[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 15. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Agencija Marten Board o najznačajnijim problemima u Srbiji

Standard pa sve ostalo

Političarima građani najviše zameraju korumpiranost

BEOGRAD - Životni standard je najznačajniji problem u Srbiji, pokazalo je istraživanje agencije Marten Board International, i za tu stavku izjasnilo se u ovom ispitivanju mnjenja čak 43,2 odsto građana. Daleko iza toga je problem oporavka i privrednog razvoja zemlje (19,2 odsto ispitanih), mada je nejasno kako građani misle da porade na standardu bez ove druge stavke. Na trećem mestu problema je nezaposlenost (14,3 odsto), a slede političke svađe (8,2 odsto), kriminal i korupcija (8,1 odsto) i tako redom. Zanimljivo je da saradnju s Haškim tribunalom kao problem ovde vidi tek 0,1 odsto građana.

Možda i zanimljivije od toga je da najveći broj ispitanih smatra da bi za najviše državne funkcije trebalo birati priznate stručnjake (39,36 odsto građana tako misli), na drugom mestu potencijalnih funkcionera su profesionalni političari, (38,95 odsto ispitanih), dok na najvišim funkcijama u državi, tek 12,34 odsto, građana vidi uspešne biznismene.

Izvršni direktor u agenciji Marten Board Marko Davidović to tumači time da je našim ljudima dosta prazne priče i izlazaka na ulice "čim zaškripi". Naprotiv, potrebna im je prilika da se dokažu kroz rad podržan dobrim menadžmentom, disciplinom i odgovornošću, zaključuje Davidović.

Koja je najveća zamerka političarima u Srbiji. Korumpiranost, odgovorili su ispitani građani u anketi agencije Marten Board. Na takav odgovor odlučilo se 23 odsto ispitanih. Među zamerkama slede: to što se javno svađaju (17,8 odsto), što su neiskreni (11,8 odsto), neefikasni (sedam odsto), neodgovorni (6,6 odsto), a da su nesposobni misli 3,4 odsto građana koji su učestvovali u istraživanju.

Kako bi oni to rešili

Konačno, na pitanje koji je najefikasniji način za rešavanje trenutne političke krize u Srbiji - 43,5 odsto građana odgovorilo je da su to vanredni parlamentarni izbori (inače, raspisani za 28. decembar). Drugi po značaju odgovor je - politički dogovor najjačih stranaka. Tačnije, 30 odsto ispitanih smatra da bi to doprinelo rešavanju krize u Srbiji. Tek 9,3 odsto ispitanih smatra da bi se kriza rešila izglasavanjem nepoverenja Vladi Srbije, protestima i šetnjama bi probleme da reši 3,8 odsto, dok promenu celokupnog sistema vidi kao rešenje 1,2 odsto ispitanih građana. Koje je pravo rešenje ne zna 11,1 odsto.

 

G. J.


vesti po rubrikama

^društvo

16:10h

JAZAS pokrenuo ovogodišnju kampanju protiv side

16:21h

Meteorolozi RHMZ-a najavljuju: Sredinom decembra i do minus deset

16:30h

U smederevskom Ju Es Stilu: Štrajkači bez plata

16:38h

Agencija Marten Board o najznačajnijim problemima u Srbiji

16:46h

Knjiga "Čuvari Jugoslavije - saradnici Udbe u Bosni i Hercegovini" uznemirila duhove u BiH

 


     


FastCounter by LinkExchange