[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 6. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Da li će Vlada istrajati i "zadržati" optužene generale

Očekuju se novi pritisci

BEOGRAD - Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte, njen portparol Florans Artman, kao i portparol sudskog dela Tribunala Džim Lendejl podsećaju na međunarodnu obavezu vlasti u Beogradu da uhapse i izruče Haškom tribunalu generale VJ i MUP-a Srbije, optužene za ratne zločine na Kosovu 1999. Reagovanja Beograda samo su dopunila spisak neispunjenih obaveza prema Tužilaštvu, o čemu će Del Ponteova govoriti pred SB UN, pa nisu isključeni ni novi pritisci.

Iako smo navikli na optužbe da Beograd nedovoljno sarađuje s MKSJ, malo je čudno da ove, najnovije, stižu u, za Vladu veoma nepovoljnom trenutku. Vlada, koja se pokazala kooperativnom kada su u pitanju izručenja naših državljana, oslobađanje od čuvanja tajni ključnih svedoka, kao i slanje dokumentacije, našla se u veoma delikatnoj situaciji.

Haški zatvorenici

Još su u svežem sećanju hapšenje Veselina Šljivančanina, transferi Slobodana Miloševića, Franka Simatovića, Jovice Stanišića, dobrovoljni odlasci Nikole Šainovića, Dragoljuba Ojdanića, Milana Milutinovića, Vojislava Šešelja, kao i da, uprkos garancijama Vlade, Tribunal nije odobrio da do suđenja budu na slobodi.
- Branio sam zemlju kao vojnik i, ako treba da odgovoram neka to bude pred našim sudom. Onaj ko potpiše odluku za transfer u Hag, neka mi potpiše i revers. Niko se iz Haga nije vratio - kazao je ovih dana jedan od optuženih, general Nebojša Pavković.

Mada niko u Beogradu nije rekao da neće ispuniti svoju međunarodnu, ali i obavezu koja proizilazi iz Zakona o saradnji s MKSJ, odugovlačenje s postupkom po zahtevu Haga izaziva negativna reagovanja u svetu, a različita u zemlji. Dok jedni smatraju da narod ne sme biti talac četvorice generala, drugi ovoga puta staju na stranu Vlade, zamerajući joj što i ranije nije reagovala na isti način. I jedni, i drugi, međutim, pitaju otkud različiti aršini prema optuženima.

Otkud sada, odjednom, takvo zalaganje za četvoricu generala, i zbog čega Vlada nije na isti način reagovala i ranije? Zašto se ovoga puta javlja toliki otpor hapšenjima i transferu u Hag? Zbog čega nije insistirano da se i ostalima sudi u zemlji, što je, podsećamo, tražio i general Ojdanić? Da li je ovo, kako smatra predsednik Predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Srbije Dragan Šutanovac, otpor nekorektnosti Tribunala?

Pitanja je mnogo, a i analitičari imaju različita mišljenja, među kojima preovlađuje ono da se Vlada oseća izigranom, jer Del Ponte ne poštuje dogovore sa našim vlastima. Niko u ovom trenutku ne može da odgovori ni na pitanje da li će Vlada ovoga puta da istraje dokle god dogovoreno ne bude ispoštovano i nastaviti da traži da se o svakom učinjenom zločinu vodi istraga, a ne da se uspostavlja princip "komandne odgovornosti" kao univerzalan. Ili će da odugovlači do novih izbora i pitanje četvorice generala, citiramo analitičara Ognjena Pribićevića, " kao vruć krompir" , prepusti novoj vlasti.

LJ. S.


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Grosman sa srpskim zvaničnicima razgovarao o Kosmetu

17:15h

Ivanović poručio Redžepiju: Nema Kosova bez Srbije

17:30h

Mićunovićeva izborna kampanja podelila rukovodstvo DS

17:35h

Liberali Srbije optužili predsednika Nove Srbije

17:40h

Liberali Srbije sada optužuju G17

17:50h

Intervju kandidata: Radoslav Avlijaš, Demokratska stranka "Otadžbina"

18:00h

Savet za saradnju s Hagom ove nedelje o zahtevu Haga

18:10h

Specijalni tužilac preuzeo istragu protiv Tačija i Čekua

18:20h

Da li će Vlada istrajati i "zadržati" optužene generale

18:25h

Svedok Harland o Srbima u Sarajevu

 


     


FastCounter by LinkExchange