[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 14. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Posle smrti tri bebe u Izraelu zbog uzimanja "Humana" hrane, tvrdi Branislav Bradić iz firme "Mediko"

Naše bebe su bezbedne

Rutinskim kontrolama ipak ne mogu da budu otkrivene neke toksične supstance. Roditelji pri kupovini da traže sertifikat o ispravnosti. Hrana od koje su umrle bebe pravljena po zahtevima rabina za ortodoksne Jevreje i distribuirana je samo u Izraelu

BEOGRAD - U Izraelu su tri bebe umrle, a desetak je obolelo posle upotrebe mleka u prahu koje je proizvela nemačka kompanija "Humana". U isto vreme lekari u Americi su konstatovali avitaminozu kod dece koja su takođe koristila ovu hranu, pa je i kod nas sasvim očekivano nastala panika među roditeljima koji ovaj prizvod spremaju svojim bebama.

Iz istog razloga je i Slobodan Milosavljević, republički ministar trgovine, najavio da će ovo Ministarstvo zbog informacija iz Izraela "naložiti jednu vanrednu kontrolu pre svega hrane proizvođača Humana, a zatim i svih ostalih proizvoda za koje se sumnja da mogu da budu štetne po zdravlje."

Sa druge strane, u nekim od ustanova koje ispituju kvalitet ovih proizvoda još nisu dobili nikakav zahtev za rigoroznijom kontrolom "Humana" proizvoda, konkretno beogradski Zavod za zaštitu zdravlja i Institut "Batut", koji, doduše, odavno "na lageru" nemaju uzorke ovih proizvoda.

Ubistvo iz nehata

BEOGRAD - (Beta) Državno tužilaštvo Nemačke potvrdilo je juče da je otvorilo istragu protiv troje predstavnika firme za proizvodnju hrane za bebe "Humana" zbog ubistva iz nehata. Predstavnik rukovodstva juče je priznao sukrivicu firme za smrt dve bebe u Izraelu koje su hranjene sojinim mlekom iz "Humanine" proizvodnje. Pored toga, najmanje 15 beba imaće trajne posledice.

Šta je ministar Milosavljević, zapravo, mislio pod vanrednom kontrolom ove hrane ne znamo, ali dr Zoran Nikolić, načelnik granične sanitarne inspekcije, kaže da je trenutna kontrola dečje hrane, koja je visoko-rizična, najrigoroznija moguća i da se ispituju svi mogući parametri koji su bitni za izdavanje dozvole o zdravstvenoj ispravnosti.

- Nema razloga za paniku među našim stanovništvom, jer nijedna isporuka ne može da uđe u zemlju dok mi ne uzmemo uzorak i neka od ovlašćenih kuća potvrdi da je proizvod kompletno zdravstveno ispravan. U slučaju "Humane" uzorke analizira Zavod za zaštitu zdravlja u Subotici i bez obzira što su ovi proizvodi u prošlosti bivali ispravni svaka sledeća pošiljka se detaljno ispituje - tvrdi dr Nikolić.

U Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja opet smatraju da rutinskim kontrolama ipak ne mogu da budu otkrivene neke toksične supstance, osim ukoliko nije izdat poseban zahtev za traženjem ovakvih supstanci.

Deset tona za tri meseca

Doktor Zoran Nikolić, načelnik granične sanitarne inspekcije, izjavio je juče za "Glas" da kompletne analize, organileptičke, fizičko-hemijske i mikrobiološke, uzoraka "Humane" u Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja u Subotici pokazuju potpunu zdravstvenu ispravnost. U poslednjem tromesečju u našu zemlju je stiglo 10.436 kilograma ovih proizvoda, od čega je 9.619 stiglo u septembru, a 817 kilograma u oktobru. Najavljeno je da će uskoro stići još jedna manja nabavka.

Da li je u Izraelu zakazala upravo sanitarna kontrola ne znamo, ali različiti su i komentari lekara o tome šta bi zapravo mogao da bude razlog smrti nekoliko beba. Po nekim navodima u kontigentu za Izrael nedostajao je vitamin B1 pa se desila avitaminoza, ali naši lekari sumnjaju u ovakvu priču.

