[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 18. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Turska policija ispituje navode o krivici Al Kaide

Međunarodna zavera

Ministar unutrašnjih poslova Abdulkadir Aksu isključio je mogućnost da je napade izvršila mala ekstremna turska islamska grupa.

ISTANBUL - prema agencijskim izveštajima - Turski zvaničnici istražuju tačnost navoda da je teroristička mreža Al Kaida odgovorna za bombaške napade na dve sinagoge u Istanbulu, kada su poginule 23 osobe a oko 300 povređeno, izjavio je premijer Tajip Erdogan.

Dva lista na arapskom jeziku, koja se štampaju u Londonu, primila su, tokom vikenda, odvojene poruke u kojima se grupa Osame bin Ladena označava kao izvršilac napada u Istanbulu, koje su, prema saznanjima turskih istražitelja, izveli bombaši samoubice, koristeći automobil sa eksplozivom. Zasad, međutim, nema nezavisnih potvrda da su dostave listovima tačne, prenosi Asošijeted pres.

Hapšenje

Turska policija uhapsila je pet lica zbog sumnji da su pripremala samoubilački napad na komesarijat policije u Istambulu - saopšteno je iz policije. Kako prenosi Agencija Anadolija, hapšenje, koje je izgleda povezano sa napadima koji su izvršeni na dve sinagoge, usmereno je na militante kurdskih separatista Radničke partije Kurdistana (PKK).

Priznanje

"Brigade mučenika Abu Hafs al-Masrija zadale su smrtni udarac nakon što su nadzirale jevrejske obaveštajne agente i uverile se da se petorica njih nalaze u sinagogama u centru Istanbula", navodi se u tekstu koji je dobio arapski dnevnik "Al-Kods al-Arabi" i čiju sadržinu prenosi AFP.

List "Vatan" preneo je izjavu ministra unutrašnjih poslova Abdulkadira Aksua da je kamera u sinagogi Neve Šalom snimila jednog od samoubica, ali da snimak nije jasan.

"Policija pokušava da "očisti" snimak i da identifikuje napadača", rekao je Aksu. On je, takođe, rekao da je napad na dve sinagoge u Istanbulu organizovan "iz inostranstva jer u Turskoj ne postoji organizacija koja bi mogla sama da izvede takav napad". Aksu je isključio mogućnost da ih je izvršila mala ekstremna turska islamska grupa.

Prvu poruku o odgovornosti Al Kaide primio je u subotu list "Al kods al Arabi", kojem je predočeno da su napade na sinagoge izvršili pripadnici Brigade mučenika Abu Hafs al-masrije, povezane sa grupom Osame bin Ladena.

U drugoj poruci, upućenoj arapskom dnevniku Al Madžala, čije je sedište, takođe, u Londonu, ukazano je da je terorističke napade u Istanbulu izvršila Al Kaida i dodato da je ona izvela i nedavni napad u iračkom gradu Nasiriji, kada je ubijeno 19 italijanskih vojnika.


vesti po rubrikama

^balkan

16:13h

Turska policija ispituje navode o krivici Al Kaide

16:21h

Izjednačen odnos snaga u Hrvatskoj pred izbore

16:30h

Svaki četvrti Makedonac siromašan

16:38h

Na pomolu pad vlade BiH

 


     


FastCounter by LinkExchange