogo je vjekova prošlo od kad se srpski badnjak u ovim mjestima naložio nije, niti rumenim vinom prelio. Ruševine samo i imena mjesta kao što su: LJeskovac, Vladimir, Selišta, Draginja, Gorica, Brdica, Velipolje, itd. svjedoče o nekadašnjem srbovanju u ovim krasnim, ali vjekovima zapuštenim predjelima... A čeljad, opet, kakva su?! To je pravi otisak prirode, u kojoj su jedne, iznurene fizionomije, porušene stradanjem i divljaštvom, ali kad se u njih pobliže zagleda, opazićete kroz glib i tranje, prave i divne srpske tipove, i one divne srpske oči, koje vas umorne stradanjem, tužno pogledaju..."

U istom broju lista objavljen je članak: "Dvije srpske vojske", u kome se govori da se odred crnogorske vojske brigadira Nika Kusovca nalazi u rejonu Lješa:
"Poslije junačke pobjede nad neprijateljem od 4. novembra i zauzeća Lješa od strane naše i srbijanske vojske, od 5. istog, ovaj se odred svakodnevno nalazi u dodiru sa hrabrom bratskom vojskom Kraljevine Srbije... Srbijanac dolazi kod Crnogorca kao kod brata, a Crnogorac kod Srbijanca nalazi isti prijem, i tu se svakodnevno manifestuje bratska pažnja i osjećanje..."

Povodom zaključenja mira između balkanskih saveznika u Turske, "Cetinjski vjesnik", 2. februara 1913, uz ostalo, piše:
"... Zato se s pravom i reklo da će se svijetli dan potpisa mira (sa Turskom - B.J) pamtiti u Srpstvu kao dan Božje nagrade velikog truda srpskog narod, koji korak po korak, svojom snagom podiže svoje dvije slobodne i ponosne države i pod skiptar svojih ponosnih vladara vrati stare srpske zemlje, zalivene toliko puta Krvlju Srbinovom..."

"Cetinjski vjesnik", 28. februara 1913, objavio je stihovanu reportažu sa fronta oko Skadra:
".. stoji treska, lome se nebesa,
sva se zemlja ljulja i potresa...
Viđi sada strašnoga pokolja,
na krvavom visu Bardanjola...
Za grla se hvataju junaci
i padaju i đeca i starci;
bajoneti kroz prsa prodiru
Turci kao iz zemlje izviru,
kroz prokope put Skadra se kradu
Crnogorci bježat' im ne dadu.
no ih biju i žive hvataju.
Koliko je brda i planine,
nigdje nema rupe ni doline,
đe nećeš noć, Srba i Turčina
đe su pali jedan na drugoga...
Nosili se pa se umorili,
jedan drugom duše izvadili..."

Piše: Batrić Jovanović
Sutra: Dolazak janka Vukotića u bar


vesti po rubrikama

^feljton

15:16h

Rasrbljivanje Crnogoraca (35)

15:31h

Poreklo Arbanasa (24)

 


     


FastCounter by LinkExchange