[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 14. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Juče je bio poslednji dan za prijavljivanje nelegalno podignutih zdanja

Stiglo više od 220 hiljada prijava

Rok za podnošenje prijava se neće produžavati, kategorični su nadležni

BEOGRAD- Ko se prijavio za legalizaciju, prijavio se, svi ostali prokockali su šansu da naknadno dobiju dozvolu za ono što su divlje izgradili. Jer, prema Zakonu o planiranju i izgradnji koji je stupio na snagu 13. maja ove godine juče je bio poslednji dan za podnošenje prijava za legalizaciju bespravno podignutih objekata. Po podacima Ministarstva građevina i urbanizma do 11. novembra je prijavljeno više od 213.000 bespravno sagrađenih porodičnih zgrada i oko 7.140 objekata javnih preduzeća.

Samo građani koji su do 13. maja završili objekte koje su gradili imali su pravo da podnesu prijavu za legalizaciju, dok će ostali koji su zidali i posle tog datuma morati da se pomire sa činjenicom da će im zgrade biti srušene do temelja, poručuju nadležni. Specifični slučajevi, koji nisu precizirani zakonom posebno će se razmatrati.

Šta građani misle

U istraživanju Centra za proučavanje alternativa anketirani građani su se izjašnjavli i o legalizaciji bespravne gradnje i sudeći po izrečenim stavovima, anketirani nisu bili mnogo sumnjičavi zbog uslovljavanja legalizacije naknadnim plaćanjem obaveza. Da se radi o pljački smatra tek svaki treći ispitanik, dok svaki drugi opravdava legalizaciju uz objašnjenje da je potrebno da se konačno uvede red u tu oblast i izjednače prava i obaveze svih građana.

Tako je, na primer, gledalac Studija B juče pre podne pitao kako može da reši svoj problem, jer je gradnju počeo još 1993. ali je morao da je prekine u nekoliko navrata jer su ga komšije stalno prijavljivale inspekciji. Do danas nije uspeo da završi zgradu a u međuvremnu su u susedstvu "nikle" kuće i onda se desilo da su njihovi vlasnici podneli prijavu a on ne zna šta da radi jer njegovo slučaj ne potpada pod zakon.

Predsednik IO Skupštine grada Nenad Bogdanović i ministar urbanizma i građevine Dragoslav Šumarac izjavili su juče da neće svi koji su podneli molbe dobiti zeleno svetlo za legalizaciju objekata, a pojedini će- u zavisnosti od urbanističkog plana- dobiti samo delimičnu dozvolu. To, na primer, znači da će neki vlasnici morati da poruše sprat, odnosno da smanje površinu i kvadraturu.

Nadležni ostaju kategorični pri stavu da se rok za podnošenje prijava neće produžavati, iako je poslednjih nekoliko dana vladala velika gužva na opštinskim šalterima, jer su se mnogi u poslednjem trenutku ipak predomislili i odlučili da zatraže papire za divlju gradnju. Verovatno su se uplašili upozorenja vlasti da će se svima koji se u propisanom roku ogluše o poziv za legalizaciju bez ikakvog pardona rušiti kuće i spratovi nadzidani bez dozvole.

O. N.


vesti po rubrikama

^društvo

16:13h

Juče je bio poslednji dan za prijavljivanje nelegalno podignutih zdanja

16:21h

Zbog štrajka i raznih drugih problema: Stala "Borba"

16:30h

Ustavni sud raspravljao o Zakonu o planiranju i izgradnji

16:39h

Delta banka stipendira studente

16:47h

Sindikalci na protestu pred oko hiljadu radnika juče u Kragujevcu

16:55h

Moguće zamrzavanje štrajka

17:01h

NIS otpisuje dug šećerani u Kovinu

 


     


FastCounter by LinkExchange