[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 14. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Privatizacija Mlekare u Sevojnu, ili, tranzicija na srbijanski način

Direktora za noge pa kroz prozor

Seljake jedino zanima gde su pare za predato mleko, radnike gde su zaostale plate i šta će biti sa fabrikom, a novi vlasnik - u čudu

Slušaj ti, nemo da nas zavlačiš, nego da rečeš kad ćeš da nam isplatiš pare za mlijeko... Ako nećeš, da preduzimamo mere…
Sedam meseci pošto je kupio Mlekaru u Sevojnu, njen novi vlasnik, dr Branko Uzelac, lekar na privremenom radu u Švajcarskoj, na prekjučerašnjem zboru radnika svoje firme i seljaka kojima Mlekara za predato mleko duguje 16 miliona dinara, suočio se sa ovim jednostavnim pitanjem, zakrvavljenim očima seljaka iz Lunovog Sela i okoline i, što je u čitavoj situaciji izgledalo najopasnije, veoma dvosmislenim i rastegljivim pojmom ' mere, koje je ovaj seljak pomenuo…

U sličnom tonu govorio je i jedan od fabričkih sindikalaca:
- Reko sam danas novom direktoru, kad me iznerviro, nemo sad da te uvatim za noge pa kroz prozor…

- Pare na sunce… Nas ne zanima šta ste vi ovde radili i šta ćete raditi, nas zanimaju samo pare… - skakali su seljaci zakrvavljenih očiju na izlaganje sindikalnog vođe.

Kada će pare

Sindikalni zbor, prekjuče u Mlekari u Sevojnu, ni po čemu nije odavao utisak da su i Mlekara i Srbija trenutno na putu tranzicije, na pragu EU, itd. Sve je to pre ličilo na kakav vešto režiran dokumentarac sa dobrim i lošim likovima, još iz vremena kad je Kardelj počinjao svoju dugoročnu misiju, a radnici promišljali kako sa svojim pogonima što pre do komunizma. Zadimljena sala, zabrinuta lica radnika, njihove žuljevite šake, duvanski dim da ga nožem možeš seći, itd… U čitavoj priči, prekjuče u Sevojnu, samo su seljaci tržišno, onako kako to traži i razume Evropa, i razmišljali i pričali:

- Da vi nama rečete kad će biti pare, zbog toga smo mi došli… A u fabrici se istinski zakuvalo. Radnici bez plate od maja, više od hiljadu seljaka iz okolnih sela bez para za mleko, neki na novac čekaju još od prošle godine.

- Danas su u firmi bili kontrolori iz Agencije za privatizaciju, i njihov zaključak je - Mlekara je u haosu. Novog vlasnika tužićemo za neisplaćene zarade, a, još da vas obavestim da je ova firma pod ovim rukovodstvom bespravno stavljena pod hipoteku - otvoreno je vlasnika napao radnik Nenad Mraković.

- Ja odgovorno tvrdim da je u Mlekari pre privatizacije počinjen kriminal velikih razmera, i da je fabrika opljačkana. Kupac je naseo, da je pravde odavde bi mnogi već bili u zatvoru - kočoperno je pred radnike i seljake istupio Radivoj Bilić, direktor, onaj što su mu tog dana par sati ranije pretili da će ga za noge pa kroz prozor.

Dok su se pristuni radnici kroz duvanski dim zgledavali, direktor je svojom diskusijom jedino ražestio seljake poverioce:
- Opet on, iljaditi put ti kažemo, nas ne zanima šta ste vi ovde radili, ko je koga pljačko i potkrado, nas zanima kad će pare…

- Neka toga, nego, pitam je i nove i stare rukovodioce, mi dolje u pogonu izgibosmo radeći, tegleći ko stoka, po 300.000 dinara proizvoda dnevno izađe iz fabrike, gde su te pare, komercijala da kaže - okretala je radnica iz proizvodnje vodu na svoju muku.

- Gore smo mi ovde muzli Mlekaru nego oni sa strane, znate vi to dobro, nemojte da se pravite blesavi - nastavljala je druga radnica, a treća je tu diskusiju podržavala:
- Dok smo svi "muzli", bilo nam je dobro, sad je problem što su zavrnute slavine za mužu, nemojte Uzelca da krivite, on je nov…

- Drugovi, skrećemo sa teme - pokušavao je da kanališe raspravu jedan od sindikalaca.
- Ovo je tema, krađa - skakala je druga radnica sa svoje stolice, sva zajapurena i ljuta…
- Ona priča o osam miliona dinara sira što smo prošle godine prodali fantomskim firmama je priča za malu decu, kolko se ovde pokralo… Drugi su se skoro hvatali za guše:
- Ovde jedan nešta priča, a ukro sto kila sira…
- Eve ga račun, pitajte vozača gde je ovaj pazar, što ga nije predo na vreme…

Dok je napolju polako padao mrak a zbor se otezao do u nedogled, opet su se za reč javljali seljaci:
- Pare na sunce, sunce vam j…
- Ne platite li nam za deset dana stavićete vi ključ u bravu…
- Sad ću da vam uzmem kamion, da vidim kako ćete da me sprečite…
- Vi svi pošteni, a đedove britve nema…
- Ja sam te Uzelac svojim očima gledo na tevizoru kad si obećo da ćeš platiti dug za mlijeko, đe su pare…
- Vagon i po mleka sam vam dao, sad nemam para za džak koncentrata, sa čim da ranim stoku…

Ljubav za ljubav

U nevelikoj sali situacija je bivala sve napetija. Reč je ponovo dobio direktor Bilić, da objasni gde su pare:
- Ja sam direktor od 1. septembra ove godine, a pare, pare su recimo kod jednog balavca koji je uzeo robe za dva miliona dinara, i - otišao u vojsku. Ispalo balavac pametniji od čitavog prethodnog rukovodstva… Napokon govorio je novi vlasnik dr Uzelac:

-Namera mi je da nađem rešenje za ovu situaciju, da ostanem u Užicu čista obraza…
- Ama, čoeče, mi te za pare pitamo, đe su naše pare - skakali su seljaci sa mesta, kolačili oči na vlasnika, crveneli u licu…

- Ako Agencija raskine ugovor o kupoprodaji Mlekare, mi za vas seljake imamo idealno rešenje, da postanete naši deoničari, vlasnici - nudio je rešenje jedan od sindikalaca.
- Nemo vi nama deonice da nudite, kod nas u selo se kaže - ljubav za ljubav, a sir za pare… Ovom starom strpskom poslovicom tranzicioni maratonski zbor u Mlekari je i završen. Seljaci su kući otišli praznih džepova, radnici su nestali po hodnicima, a novinari sa novom narodnom mudrošću u beležnici - svi pošteni, a đedove britve (tj. para) nema…

Tekst i foto Z. Šaponjić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:13h

Reporteri "Glasa" na 41. sajmu nameštaja gde ima kuhinja i za 650.000 dinara

15:40h

Privatizacija Mlekare u Sevojnu, ili, tranzicija na srbijanski način

16:02h

U Novom Pazaru tokom ramazanskog posta život se potpuno usklađuje s verskim običajima

 
 


     


FastCounter by LinkExchange