[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 6. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Previranja na Bliskom istoku

Nastavlja se borba za vlast

TEL AVIV (Tanjug, CNN) - Izraelski premijer Arijel Šaron, koji se juče vratio iz trodnevne posete Rusiji, suočio se s padom popularnosti zbog sumnji da je umešan u korupcionaške afere, zbog čega su ga nadležni organi i ispitivali, javio je CNN.

Ruski ministar spoljnih poslova Igor Ivanov rekao je Šaronu da nema alternative "Putokazima ka miru", mirovnom planu koji podržava međunarodna zajednica. Ali jedan izraelski zvaničnik tvrdi da je Ivanov pristao da Moskva ponovo razmisli da li da predloži rezoluciju Saveta bezbednosti UN o mirovnoj mapi, čemu se Izrael protivi.

Optimista

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer izjavio je da je optimista u odnosu na prevazilaženje zastoja u mirovnom procesu na Bliskom istoku i naglasio da, "uprkos izraelskoj taktičkoj tvrdokornosti", iskustvo pokazuje da bi čak i konzervativac Arijel Šaron mogao da učini zadivljujuće ustupke. Kisindžer je, u govoru na ceremoniji u izraelskoj ambasadi u Vašingtonu povodom osme godišnjice ubistva premijera Jicaka Rabina, istakao da, pod uslovom da se neke pozicije promene "posebno na arapskoj strani", može biti postignut napredak.

Na palestinskoj strani, nastavljaju se borbe za vlast između palestinskog lidera Jasera Arafata i premijera Ahmeda Kureija. Arafat je produžio mandat prelaznoj vladi zato što se oštro protivi da novi ministar policije bude general Naser Jusef, koga je predložio Kurei.

Arafat se, kako se tvrdi, plaši da će Jusef pokušati da podrije njegovu moć preuzimenjem kontrole nad bezbednosnim snagama i želi da ministar unutrašnjih poslova bude neko ko mu je lojalan.

S druge strane, Izrael i SAD insistiraju da ministar palestinske policije bude ličnost nezavisna od Arafata.


vesti po rubrikama

^svet

17:08h

Zbog ustavne krize u Šri Lanki vanredno stanje

17:16h

Novi napadi na američke i civilne ciljeve

17:24h

U Italiji danas Samit EU-Rusija

17:32h

Previranja na Bliskom istoku

17:40h

Ponuda SAD Severnoj Koreji

17:49h

Talas nasilja u Indoneziji

      


FastCounter by LinkExchange