[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 14. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nataša Mićić, predsednica parlamenta, usvojila predlog Vlade Srbije

Raspuštena skupština,
izbori 28. decembra

Skupština izgubila sposobnost da donosi reformske zakone - obrazložio predlog premijer Srbije. "Vlada ne želi da bude ucenjena od stranaka koalicije koja nije postojala pre tri godine"

BEOGRAD - Nataša Mićić, vršilac dužnosti predsednika Srbije i predsednica Narodne skupštine Srbije, na obrazloženi predlog Vlade Srbije, juče popodne raspustila je republički parlament i raspisala vanredne parlamentarne izbore za 28. decembar.

Nekoliko sati ranije, Vlada Srbije jednoglasno je predložila predsednici Narodne skupštine Srbije Nataši Mićić raspuštanje parlamenta i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, izjavio je premijer Vlade Srbije Zoran Živković.

Premijer Živković je na konferenciji za novinare rekao da se Vlada odlučila na ovakvu odluku na predlog predsedničkog kandidata DOS-a Dragoljuba Mićunovića, ali i zbog toga što je Skupština izgubila sposobnost da donosi zakone koji se odnose na sprovođenje reformi. Premijer je izrazio očekivanje da će do Nove godine Srbija imati predsednika i novi parlament, koji će po kvalitetima biti sposoban da nastavi započete reforme. On je precizirao da je realno da vanredni izbori budu 28. decembra. Živković je naglasio da je izigrana izborna volja građana jer pre tri godine niko nije glasao za koaliciju SRS- SPS - SSJ - DSS - SDP - SPO - G17 i koalicija "Vojvodina".

Neka pisci pišu…

Aludirajući na pisma predsednika DSS Vojislava Koštunice i G17 plus Miroljuba Labusa upućena predsedničkom kandidatu DOS-a o razlozima bojkota predsedničkih izbora, premijer je rekao da pisci pisama sada treba da napišu nova pisma i pozovu građane na izbore.

"Ta koalicija nije postojala i ona vrši jednu opstrukciju Skupštine, pa je došlo do nemogućnosti da se reforme nastave", rekao je Živković. Premijer je istakao da Vlada ne želi da bude ucenjena od pomenutih stranaka, već da želi nastavak reformi. Živković je rekao da republički budžet za narednu godinu neće biti usvojen do kraja ove godine tako da će se od januara preći na privremeno finansiranje državne kase koje može da traje najviše tri meseca.

Raspisivanje vanrednih izbora Nataši Mićić predložio je i Dragoljub Mićunović, lider DC-a. Na sastanku u zgradi bivšeg Predsedništvu Srbije, kome je, pored Mićićeve i Mićunovića, prisustvovao i premijer Živković, još jednom je razmotreno zašto je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora neophodno.

"Veoma je potrebno da u toku ove godine imamo i predsednika i parlament. Verujem da i oni građani koji su se kolebali da li da izađu na birališta 16. novembra sada više nemaju nikakve dileme", izjavio je Mićunović.

"Mislim da sada svaki građanin zna da postoji jedan red poteza i da 16. novembra treba da izaberu predsednika, a 28. decembra parlament kako bi onda u toku januara mogla da se formira Vlada.

DS nudi koaliciju

Premijer Živković je rekao da je izborni cenzus prepreka za male i manjinske stranke koje mogu u koaliciju, ponudivši za savez svoju Demokratsku stranku. On je istakao da će DS doneti odluku o koaliciji i da će rizikovati svoje interese zbog državnih.
"Ako zaključimo da je za Srbiju bolja nova koalicija koja će sprovesti reforme, onda će se Demokratska stranka opredeliti za koalicioni nastup sa strankama koje imaju blisku programsku orjentaciju", naglasio je premijer.

Potrebna je složna Srbija

U obrazloženju, Nataša Mićić je navela da je sadašnji saziv Skupštine Srbije iscrpeo svoj demokratski potencijal i reformski kapacitet i da nije u stanju da nastavi sa usvajanjem reformskih zakona, niti da obavi ozbiljnu rekonstrukciju Vlade. Ona je istakla da je za posao koji predstoji "potrebna stabilna i složna Srbija, u ovom trentku, to nam, na žalost, nedostaje".
- Stabilnost zavisi od institucija: od izabranog predsednika, Narodne skupštine, sa jasnom reformskom većinom i Vlade koja je odraz volje skupštinske većine. Predsednika, koji je garant stabilnosti institucija, biramo već u nedelju - rekla je Nataša Mićić u Predsedništvu Srbije.
- Sigurana sam da će raspisivanje parlamentarnih izbora, uz izbor predsednika Republike u nedelju, doneti nepohodnu slogu i razum, a zatim i novi parlament i vladu koji će poneti odgovornost za teške odluke koje nas čekaju i nastaviti promene sistema i ubrzati ulazak Srbije u EU - naglasila je Mićićka.

D. G.

R. NIKOLIĆ - P. PAŠIĆ


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Nataša Mićić usvojila predlog Vlade Srbije

17:15h

Marko Blagojević: Izmena zakonodavstva samo teoretska mogućnost

17:20h

Reagovanja: Stranke o najavi parlamentarnih izbora

17:30h

Nastavljaju se međusobni sukobi lidera nekadašnje OVK

17:35h

Predsednik SCG Svetozar Marović u Sarajevu

17:45h

Haški tribunal istražuje zločine OVK

18:00h

U ponoć počela predizborna tišina

18:10h

Artmanova o zahtevu Tribunala za arhivama

 


     


FastCounter by LinkExchange