[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 14. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Novom Pazaru tokom ramazanskog posta život se potpuno usklađuje s verskim običajima

Danju zabranjen i seks

Ako "postač" počne post i stupi u seksualni odnos sa nekom ženom, dužan je da posti još 60 dana

Ramazan menja život žitelja Novog Pazara. Muslimansko je verovanje da je Ramazan "najbolji gost" i da je ovaj mesec "vredniji od hiljadu drugih meseci". Od prvog do poslednjeg dana Ramazana, koji se svake godine pomera za deset dana, Novopazarcima je život drugačiji nego u preostalih jedanaest meseci. Odlika muslimanskog posta jeste odricanje od jela, pića i telesnih uživanja. Post se započinje od izlaska sunca, a završava u zalazak sunca. Vernici tvrde da "ovaj Ramazan nije teško ispostiti do kraja jer je dan kraći".

Nakon iftara, kada "postači" okončaju dnevni post, jelovnik je bogatiji i umnogome poseban. Na bogatim trpezama se nađu urme, koje je jeo poslanik islama Muhamed, i razne poslastice poput kadaifa i baklave, a od pića je nezaobilazna kleka koja jednim gutljajem gasi žeđ. Ipak, obeležje Ramazana u Novom Pazaru je pitica koja se vekovima proizvodi u istim pekarama. Tajnu ovakve pitice znaju samo pekari a zna se da ne bi bila kakva jeste da nije posebnog pekarskog kamena i nekih dodataka čiji se sastav prenosi sa kolena na koleno.

"Pitica je posuta začinom koji se zove ćeregotija. Ovaj začin joj daje poseban ukus ali tajna je i u vremenu pečenja i kamenu. Ja pečem piticu na oko 500 stepeni" - priča pekar Besko Kolašinac. Ramazanska pitica košta ove godine 25 dinara. Noćni život tokom Ramazana drugačiji je od života u ostalim mesecima. Muškarci obično noći provode igrajući karte i razne društvene igre u kafanama, mlečnim restoranima i kafičajnicama, a žene se okupljaju uglavnom po kućama. U gotovo svim porodicama postoji i tradicionalna poseta "od Ramazana" kad se najbliži obiđu u nekoj ramazanskoj večeri i počaste. Tokom ovog meseca u ogromnoj većini ugostiteljskih objekata ne toče alkoholna pića a većina građana izbegava da pije alkohol.

Skraćeni časovi

Đacima u većini škola u Novom Pazaru i široj oblasti dato je pola sata za iftar, a neke škole su uskladile časove skraćenjem, pa deca pred iftar odlaze kući. "Direktori škola su tražili da država ima razumevanja za muslimanski post kod učenika i nastavnika, i udovoljeno im je bez ikakvih problema, na obostrano zadovoljstvo" - rekao je za FoNet školski nadzornik Vukomir Sretenović.

Među ovdašnjim muslimanima bivaju posebno obeleženi oni koji piju alkohol tokom Ramazana. Na prezir nailaze i oni koji ne poste ukoliko nisu zdravstveno sprečeni za obavljanje ovog čina. Ipak, tokom Ramazana se u Novom Pazaru, prema opštoj oceni, povećava kockanje. Kockaju se bogati i siromašni, mladi i stari, neki u novac, neki u - čokoladu.

Mnogi privatni proizvođači džinsa i obuće organizovali su proizvodnju tokom noći. Od 19 časova počinju rad a završavaju ga oko 2 satu ujutru kada radnici pohitaju kućama na "sehur", obed koji je kod Novopazaraca poznat kao "sufur".

Sve je u Novom Pazaru, u suštini, podređeno ovom mesecu: jutro, dan, noć, jelovnik, posao. Svakog Ramazana poveća se briga za siromašne, svi imućniji građani ili pripadnici srednjeg staleža trude se da odvoje neki dinar iz kućnog budžeta i da pomognu siromašnim komšijama i rođacima kako ne bi brinuli o jelu i piću tokom posta.

Neobična je i "regulativa" seksualnog života."Ako 'postač' počne post i stupi u seksualni odnos sa nekom ženom ili je poželi tako strasno da na samu pomisao doživi poluciju, smatra se da je pokvario post i dužan je da 'naposti' 60 dana kazne jer se smatra da se sve dogodilo namerno. Ali ako muškarac zaspi pa poluciju doživi u snu, onda treba samo da se okupa i nastavi da posti" - ispričao nam je šerijatski pravnik Edin Mujović.

On je posebno naglasio da muslimani i muslimanke u vreme Ramazana mogu imati seksualne odnose u toku noći - kao i drugih meseci u godini. "Nekada je kod dela građanstva postojala zabluda da su seksualni odnosi zabranjeni i danju i noću ali sada tih predrasuda više nema, noć stoji na raspolaganju zaljubljenima" - zaključio je Mujović.

ENES HALILOVIĆ


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:13h

Reporteri "Glasa" na 41. sajmu nameštaja gde ima kuhinja i za 650.000 dinara

15:40h

Privatizacija Mlekare u Sevojnu, ili, tranzicija na srbijanski način

16:02h

U Novom Pazaru tokom ramazanskog posta život se potpuno usklađuje s verskim običajima

 
 


     


FastCounter by LinkExchange