[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 15. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Građani Srbije sutra biraju predsednika Republike

Treći izbori za godinu dana

Pravo glasa ima 6.506.505 građana. Za uspeh glasanja je potrebno da na birališta izađe najmanje polovina upisanih birača

BEOGRAD - Građani Srbije sutra će birati predsednika Republike, što će biti treći predsednički izbori za nešto više od godinu dana.
Istovremeno, ovo je sedmo glasanje za prvog čoveka Republike od uvođenja višestranačkog sistema u Srbiji 1990. godine. Republička izborna komisija saopštila je da je utvrdila konačan broj birača i da pravo glasa na izborima za predsednika Republike ima 6.506.505 građana Srbije, koji će glasati na 8.581 biračkom mestu, od kojih je 248 na Kosovu i Metohiji.

Glasaju i vojnici
Vojnici na odsluženju vojnog roka glasaće na biračkom mestu najbližem kasarni u kojoj služe vojni rok, saopštio je predsednik RIK-a Radoslav Baćević posle sastanka sa zamenikom načelnika GŠ Vojske SCG general-majorom Milanom Zarićem. Baćević je rekao da je RIK napravio posebne izvode iz biračkih spiskova i dostavio ih na ta biračka mesta. On je objasnio da će vojnici na odsluženju vojnog roka koji imaju prebivalište u Srbiji, a služe vojni rok u Crnoj Gori dobiti odsustvo i glasati na mestima gde imaju prebivalište, odnosno gde su upisani u birački spisak. Baćević je istakao da je ova odluka rezultat dogovora sa GŠ Vojske SCG. Prema njegovim rečima, očekuje se da će na izbore izaći oko 10. 000 vojnika.

U skladu sa Zakonom o izboru predsednika Republike, za uspeh izbora potrebno je da glasa najmanje polovina birača, a za predsednika će biti izabran kandidat koji dobije većinu glasova birača koji su glasali. To znači da je potrebno da na glasanje izađe najmanje 3.253. 253 građana s pravom glasa. Ako niko od kandidata ne dobije potrebnu većinu, u roku od 15 dana ponovo se glasa, i to za kandidate koji su dobili najviše glasova.

Na ponovljenom glasanju pobedio bi kandidat koji bi dobio najveći broj glasova, bez obzira na to koliko je birača izašlo na birališta. Građanima koji su upisani u birački spisak, a nisu dobili obaveštenje o glasanju, biće omogućeno da glasaju, navodi Republička izborna komisija.

Na predsedničkim izborima učestvovaće šest kandidata (po azbučnom redu): Radoslav Avlijaš (Demokratska stranka Otadžbina), Velimir Ilić (Nova Srbija), Dragoljub Mićunović (Demokratska opozicija Srbije), Tomislav Nikolić (Srpska radikalna stranka), Marjan Rističević (Narodna seljačka stranka) i Dragan S. Tomić (Socijalistička narodna stranka). Izbore će pratiti posmatrači Oebsa i nevladine organizacije Cesid.

P. P.


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Incident u severnom delu Kosovske Mitrovice

17:20h

Marovićeva izjava u Sarajevu izazvala oprečne reakcije

17:25h

U Beogradu počeo seminar obuke o pitanjima EU

17:30h

Na Kosmetu izbori u 19 opština

17:35h

Nastavak razgovora Beograda i Prištine nije najavljen

17:40h

Građani Srbije sutra biraju predsednika Republike

17:45h

U toku reorganizacija u vodećim političkim strankama

17:55h

Počele pripreme za vanredne parlamentarne izbore

18:05h

Predstavnici SE u Rik-u: Razgovor o aktivnostima

23:15h

Novi zahtev Tribunala vlastima u SCG

23:35h

EU očekuje odlučnu Vladu

23:50h

Tadić: Što pre u NATO

 


     


FastCounter by LinkExchange