[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 2. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ministar policije ostaje na funkciji uprkos mnogobrojnim aferama

Skupštinska većina
čuva Mihajlovića

Ako se dokaže da su navodi G 17 plus tačni, prvi čovek MUP-a trebalo bi da ode iz Vlade, tvrde u DOS-u

BEOGRAD - Dušan Mihajlović, prvi čovek srpske policije, ponovo se, po ko zna koji put, našao na udaru svojih političkih protivnika. Stranka G 17 plus je u poslednjih nekoliko dana optužila ministra policije da je preko svojih firmi prisvojio 2,5 miliona evra od sredstava koja su pristigla za reformu MUP-a, kao i da jedna od njegovih kompanija poseduje 3.500 tovnih grla "koje se uslužno tove u sedam farmi u Srbiji".

Sukob interesa

Ovo ni izbliza nisu sve afere koje se vezuju za Mihajlovićevo ime. Posle ubistva premijera Zorana Đinđića, svi su očekivali da ga vide kako napušta ministarski kabinet, ali je čelnik liberala ostao na funkciji, odolevši svim pritiscima, kao i mnogo puta pre toga. Afere sa kupovinom "pežoa", peroreza i upaljača za srpsku policiju, kao i brojni nerešeni slučajevi, po svemu sudeći, nisu bili dovoljni da Mihajlović ode iz Vlade. Svi se slažu da lider LS za to može da zahvali glasovima koje njegova stranka ima u parlamentu i koji Vladi obezbeđuju tanku većinu.

U vladajućoj koaliciji smatraju da ministar policije treba da napusti Vladu ako se poslednji navodi G 17 plus pokažu kao tačni, što bi trebalo da utvrde nadležne institucije. U DOS-u su, takođe, svesni da održavanje skupštinske većine postaje samrtni zagrljaj za Vladu i da zbog toga predstoji odluka o izborima.

Vlada da proveri

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać izjavila je da će preporučiti Vladi Srbije da proveri da li je Mihajlović zloupotrebio službeni položaj i ocenila da ovo nije dobar trenutak za izglasavanje nepoverenja Vladi.
"Pogledali smo dokumentaciju dobijenu od G 17 plus i ukoliko je Mihajlović vlasnik ili suvlasnik svih navedenih firmi koje su poslovale s MUP-om onda se očigledno radi o sukobu interesa", kazala je Baraćeva "Građanskom listu".

- SDP je tražio njegovu smenu i posle ubistva premijera. Lično mislim da treba da ode, jer je ovo afera koja jasno pokazuje da je u pitanju sukob interesa - istakla je Ljiljana Nestorović, porptparol SDP. Ona kaže da se njena stranka zalaže za rekonstrukciju Vlade, kao i da su vanredni izbori neophodni kako bi se izašlo iz trenutne političke krize.

- Za nas u DA je važno da se utvrdi istina. U iznetim aferama o često ima istine. Ako postoje dokazi o sukobu interesa, onda Mihajlović svakako treba da ode - kaže Nada Kolundžija, potpredsednik DA, dodajući da je "očigledno da postoji mogućnost da je došlo do sukoba javnog i privatnog interesa". Ona napominje da njena stranka zahteva da se hitno donese zakon o sukobu interesa i da bi to trebalo učiniti već na ovoj sednici Skupštine.

Opozicija je ubeđena da obezbeđivanje skupštinske većine za podršku Vladi nije jedini razlog Mihajlovićevog ostanka na mestu ministra. Žarko Obradović, šef poslaničkog kluba SPS u Narodnoj skupštini, veruje da Mihajlović i njegove koalicione kolege jedni druge "drže u šaci".

- Način dolaska DOS-a na vlast uslovio je simbiozu među njima i to je prepreka da se brojne afere i slučajevi korupcije dovedu do kraja. I jedni i drugi se plaše da stvari izvedu na čistac - kaže Obradović, dodajući da Mihajlovićevom opstanku na funkciji doprinosi i sama priroda posla kojim se bavi.

Zatvoreni krug

- Mihajlović ostaje na tom mestu da bi ga štitili imunitet i policijska sila, a Vlada ga drži jer joj trebaju glasovi liberala. To je zatvoreni krug ucena i kriminala, za koji će DOS platiti na sledećim izborima - kratak je Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS.

Analitičar Ognjen Pribićević objašnjava da je do sada važilo pravilo da se ne postavlja pitanje poverenja pojedinih ministara u Vladi Srbije zbog tanke većine koju je DOS imao u Skupštini Srbije. On ocenjuje da su na sceni bili "ucenjivački potencijali" malih stranaka, ali da to više ne važi, jer je Vlada već izgubila većinu u parlamentu.
- Male stranke više nemaju razloga da ostaju uz DS i sada će pokušati da se približe DSS-u i G 17 plus - rekao je Pribićević, uz napomenu da do kraja meseca očekuje raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Na pitanje da li je Vlada ipak platila previsoku cenu zarad skupštinske većine, on odgovara:
- Glavni motiv je bio što duži opstanak na vlasti, jer ona nosi velike privilegije, posebno u zemlji kao što je Srbija, ali se to u ovom trenutku svelo samo na besmisleno produžavanje agonije.

R. Nikolić - J. Mitić


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Ministar policije ostaje na funkciji uprkos mnogobrojnim aferama

17:20h

Istekao rok za zaključenje biračkog spiska

17:25h

Zoran Živković o predstojećom izborima

17:30h

Nastavlja se rad na studiji o izvodljivosti

17:35h

Marović u ponedeljak u Lisabonu

17:40h

Kosmetski Srbi obišli groblja uz pratnju Kfora

17:50h

Čović odbacio Holkerijev poziv

17:55h

Plan povratka raseljenih na Kosovo i Metohiju

18:10h

Čime se bave Tači, Haradinaj i Čeku

18:25h

Praško "Pravo" o uticaju zahteva iz Haga na Beograd

22:50h

Svilanović: Haški tribunal vodi nove istrage

23:05h

Miting u Leskovcu: Ne hapsite generale

23:15h

Vlada usvojila predlog budžeta

23:30h

Uslovljena finansijska pomoć SAD našoj zemlji

 


     


FastCounter by LinkExchange