[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 15. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U porodici Mihajlović poslastičarstvo se prenosi sa koleno na koleno

"Reforma" od hiljadu evra

Za tortu tešku 300 kilograma slupali oko tri hiljade jaja. Kumovi "pod gasom" često i zasednu u mladenačku poslasticu

Već četiri generacije porodica Mihajlović u Nišu bavi se poslastičarstvom. Janko Mihajlović je nastavio "slatki" zanat koji je naučio od oca Tome, Boškovog sina koji je počeo da se bavi poslastičarstvom. Janko, danas ima 74 godine, i posle 40 godina rada uživa u penziji pošto jesvog sina Zvonka izučio zanatu. Čika Janko samo povremeno nadgleda posao i seća se kako je on počeo s bozom, kao pićem njegove generacije. Starije Nišlije i danas svrate na bozu.

Umetnost
Mladenci iz okoline Aleksinca upoznali su se radeći na prekookeanskom brodu, pa su rešili da za svadbenim stolom na venčanju u zavičaju pred sobom imaju i "slatku verziju" tog broda. Poneli su i fotografiju pravog broda, kako bi torta bila autentična. Torta je bila je teška oko 60 kilograma. Jedina mana joj je bila što su se svatovi ustezali da je načnu. Bilo im je žao, jer su govorili da izgleda kao umetničko delo, pričaju Mihajlovići.

Poslastičarnica Mihajlovića selila se sa niškog Trga Radničkih saveta, na centralni gradski trg gde je sada Mek Donalds, a onda se "skrasila" u Pobedinoj ulici i danas je jedna od najstarijih poslastičarnica u Nišu.
- Kao i u svakom drugom poslu i mi smo morali da se prilagođavamo ukusima sladokusaca, ali i modi koja postoji i u ovom poslu. Sa svetskih sajmova donosimo sve što je novo i ne odbijamo ni najčudnije želje mušterija, priča Zvonko Mihajlović.

Torte iz porodične radionice su u obliku brodova, kula, automobila, zamkova, flaša, a nedavno je torta u obliku novina uveličala godišnjicu niškog dnevnog lista "Narodne novine".

Mihajlovići pamte da su za jednu tortu "slupali" oko tri hiljade jaja, a bila je teška oko 300 kilograma.
- Radimo timski u posebnoj radionici. Ja pravim "projekte", nacrte za tortu, jedan deo tima zadužen je samo da pravi ukrase, drugi za dekoraciju, treći za filove. U porodični biznis smo uključili i jednog profesora dizajna. Kada tortu pravi toliko ljudi, ona mora da bude atraktivna, a neke od "reformi", "Vasinih" ili "diplomat" koštale su i više od hiljadu evra, kaže sagovornik "Glasa".

Nišlije kada slave, slave "meraklijski" i često su maštoviti, pa u takvim prilikama ne žale novac. Navodi i primer da su za rođendansku proslavu jednog 18-godišnjaka imali porudžbinu od čak stotinak raznih torti. Drugi Nišlija je tražio tortu u obliku bazena sa vodom. Neki, pak, traže "maketu" auta koji su upravo kupili, ili kuće koju su upravo napravili. Mihajlovićima pomaže i kompjuter uz pomoć kog prave crtež željenog motiva. Tu su i flomasteri i jestive tempere kojima se ukrašavaju poslastice. U poslednje vreme moderne su, kažu Mihajlovići, torte ukrašene prirodnim cvećem.

- Živimo od torti koje isporučimo za rođendane, svadbe, slave, mladence i razne godišnjice. Od sitnih kolača i prometa u samoj poslastičari nemaju mnogo zarade, kaže Zvonko, i priseća se raznih dogodovština sa svečanosti na koje su odlazile njihove torte. Bilo je, kaže, i slučajeva da se gosti žestoko posvađaju, pa su se okršaji često završavali tako što su po salama leteli i delovi torte. Nije retko da pijani slavljenici, ali i gosti, jednostavnu "zasednu posred torte". A jedan kum je na nekoj svadbi zamalo uhvatio Zvonka za vrat, jer je pobesneo kada je procenio da je mladenačka torta bila lepša od one koju je on naručio za neko svoje porodično slavlje.

TEKST I FOTO: M. DODEROVIĆ


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:21h

Šta se dešava kada pozivar uručuje sugrađanima rešenja za porez, vojsku, sud…

15:57h

NASINA svemirska stanica snimila deltu reke na Crvenoj planeti

16:23h

U porodici Mihajlović poslastičarstvo se prenosi sa koleno na koleno

16:52h

Članovi Lige za zaštitu privatne svojine najavljuju nove pritiske na vlast da vrati nacionalizovanu imovinu

 
 


     


FastCounter by LinkExchange