[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 15. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Marovićeva izjava u Sarajevu izazvala oprečne reakcije

Visoka cena izvinjenja

BEOGRAD - Izvinjenje predsednika SCG Svetozara Marovića "za svo zlo i nesreću koju su građani Srbije i Crne Gore naneli građanima BiH", izrečeno tokom njegovog prekjučerašnjeg boravka u Sarajevu, izazvalo je suprotne reakcije u ovdašnjoj i bosanskoj javnosti. Dok se u Sarajevu ističe da će ovaj gest doprineti poboljšanju odnosa dve države, pojedini političari u Srbiji u prvi plan stavljaju činjenicu da izvinjenje nije bilo obostrano.

- To je najčudnije u celoj priči. Ne mislim da je samo jedna strana činila nedozvoljene stvari. Ne znam ni u čije ime se Marović izvinio - komentariše Dragan Jočić, potpredsednik Demokratske stranke Srbije. On kaže da će ova "nepromišljena i brzopleta" izjava dovesti do određenih posledica, počevši od zlonamernog tumačenja da ona predstavlja priznanje naše krivice, pa do komplikacija koje iz toga mogu da nastanu u vezi sa tužbom BiH protiv SCG pred Međunarodnim sudom u Hagu. Na ovu tužbu osvrnuo se i predsednik Stranke srpskog jedinstva Borislav Pelević:

Doprinos

Sulejman Tihić, predsednik SDA i član Predsedništva BiH, ocenio je da je Marovićevo izvinjenje doprinos poboljšanju odnosa između dve zemlje.
Safet Halilović, predsednik Predsedništva Stranke za BiH, smatra da je Marovićeva izjava politički gest koji treba meriti konkretnim i praktičnim rešenjima životnih pitanja.
Predsednik SNSD Milorad Dodik izjavio je da je "došlo vreme međusobnih izvinjenja", a u Demokratskom narodnom savezu ocenjuju da je izvinjenje "dobrodošlo, jer svako ko želi mir, želi i da se prošlost što pre zaboravi".

"Iznenadilo me je da o tome nije bilo reči, iako smatram da je njeno povlačenje trebalo da bude glavna tema razgovora u Sarajevu. Od Marovića niko nije tražio da se izvini, a on je to ipak uradio. Nisam čuo da je druga strana učinila isto. Ovo predstavlja nastavak ponizne politike koju naša zemlja vodi prema susedima i međunarodnoj zajednici".

Ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić pozdravio je Marovićev "simboličan gest", ali je napomenuo da je najvažnije da se "pomirenje dogodi u srcima i glavama svih ljudi u regionu".
- To je dugoročan proces, u kojem glavnu ulogu treba da imaju mediji i sistem obrazovanja. Kao politički čin, izvinjenje ukazuje na spremnost države da se suoči sa nedavnom prošlošću. Veoma je važno da taj proces počne da se odvija u svim zemljama bivše Jugoslavije - smatra Ljajić.

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević uputio je Maroviću čestitku povodom izvinjenja koje je uputio građanima BiH i podržao njegov stav da narodi ne smeju da trpe krivicu za zla koja su napravili pojedinci.

J. Mitić


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Incident u severnom delu Kosovske Mitrovice

17:20h

Marovićeva izjava u Sarajevu izazvala oprečne reakcije

17:25h

U Beogradu počeo seminar obuke o pitanjima EU

17:30h

Na Kosmetu izbori u 19 opština

17:35h

Nastavak razgovora Beograda i Prištine nije najavljen

17:40h

Građani Srbije sutra biraju predsednika Republike

17:45h

U toku reorganizacija u vodećim političkim strankama

17:55h

Počele pripreme za vanredne parlamentarne izbore

18:05h

Predstavnici SE u Rik-u: Razgovor o aktivnostima

23:15h

Novi zahtev Tribunala vlastima u SCG

23:35h

EU očekuje odlučnu Vladu

23:50h

Tadić: Što pre u NATO

 


     


FastCounter by LinkExchange