[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 6. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Grosman sa srpskim zvaničnicima razgovarao o Kosmetu

O statusu ne pre 2005.

BEOGRAD - Mark Grosman, podsekretar Stejt departmenta, izjavio je juče, po završetku posete Beogradu, da nema postavljenih datuma za razgovore o statusu Kosova i da je neophodno da pre toga budu ostvareni standardi, koje je odredila međunarodna zajednica. On je istakao da će se sredinom 2005. godine oceniti dokle se stiglo u tom procesu, ali da će biti određen novi datum ako se ispostavi da za dve godine nisu dostignuti željeni demokratski standardi.

Grosman i šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović ocenili su prilikom jučerašnjeg razgovora da je neophodno precizno i konkretno definisati standarde, uz jasno određena zaduženja i zadatke institucija i lica zaduženih za njihovo sprovođenje.

- Postizanje standarda mora da dobije na tempu. Do sada je priča o njima bila više deklarativna, ali je zaključeno da ubuduće svaki korak mora da se konkretizuje. Tako, recimo, ako se radi o povratku raseljenih lica, mora da se utvrdi u kom broju će to biti, gde, na koji način… Takođe, mora da se jasno definiše koja je institucija za šta nadležna - objašnjava Aleksandra Joksimović, zamenik ministra spoljnih poslova SCG.

Grosman se sastao i sa srpskim premijerom Zoranom Živkovićem i ponudio ponudio pomoć svoje zemlje u procesu ulaska SCG u evropske integracije.

I Beograd se pita

U izveštaju Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta konstatovano je da bi EU trebalo da ima aktivnu ulogu u razgovorima o konačnom statusu Kosova i da bi to pitanje bi trebalo da bude otvoreno za oko dve godine. Joksimovićeva kaže da je veoma važno da svi relevantni međunarodni faktori zauzmu jedinstven stav po pitanju Kosova. Ona ističe da je pozitivno i to što i zvanični Beograd aktivno učestvuje u svim koracima koji se tiču postizanja standarda u Pokrajini.

 

J. M.


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Grosman sa srpskim zvaničnicima razgovarao o Kosmetu

17:15h

Ivanović poručio Redžepiju: Nema Kosova bez Srbije

17:30h

Mićunovićeva izborna kampanja podelila rukovodstvo DS

17:35h

Liberali Srbije optužili predsednika Nove Srbije

17:40h

Liberali Srbije sada optužuju G17

17:50h

Intervju kandidata: Radoslav Avlijaš, Demokratska stranka "Otadžbina"

18:00h

Savet za saradnju s Hagom ove nedelje o zahtevu Haga

18:10h

Specijalni tužilac preuzeo istragu protiv Tačija i Čekua

18:20h

Da li će Vlada istrajati i "zadržati" optužene generale

18:25h

Svedok Harland o Srbima u Sarajevu

 


     


FastCounter by LinkExchange