[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 18. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Komercijalna banka u Nišu i Berzanski posrednik "MMK grup" optužuju Kompaniju "Filip Moris"

Preporuke i omiljene banke

NIŠ- Kompanija "Filip Moris", kao većinski vlasnik DIN Fabrike duvana AD u Nišu, dovodi u zabludu manjinske akcionare, radnike i penzionere ove fabrike, upućujući ih na prodaju akcija samo preko jedne beogradske brokerske kuće i po diktiranoj ceni od 84,92 evra. Ista kompanija dovodi u fabriku predstavnike samo dve banke,"Sosijete ženeral" i "Rajfanzen banke", i preporučuje radnicima da kod tih banaka otvaraju svoje račune, što je tipičan primer kršenja berzanskog tržišnog principa i stvaranje nelojalne konkurencije drugim bankama i brokerskim kućama, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare direktor glavne filijale Komercijalne banke u Nišu Stefan Miskovski.

- Radnici i penzioneri DIN imaju pravo da slobodno raspolažu svojim akcijama i računima, a mora se znati i da su "Sosijete ženeral" i "Rajfanzen banka" osnovane u našoj zemlji pod istim uslovima kao i domaće banke sa početnim kapitalom od 5 miliona evra, a njihove centrale van zemlje ne preuzimaju nikakvu odgovornost za sume veće od te osnivačke.

Istovremeno imate primer da Komercijalna banka trenutno ima oko 140 miliona evra u kapitalu i preko 60 milijardi dinara u bilansnoj aktivi, upozorio je Miskovski. On se zapitao zašto i ko te dve banke forsira da preko njih idu visokoprofitni i manje rizični poslovi, dok se od Komercijalne banke traži da posluje preko najtežih i najrizičnijih kredita i poslova? Ili, zašto se na sajtu Agencije za privatizaciju preporučuje samo "Rajfanzen banka" kao partner za sve transakcije u procesu privatizacije u Srbiji? A i ranije je bilo raznih oblika favorizovanja te banke i "Sosijet ženerala".

"Preporuke" iz vlade

- Ja sam, dolaskom menadžera "Filip Morisa" u DIN, raskinuo radni odnos. A već posle prvih kontakata sa tim menadžerima bilo mi je jasno da se radnicima i penzionerima prosto nameću brokeri i banke preko kojih će prodavati svoje manjinske akcije, rekao je na konferenciji za novinare Tomislav Miljković, pravnik, sindikalni aktivista i bivši koordinator u fabrici. On je istovremeno potvrdio da je od menadžera "Filip Morisa" čuo da su ovoj kompaniji brokeri i bankari preporučeni od strane vladine Agencije za privatizaciju.

To nije tržišna ekonomija, to je nelojalna konkurencija i to ne sme da se radi u jednoj ozbiljno organizovanoj zemlji, naglasio je Miskovski na jučerašnjoj konferenciji za novinare. On je novinarima prezentovao i uporednu tabelu koja pokazuje da su pojedine usluge Komercijalne banke jeftinije od 330 do 660 odsto od usluga banaka koje "Filip Moris" preporučuje radnicima i penzionerima DIN-a.

Direktor niške berzanske kuće "MMK grup"Marija Tasić, pridružujući se ocenama Komercijalne banke, podsetila je da radnici DIN mogu raspolagati svojim akcijama kao svojom imovinom, mogu ih prodavati ili ne prodavati, sami birati trenutak i cenu na berzanskom tržištu i banku ili brokersku kuću. Znajući jačinu kompanije "Filip Moris"i Altria grupacije kojoj pripada, ne može se očekivati berzanski pad vrednosti akcija niške fabrike, rekla je još Marija Tasić.

- Radnici i penzioneri DIN-a se uz poziv da svoje akcije prodaju većinskom vlasniku, u određenom roku i po fiksnoj ceni, po kojoj je "Filip Moris" i postao vlasnik 66,44 odsto kapitala ove fabrike, dovode u zabludu jer im se ne daju kompletne informacije. Istovremeno im se preti nekakvim padom vrednosti akcija na 17 evra, što je nemoguće. Na drugoj strani, sasvim je nelogično da je cena akcija u Fabrici duvana u Vranju, koju je otkupila kompanija "BAT", 100 evra, rekla je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Marija Tasić.

Predstavnici Komercijalne banke i "MMK grup" odbili su juče da komentarišu novinarsko pitanje da li i u kom "srodstvu" iza preporučene brokerske kuće stoji ministar Aleksandar Vlahović?

M. Doderović


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:08h

Komercijalna banka u Nišu i Berzanski posrednik "MMK grup" optužuju Kompaniju "Filip Moris"

17:16h

Ponovo se uvodi deklaracija na carinsku vrednost

17:24h

Predsednika UO Jat Airways zamenili sa imenjakom

17:32h

Pekari gube strpljenje zbog odugovlačenja države sa uvozom pšenice

17:40h

Danas odluka UO NIS-a: Otpis duga šećeranam

17:49h

Ponudu dostavila italijanska industrija "Inalka

17:57h

Pad od 3,6 odsto

 


     


FastCounter by LinkExchange