[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 14. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Rasrbljivanje Crnogoraca (32)

Uvodnik u novini, povodom Božića

Apel da se Srbi ne izjašnjavaju kao Banaćani, Bosanci, Bokelji...

Ne manje je to i čestitanje srpskom narodu kršne Crne Gore, i svima onim dobrim Srbima, koji su svoja srca spojili s našim".
Ta je posjeta "znak ugleda Crne Gore" i znak pažnje "jedne silne, bogate i prosvijećene države", koju ukazuje "malenoj Crnoj Gori, toj zatočenici srpske slobode, tome začetku velike budućnosti srpske..."

U uvodniku povodom Božića, 23. decembra 1909, (po starom kalendaru - B.J.), u "Cetinjskom vjesniku", piše:
"...Ponoći naše zle sudbine davno je prevalilo. Mi gredimo zori, ona više nije daleko. Zvijezde jedna po jedna trnu, samo je ostala najsvjetlija, i ta nas vodi. To je amanet naših otaca, đedova i prađedova, koji su se za ovu zemlju i za Srpstvo borili; to je ideja svega srpskog naroda, koja nam iz duše tiho šapuće: Srbine brate, ne kloni, ustaj i bori se, tvoja je budućnost! Hritos se rodi, brate Srbine, gdje god bio; Hristos se rodi i vjeruj da ćemo se jednoga dana pozdravljati i sa Srpstvo veliko i ujedinjeno, rodi se! Rodi se staro Carstvo Srpsko!"

O Novoj 1910. godini, "Cetinjski vjesnik svojim čitaocima želi zdravlje i svaku sreću", a Srpstvu " da skoro ostvari ono za čim gine i za što je vjekovima prolijevao svoju krv".

Povodom odlaska kralja Srbije, Petra I, u Petrograd "Cetinjski vjesnik", 24. februara 1910, komentariše:
"...Srbijina radost naša je radost; njen uspjeh u ma kom pitanju i naš je uspjeh, kao što, duboko smo uvjereni, postoji i obratno".

A knjaz Nikola poručuje: da u dobru i sreći svog zeta "na prijestolu uvijek" njemu "drage Srbije" nalazi "za svoju dušu osobito zadovoljstvo i potkrijepljenje za nadu i ljepšu srpsku budućnost..."

"Cetinjski vjesnik", 22. marta 1910, objavio je vijest o odlikovanju mitropolita crnogorskog Mitrofana Bana Zlatnom medaljom Obilića za junaštvo u odbrani manastira Morače od Turaka 1877. Predajući odlikovanje, knjaz Nikola je rekao:
"Odlikujem te ovim znakom junaštva, kakav znak do danas nema nijedan srpski vladika ni arhimandrit..." (U vrijeme odbrane manastira Morače, 1877, Mitrofan je bio arhimandrit te Nemanjićke lavre - B.J.)

U "Cetinjskom vjesniku", 8. maja 1910, objavljena je informacija pod naslovom"Srbi u Americi za svoje ime" u kome je prepričan tekst iz lista srpskih iseljenika "Srbobran" (SAD), u kome je apelovano da se, pri tamošnjem popisu stanovništva, Srbi deklarišu kao Srbi, a ne po svojim pokrajinskim nazivima - Srbijanac, Crnogorac, Bokelj, Bosanac, Hercegovac, Banaćanin, itd.

U istom broju lista objavljena je vest o dolasku italijanske pomorske eskadre u Bar:
"... Mala prostorom, ali velika imenom, Crna Gora dočekuje izaslanstva silnih država, moćnih dvorova i vladara od velikog ugleda, koja dolaze da našem Vladaru čestitaju pedesetogodišnjicu srećnoga i slavnoga vladanja na prestolu ove Primorske Srbije, Crne Gore..."

Polemišući sa zagrebačkim "Srbobranom", "Cetinjski vjesnik", 22. maja 1910, piše:
"... Šta bi izgubilo Srpstvo, šta njegov ugled u svetu, a šta neoslobođena braća ako Crna Gora bude Kraljevina?

Kažite nam, ko bi i šta bi štetovao, pa da i ovo malo misli razagnamo, koje su nam uterali u glavu oni, kojima se srpsko srce u pakao pretvorilo, kad im je neko došanuo da će Crna Gora postati kraljevina. Mi ćemo se radovati ako nam podnesu razloge protiv toga. Ništa ne treba da bude urađeno što će Srpstvu uditi..."

"Cetinjski vjesnik", 25. avgusta 1910, upućuje apel "srpskoj i slovenskoj štampi":
"... To nije kavga između pojedinaca. To je razlaz između dve srpske države, to je razdor u celokupnom srpskom plemenu, to je, najzad, nesloga koja će doneti najkrupnije posledice...

Neka niko ne uzme olako stvar što sijanje razdora u Srpstvu može biti korisno samo našim neprijateljima...

Zašto zatrovati bratske odnose, kad Srpstvo stoji pred velikim događajima koji se u svetu spremaju... Poniknuti vjerom u bolju budućnost srpskog naroda, prožeti shvatanjima teškoća koje Crnoj Gori i bratskoj Srbiji stoje na putu, ubeđeni da se samo slogom može izbjeći ponavljanje žalosne naše istorije, oličenje petovekovne ropstvom, koje se delimično produžilo, a i sada još traje, mi i sad ne prihvaćamo borbu koju nam izvesni biogradski listovi nameću, očekujući da će razum i tamo preovladati i da će dve srpske zvezde vodilje, Srbija i Crna Gora, združenom svjetlošću prednjačiti srpskom narodu, i rasvetljavati mu zakrčene puteve..."

Piše: Batrić Jovanović
Sutra: Ala i vrana skočile na narod


vesti po rubrikama

^feljton

15:26h

Rasrbljivanje Crnogoraca (32)

15:37h

Poreklo Arbanasa (21)

 


     


FastCounter by LinkExchange