[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 15. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U toku reorganizacija u vodećim političkim strankama

Zbijanje redova pred
parlamentarne izbore

BEOGRAD - Raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora postavlja se i pitanje kako će stranke obezbediti što više mesta u Skupštini Srbije. Možda će i sama kampanja nekih stranaka ubediti birače da su baš oni najbolji izbor. Međutim, pojedine stranke, iako javno ne pokazuju, svesne su da je u njihovim redovima došlo do razilaženja u nekim pitanjima i da bi morale što pre da se konsoliduju.

Tako su, na primer, u Demokratskoj stranci svesni da moraju da se reformišu i javnosti nametnu svoje teme, kako bi pred predstojeće izbore dobili što veći deo kolača. Pa tako, funkcioneri pojedinih stranaka javno pozivaju partije slične orjentacije da se udruže, dobiju što više mandata i zajedno nastave put reformi.

DS i DSS najjači

Funkcioneri DS, koja je u dosadašnjem skupštinskom sazivu imala 47 poslanika, i sa DSS predstavljala najjaču političku snagu. DSS je izričito iznela da u predizborne koalicije neće stupati ni sa jednom strankom, dok su postizborne koalicije moguće. Takav stav iznela je i G 17 plus. Samostalni izlazak, za sada, su najavile su i SRS, SPS , SSJ , kao i Narodni pokret Otpot, koji je ovih dana najavio prerastanje u političku stranku. LS, prema dosadašnjim stavovima, bili su za samostalni izlazak na izbore i čak su pozvali sve stranke DOS-a da same izađu, a posle formiraju postizborne koalicije.

Previranja

Pored problema u DS-u, razmimoilaženja postoje i u DSS, mada niko od njenih zvaničnika takve navode nije hteo da potvrdi. Prema pisanju pojedinih medija, u DSS došlo je do razlaza Vojislava Koštunice, predsednika stranke, i nekadašnjeg njegovog savetnika, dok je obavljao funkciju predsednika SRJ, Ljiljane Nedeljković. Naime, jedan od uzroka razlaza, koji se spominje u javnosti, je" sumnja da su iz kabineta predsednika SRJ curile informacije, suprotnom političkom taboru".
Takođe, spekuliše se i da je Koštunica nedavno pisao i Stejt departmentu. U pismu, kako se u javnosti spekuliše, napisao je "da nije nacionalista, da ne odbija saradnju sa Haškim tribunalom, te da su za mnoge stvari "krivi" njegovi savetnici.

Zamenik predsednika Demokratske stranke Zoran Živković izjavio je da će ta stranka tek odlučiti da li će na izbore izaći samostalno ili ne. On je rekao da u DS partnera mogu videti stranke nacionalnih manjina, jer ni za njih nije ukinut izborni cenzus i dodao da je ta partija uvek bila spremna da stranačke interese podredi državnim.

Tomislav Kresović, politički analitičar, ocenjuje da bi Demokratska stranka na parlamentarnim izborima sama mogla da osvoji 55 mesta, dok bi utapanjem manjih stranaka u nju, taj broj mogao da bude povećan i do 80 poslaničkih mesta.

- Na parlamentarnim izborima ukoliko DSS izlazi samostalno mogla bi da dobije oko 50 poslaničkih mesta, dok bi G 17 plus u koaliciji sa SDP mogao da zauzme 20 poslaničkih mesta. Takođe može da dođe i do tehničke koalicije NS i SPO čime bi osvojili sedam do deset poslaničkih mandata - prognozira Kresović za "Glas".

Kako on ocenjuje, manje stranke ukoliko bi izašle samostalno mogle bi da osvoje dva do tri mandata.
I pre raspisivanja parlamentarnih izbora, "sastavljane" su moguće koalicije. U javnosti se spominjalo da će u eventualnu koaliciju sa DS, ući GSS, DC ,SDU, SVM kao i Ljajićeva SDP. Nedavno je objavljeno da bi zajedno mogli da nastupe i DHSS i SPO, a Rodoljub Šabić, istaknuti funkcioner SDP-a, najavio je da "bi moguću koaliciju mogli da sačinjavaju DA, RV, SDP i G 17 plus". Posle predsedničkih izbora, od ponedeljka, po toku i načinu izborne kampanje za mesta u parlamentu moći će da se naslute budući savezi i koalicije, bilo predizborni ili postizborni.

L.Č - D. G.


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Incident u severnom delu Kosovske Mitrovice

17:20h

Marovićeva izjava u Sarajevu izazvala oprečne reakcije

17:25h

U Beogradu počeo seminar obuke o pitanjima EU

17:30h

Na Kosmetu izbori u 19 opština

17:35h

Nastavak razgovora Beograda i Prištine nije najavljen

17:40h

Građani Srbije sutra biraju predsednika Republike

17:45h

U toku reorganizacija u vodećim političkim strankama

17:55h

Počele pripreme za vanredne parlamentarne izbore

18:05h

Predstavnici SE u Rik-u: Razgovor o aktivnostima

23:15h

Novi zahtev Tribunala vlastima u SCG

23:35h

EU očekuje odlučnu Vladu

23:50h

Tadić: Što pre u NATO

 


     


FastCounter by LinkExchange