[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 6. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Novi napadi na američke i civilne ciljeve

Uskoro iračke
paravojne snage?

IRAK, SAD, SIRIJA (prema izveštajima agencija) - Američki vojnici tragaju za nepoznatim napadačima koji su ispalili najmanje 3 granate na sedište koalicione administracije unutar takozvane zelene zone u Bagdadu. U napadu su ranjene četiri osobe, prenosi Rojters.

Bivša predsednica Federacije iračkih žena i visoki funkcioner sada zabranjene Baas partije Džamila Abas Humeidi i njena ćerka povređene su juče kada je na njihovu kuću u Kirkuku bačena bomba, javlja AFP.

Pronaći ćemo Sadama

Američki predsednik Džordž Buš izjavio je da će snage SAD u Iraku pronaći bivšeg predsednika te zemlje Sadama Huseina. Buš je takođe rekao da je siguran da Husein ima uticaja na napade koji se gotovo svakodnevno događaju u Iraku. Američki predsednik je kazao da je rastužen gubicima života 16 vojnika u nedeljnom napadu na helikopter američke vojske u Iraku. "Ali, želim da podsetim njihovu rodbinu da su njihovi sinovi poginuli za cilj koji je viši od njih. Za plemenit cilj koji je budućnost SAD... Mi smo u ratu i najvažnije je da Amerikanci ne zaborave lekciju 11. septembra. Još uvek smo ranjivi", zaključio je Buš.

Šef privremene administracije u Iraku Pol Bremer uslovno je podržao formiranju iračkih paravojnih snaga koje će pomagati u hvatanju pobunjenika, piše Vašington post. Lideri iračkog Saveta privremene vlade takođe podržavaju njihovo formiranje jer smatraju da je iračka policija suviše slaba da bi se borila protiv gerilaca koji napadaju američke snage i Iračane koji sarađuju sa njima.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan suspendovao je specijalnog predstavnika UN u Iraku Ramira Lopes da Silvu i specijalnog koordinatora za bezbednost Tuna Mjata dok ne bude završena istraga o propustima u službi bezbednosti uoči avgustovskog napada na sedište UN u Bagdadu. Anan je na čelo četvoročlane komisije koja rukovodi istragom postavio bivšeg zamenika visokog komesara za izbeglice Džeralda Valcera.

U međuvremenu je Sirija pozvala SAD da se povuku iz Iraka, ukazujući da se problem terorističkih napada pojavio tek kad su savezničke snage, predvođene Amerikancima, okupirale tu azijsku zemlju. Prošle sedmice, Vašington je Siriju nazvao sponzorom terorizma i upozorio je da prestane da pomaže ulazak stranih ekstremista u Irak, podseća Rojters.


vesti po rubrikama

^svet

17:08h

Zbog ustavne krize u Šri Lanki vanredno stanje

17:16h

Novi napadi na američke i civilne ciljeve

17:24h

U Italiji danas Samit EU-Rusija

17:32h

Previranja na Bliskom istoku

17:40h

Ponuda SAD Severnoj Koreji

17:49h

Talas nasilja u Indoneziji

      


FastCounter by LinkExchange