[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 9. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Majkrosoft: Servisni paket 2 za XP je odskočna daska za "Longhorn"

Čekajući "rogatog"

Pitanje zbog čega Majkrosoft toliko čeka s izlaskom drugoga Service Pack-a za Windows XP, konačno je dobilo svoj odgovor - s obzirom na odlaganje pojavljivanja nove generacije operativnog sistema, poznatog kao Longhorn, div iz Redmonda odlučio je da integriše neke njegove mogućnosti u novi SPN a najzanimljiviji je svakako Springboard, kako je Majkrosoft nazvao skup sigurnosnih opcija koje uključuju i napredniju verziju Internet Connection Firenjall-a, ugrađenog u "Prozore" sa sposobnošću analize odlazećeg prometa i niz drugih mogućnosti koje su do sada bile ekskluzivno vezane uz ISA Server 2000 proizvod.

Springboard noviteti uključuju i napredniju verziju Windows update modula, zatim novi sistem upravljanja memorijom, koji bi trebalo da smanji mogućnost pada računara prilikom eventualnih pokušaja napada na njega. Ali i XP Service Pack 2 muku muči s terminima izlaska, što se moglo videti pre otprilike mesec dana, kada je Majkrosoft prilično tiho objavio da SP2 u punoj verziji svetlo dana neće ugledati do prve polovine 2004.

S obzirom da se prvi Service Pack za Windows XP operativni sistem pojavio nedavno nakon njegove premijere, odlaganje SP2 za sledeću godinu znači da je između dve nadogradnje prošlo gotovo 18 meseci, interval koji i nije baš srećan ukoliko se radi o krpljenju Majkrosoftovih proizvoda. Naime, iako Majkrosoft relativno redovno izdaje nove sigurnosne zakrpe, velik broj korisnika čeka pojavu Service Pack-a, koji uz već navedene novitete uvek sadrži i sve zakrpe objavljene u međuvremenu.

Bilo kako bilo, integracija Springboard tehnologija zahtevaće dodatno vreme za testiranje stabilnosti, ali čini se da će Majkrosoftovi "beta program" test ljubitelji uskoro imati pune ruke posla. Inače, uz Windows XP, Springboard tehnologije biće dostupne i za Windows Server 2003 platformu.

Petar Bošković


vesti po rubrikama

^tehnologij@

15:01h

Majkrosoft: Servisni paket 2 za XP je odskočna daska za "Longhorn"

15:10h

Mobilni zaštićeni od špijuna

15:18h

Zli kompjuteraši iz Rumunije

15:27h

Rešen problem mračne unutrašnjosti ženskih torbica

15:35h

Opera predstavila pretraživač za mobilne

15:43h

Tužbe zbog razmene MP3 muzike

15:52h

Novo u Kompjuter biblioteci: Cold Fusion MX

 


     


FastCounter by LinkExchange