- Trebalo bi da dete dugo ne dobija neke vitamine da bi nastale ovakve akutne posledice. Nismo dobili nikakvo zvanično saopštenje o tome šta se tamo stvarno desilo, ali moguće da je bilo i nekih toksičnih supstanci - izjavila je juče za "Glas" dr Dušica Mikosavić, načelnik službe za ispravnost hrane u Institutu "Batut", uveravajući da roba može da uđe u našu zemlju samo ako je dobila sertifikat ovlašćenih zdravstvenih ustanova, napominjući da kod nas ima i ustanova koje za to nisu ovlašćene.

Kako kupci, odnosno roditelji, ne mogu na oko da procene ispravnost ovakvih namirnica dr Mikosavić preporučuje da roditelji pri kupovini traže sertifikat o ispravnosti.

Sa druge strane Ljiljana Ivanović, direktor Apotekarske ustanove Beograda, smatra da je teško "fizički izvodljivo" da svaka apoteka ima kod sebe sertifikat za svaki lek, tako da svaki centralni magacin ima ove sertifikate bez kojih lekovi ili neki drugi proizvodi ne bi ni mogli da uđu u apoteke. U svakom slučaju, kako ona kaže, sertifikat mora da poseduje i dobavljač, a u Apotekarskoj ustanovi Beograd nemaju informacije o tome da je bilo nekih problema sa ovom hranom za decu koja, po njihovim podacima, i nije najprodavanija.

Odgovor zastupnika

Branislav Bradić, direktor marketinga firme "Mediko uno", glavnog zastupnika "Humana" proizvoda kod nas, objasnio je da formula po kojoj je spravljena hrana za Izrael je "remedia supersoja 1", koja je pravljena po specijalnim zahtevima ishrane ortodoksnih Jevreja i distribuirana je u Izraelu.
- Za naše majke je bitno da kažem da ova formula nije prisutna ni u jednoj evropskoj zemlji, kao ni u SCG. Praveći formulu pod kontrolom rabina, izraelska firma "Remedia" je ovu formu razvijala od baze sojinog mleka, a osnovnu sirovinu je isporučivala "Humana". Kako je u tom procesu došlo do smanjene količine vitamina B1 biće predmet istrage koja će kazati da li je to sabotaža, omaška ili nešto drugo. Kad budu saopštene zvanične informacije iz Nemačke naša javnost će takođe biti obaveštena - rekao je za "Glas" dr Bradić, napomenuvši da je Evropa potpuno bezbedna. Ovakvo objašnjenje će narednih dana dobiti sve apoteke, lekari i mediji.

Beri-beri

BERLIN (SRNA-AFP) - Nemački ministar za zaštitu potrošača Renate Kuenast zatražila je da bude rasvetljena smrt beba u Izraelu, koje su koristile veštačko mleko nemačkog proizvođača "Humana", a pokrenuta je istraga protiv radnika ove firme. Tužilaštvo u Bilefeldu saopštilo je da je pokrenuta istraga protiv direktora za razvoj proizvoda napravljenih od mleka u prahu nemačkog proizvođač "Humana".
Zbog greške hemičara, koji su pogrešno izračunali količinu vitamina B1, čiji nedostatak izaziva pojavu bolesti beri beri, došlo je do potpunog nedostatka tog vitamina u kontigentu hrane za bebe namenjene izraelskom tržištu.
"Humana" je juče preuzela deo odgovornosti za smrt tri bebe i hospitalizaciju dvadesetak drugih koje pate od bolesti beri-beri u Izraelu, zbog konzumiranja njihovog proizvoda.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^tema

17:10h

Posle smrti tri bebe u Izraelu zbog uzimanja "Humana" hrane

17:25h

Da li učešće vojnika SCG u misiji UN u Avganistanu donosi nove opasnosti terorističkih napada na teritoriji zajednice

 


     


FastCounter by LinkExchange