[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 14. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Američka administracija razmatra novu strategiju

Počeo lov na gerilce

Diplomate upozoravaju da je krajnje vreme da se nešto promeni u politici prema Iraku

IRAK, EVROPA, SAD (prema izveštajima agencija) - Broj žrtava terorističkog napada u bazi italijanskih snaga u iračkom gradu Nasiriji povećao se na 27 - 18 italijanskih karabinjera i vojnika i 9 Iračana. Tela poginulih vojnika trebalo bi da budu prebačena u Italiju u nedelju, a italijanski Savet ministara odlučio je da dan sahrane, koji nije preciziran, bude proglašen danom žalosti, prenosi Rojters.

Sa aerodroma u Pizi 50 italijanskih karabinjera otputovalo je u Nasiriju, gde je juče italijanski ministar odbrane Antonio Martino posetio italijanski kamp. Premijer Silvio Berluskoni založio se da italijanski vojnici ostanu u Nasiriji, na čemu mu je predsednik SAD Džordž Buš zahvalio, ali mediji javljaju da je većina Italijana protiv toga.

Ali posle masakra u Nasiriji, u kojem je Italija pretrpela najveći vojni gubitak od kraja Drugog svetskog rata, Japan je odlučio da ipak ne šalje svoje vojnike u Irak.

U okviru vojne operacije "Gvozdeni čekić", koju su koalicione snage pod američkom komandom pokrenule u sredu uveče kao odgovor na masakr u italijanskoj bazi i Nasariji, američki vojnici ubili su šest, a ranili još četiri napadača u oružanom sukobu u blizini bolnice u Faludži.

Prevaziđen Vijetnam

U Vijetnamu je bilo potrebno dve godine da bi broj američkih žrtava dostigao 324, dok je ta cifra u Iraku prestignuta za sedam meseci, piše Indipendent koji povlači paralele između Vijetnamskog i rata u Iraku. SAD nisu izvukle pouke iz Vijetnamskog rata, ističe komentator lista i konstatuje da su i tada, kao i u slučaju Iraka, političari lagali kako bi ubedili Kongres i javnost da odobre vojne akcije.

Ipak, jedan američki vojnik je poginuo a jedan je ranjen u Bagdadu, kada je njihovo vozilo naišlo na bombu postavljenu na putu, saopštio je juče portparol Prve oklopne divizije vojske SAD a preneo Rojters. Trojica američkih vojnika ranjena su u dva napada na jugu i na severu Iraka, rekli su policijski izvori i očevici.

Član Saveta iračke vlade Ahmed Čalabi pozvao je SAD, dan nakon napada na italijansku bazu u Nasiriji, da iračkim vlastima daju veća ovlaštenja u oblasti bezbednosti.

Generalni sekretar UN Kofi Anan najoštrije je osudio napad u Nasariji, ističući da je potrebno da se suverena vlast u Iraku što pre preda Iračanima. Takav stav zauzeo je i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana. I šef francuske diplomatije Dominik de Vilpen zatražio je od SAD da promene strategiju u Iraku u cilju obustave nasilja i istakao spremnost Pariza da sa Vašingtonom izradi novi plan.

Zato su američki predsednik Džordž Buš i njegovi savetnici za spoljnu politiku razmotrili novu strategiju za ubrzan prenos političke moći u Iraku na njegove strukture vlasti, a američki administrator za Irak Pol Bremer je potvrdio da je izneo predloge za prenošenje veće vlasti na Savet prelazne iračke vlade, piše Vašington post.

U javnost su procureli i detalji iz tajnog izveštaja američke CIA. Anonimni američki zvaničnici kažu da se u izveštaju navodi da poverenje Iračana u američke trupe opada, što ide naruku protivnicima okupacije Iraka, piše list Filadelfija inkvajer, koji je prvi u sredu izvestio o dokumentu CIA. U tajnom dokumentu izražava se bojazan da bi u Iraku većinski, sunitski muslimani mogli da počnu da se pridružuju manjinskim šiitima, od koji se velik deo protivi američkoj okupaciji.


vesti po rubrikama

^svet

17:13h

Američka administracija razmatra novu strategiju

17:21h

Prve reakcije Sirije na sankcije SAD

17:30h

Najava novih izraelsko-palestinskih razgovora

17:39h

IAEA odbacila američke kritike

17:47h

Upozorenje na drugu godišnjicu pada talibana

      


FastCounter by LinkExchange