[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 2. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dobrila Gajić- Glišić, novinar i publicista, svedok na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu

Svedočila da olakša dušu

Svedočila sam u korist istine! Koliko je to za Miloševića svedočenje optužba ili odbrana, ne želim da razmišljam. Sud će o tome doneti odluku

Dobrila Gajić- Glišić, novinar, publicista, nekadašnji šef kabineta generala Tomislava Simovića, ministra odbrane u Vladi Srbije 1991. godine, nedavno se pojavila u sudnici Haškog tribunala kao svedok Tužilaštva u procesu protiv bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića.

Svedočenje ovog, za tužioca važnog insajdera, uvedeno je kao svedočenje visokog rizika i ona je dobila najveći stepen bezbednosne zaštite, čak i to da svedoči na potpuno tajnom i zatvorenom suđenju. Pet minuta pred ulazak u sudnicu, predomislila se i pitala tužioca može li da zamoli da suđenje bude otvoreno i javno.

Zbog čega ste se predomislili?
- O tome su odlučili moji sinovi, jer to smatraju prilikom da pokažem ko sam, da kažem istinu ma koliko ona nekog pogodila, čak i ako svi mi zbog toga budemo mrtvi, bar će se znati zbog čega smo stradali! Poslušala sam ih. Drugi razlog je bio, pre svega, da naš narod i ceo svet čuju moju istinu, da general Tomislav Simović, koga nisam videla 12 godina, čuje o čemu pričam, da sperem ljagu koja me prati godinama da sam nečiji agent i da za nekog radim.

Buket ruža od druga predsednika

Sve vreme Miloševića ste oslovljavali sa "druže predsedniče". Kako ste doživeli susret sa njim?
- Mog "druga predsednika", kako sam ga oslovljavala tokom svedočenja, doživela sam kao onog starog Miloševića, odlučnog, smelog, šarmantnog, punog snage, fizičke jačine pogleda i veoma sugestivnog izraza lica. I pored upozorenja tužioca da prilikom davanja odgovora gledam u pravcu sudija, što nalažu pravila, gledala sam "druga predsednika" u oči, spremna da odgovaram u ime istine. Po završetku se događalo nešto divno. Pošto smo se svi stojeći poklonili sudijama koji su izlazili, "drug predsednik", kako sam ga oslovljavala, stojeći između dva čuvara, uputio mi je divan, divlji muški osmeh i topao pogled od koga mi je kičmom prošla jeza. To su trenuci koji ostaju u našem sećanju dok živimo. Zbog tog jednog trenutka, zbog tog osmeha i pogleda, vredelo je postati heroj ili izdajnik, svejedno. Tog trenutka spoznala sam taj njegov neodoljivi šarm kojim je bio zaveo naciju. Doživljavala sam fizičku snagu njegovog pogleda. I da bih to produžila, doviknula sam mu: Mogu li da Vam poklonim knjigu? Knjigu koju je samo nekoliko minuta uveo kao dokument za svoju odbranu, a koja je već bila dokument Tužilaštva. On mi je istom jačinom odgovorio: Najs to treba da odobri. I dok je devojka koja je mene opsluživala pregledala knjigu, a zatim je odnela g. Najsu, Milošević i ja smo nastavili da se gledamo. I sada osećam toplinu njegovog pogleda, neverovatnu energiju koja je vladala između nas. Kasnije, dok sam sa tužiocima pričala i dobila od njih na poklon šolju sa znakom Tribunala, službenik je uneo ogroman buket ruža - od optuženog. Ja sam shvatila da mi je Sloba poslao buket ruža kao metaforu za moje svedočenje. Doputovala sam s buketom i čuvaću ga dokle god budem mogla.

Da li ste uspeli u tome?
- Sada će moji sinovi imati majku izdajnika ili heroja, što pre svega zavisi od vas novinara. Ja sam svesna da sam postala svedok istorije i spremna sam da čista obraza prihvatim svaku osudu i pohvalu. Spremna sam čak i život svoj da dam! Posle svega, ostali su mi snažni utisci, saznanja koja će mi biti dragocena dok živim, ma koliko moj život bio dug. Ponosim se time što sam imala hrabrosti da sa krova svetske pravde kažem svoju istinu!

U čiju ste korist svedočili ?
- Svedočila sam u korist istine! Koliko je to za Miloševića svedočenje optužba ili odbrana, ne želim da razmišljam. Sud će o tome doneti odluku. Svedočila sam sasvim sigurno u korist mog generala Tomislava Simovića, po čijem sam nalogu vodila beleške i sakupljala dokumenta jer je on bio ubeđen da će to nekome jednog dana biti potrebno. Prema svojim beleškama sam pisala feljton za NIN, koji je on autorizovao. General je kasnije autorizovao svaku stranicu moje knjige "Srpska vojska - iz kabineta ministra vojnog". Na žalost, ja sam zbog feljtona u NIN-u izgubila posao pod optužbom da sam odavala tajne sredstvima informisanja.

Da li ste zadovoljni saradnjom s ljudima iz Tribunala?
- Nosim veoma pozitivna iskustva i utiske o našoj saradnji koja je bila na veoma visoko profesionalnom i korektnom nivou. Radi se o profesionalcima visokog ranga, ali i o izuzetno poštenim i korektnim ljudima koji uvažavaju Statut Tribunala po kome su dužni da optuženog obaveste i o saznanjima koja su dobili tokom istrage, a koja se odnose na njegovu odbranu. Tako je došlo do toga da moja izjava sadrži elemente odbrane i to se znalo od samog početka. Uostalom, i "Srpska vojska", koju sam pisala kao raport mom narodu, sadrži samo istinu koju sam ja mogla da vidim, čujem i zapišem od septembra 1991. do juna 1992. godine.

Posle svega, da li je nešto ostalo nedorečeno ia kako se osećate?
- Posle svega, veoma sam zadovoljna! Osećam se čisto, kao da neka toplina i svetlost prolaze kroz mene. Rekla sam i ono što nikada javno nisam mogla da kažem, osećam se puno jer sam doprinela da se bar jedna kockica mozaika naše nesreće ispuni u ime istine, stradanja našeg naroda u tom periodu. Milošević je izgubio vreme pokušavajući da me navede da neke navode knjige preinačim, čemu sam se žestoko suprotstavila. Mi jesmo u tom periodu, po njegovom nalogu, radili nacrt zakona o oružanim snagama Srbije i ja ne shvatam zašto je želeo da tu činjenicu negira.

LJILJANA STALETOVIĆ


vesti po rubrikama

^intervju

15:30h

Dobrila Gajić- Glišić, novinar i publicista, svedok na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu

15:30h

Dr Gordan Gavrilović, o stanju u zdravstvu i reformama

 


     


FastCounter by LinkExchange