[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 7. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Veliki povratak Milovana de Stil Markovića

Projekat "Beskućnici"

Portret formata 40x8 metara, koji će danas biti izložen na fasadi palate "Albanija", najveće je umetničko delo ikada izlagano na Terazijama

Posle pauze od sedam godina, Milovan de Stil Marković će se ponovo predstaviti beogradskoj publici svojim do sada najambicioznijim projektom "Beskućnici". De Stil Marković je, uz Rašu Todosijevića, najcenjeniji predstavnik beogradskog konceptualizma u Evropi. O njegovom radu je afirmativno pisao i berlinski "Kunstforum", najuticajniji nemački art-mesečnik. Danas živi i radi u Berlinu i učestvuje na revijalnim svetskim izložbama aktuelnih avangardnih trendova.

Ceremonijalno otvaranje projekta "Beskućnici", počinje u 12 časova na platou kod Terazijske česme. Projekat je nastao na osnovu umetnikovih intervjua sa beogradskim beskućnicima i deo je međunarodnog projekta koji je predstavljen u Njujorku, Berlinu, Tokiju, Londonu, Johanesburgu i drugim svetskim metropolama. U svakom gradu-domaćinu, Marković na osnovu intervjua sa lokalnim socijalnim slučajevima, radi portrete za galerijske prostore i jedan portret monumentalnih dimenzija koji se izlaže na javnom trgu ili fasadi poslovne zgrade.

U Beogradu, Marković je izabrao palatu "Albanija" zbog specifičnog političkog i istorijskog značenja ove zgrade koja je jedan od udarnih simbola našeg grada. Portret formata 40 h 8 metara, koji će danas biti izložen na fasadi Palate, ujedno je i najveće umetničko delo ikada izlagano na Terazijama!

U 18 časova se otvara izložba "Karminke" u galeriji "Zvono", a u 20 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju otvara se treći deo Markovićevog projekta. Posle Beograda, projekat "Beskućnici" će biti predstavljen u Nacionalnom centru za savremenu umetnost u Moskvi i Vojnom muzeju u Istambulu.

S. Đ. M.


vesti po rubrikama

^kultura

16:21h

Veliki povratak Milovana de Stil Markovića

16:30h

U Udruženju književnika juče dodeljene nagrade "Miloš Crnjanski"

16:39h

Premijera evropskog pozorišnog projekta u "Reksu"

16:47h

Dobrotvorni koncert za Operu Pacifik u SAD

16:56h

Danas na reviji Sinemanija u Centru "Sava": Mladi Adam, svemoćni Brus

 


     


FastCounter by LinkExchange