[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 2. 11. 2003.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U požaru u zgradi ZOP-a u Podgorici povređeno oko 30 radnika i stranaka

U panici skakali kroz prozore

U prostorijama Zavoda nalazilo se više od hiljadu radnika i stranaka, a u trezoru više od pet miliona evra

PODGORICA - U požaru koji je prekjuče izbio u garaži zgrade Zavoda za obračun i plaćanje u centru Podgorice lakše je povređeno 25 osoba, dok je petoro zbog trovanja ugljen-monoksidom dopremljeno na dodatne analize u Klinički centar.

Lekar u Urgentnom bloku dr Ljiljana Ćirković kazala je da su, zbog smetnji u respiratornom sistemu, zbrinuti radnik ZOP-a Milorad Mijović, radnik Centralne depozitarne agencije Svetislav Đurović i vatrogasci Zdravko Globarević i Srđan Vukčević.
- Dali smo im infuziju i velike količine kiseonika pa je njihovo zdravstveno stanje stabilizovano. Nakon detaljnih analiza, oni će biti pušteni kući - kazala je Ćirković.

Požar je izbio pošto se u garaži u podrumu zgrade zapalio službeni "pežo" Zavoda za obračun i plaćanje.
Zamenik generalnog direktora Centralne banke Crne Gore za poslove platnog prometa Radoje Žugić kazao je da u požaru nije bilo teže povređenih.

Kalorifer izazvao požar

- Kalorifer, koji je bio uključen i ostavljen da osuši unutrašnjost službenog automobila "pežo 307", koji koristi direktor podgoričke filijale Olga Marković, izazvao je požar u ZOP -u, saznaju nezvanično "Vijesti". Da je kalorifer izazvao požar, direktor ZOP -a Radoje Žugić nije htio da potvrdi. I
istražni sudija Osnovnog suda Vesna Moštrokol tu informaciju nije htela da komentariše.

- U vreme kada je izbio požar u zgradi se nalazilo oko hiljadu radnika i stranaka. U potpunosti su sačuvani svi podaci matične filijale, kao i novac koji se nalazio u trezoru. Imamo najsigurniji trezor u Crnoj Gori i na prostorima bivše Jugoslavije. On ima vatrostalna stakla, sigurnosne ograde i zaštitu. Sačuvana je i kompletna arhiva jer požar nije zahvatio zgradu. Dim iz garaže se kroz ventilaciju brzo proširio na sve prostorije zgrade ZOP-a. Računar sa bazom podataka je na vreme isključen, a svi dokumenti su presnimljeni i sačuvani. Zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca i službenika Centra bezbednosti Podgorica, požar je ugašen i sve osobe su bezbedno evakuisane - rekao je Žugić.

On je rekao da je u trezoru bilo više od pet miliona evra bez prekjučerašnjih uplata.
Posle izbijanja požara na automobilu u desnom delu garaže zgrade ZOP-a, dim se kroz propuste za ventilaciju proširio na sve prostorije. Odmah se uključio i alarm, nakon čega je nastala panika među radnicima i strankama koji su se nalazili unutra. Tada je u zgradi nastao haos, sličan scenama iz horor filmova - ljudi su istrčavali kroz dva glavna ulaza zgrade, a neki su spas potražili lomeći stakla i iskačući kroz prozore.

Zbog gustog dima koji je kuljao na glavne izlaze, osobe koje su ostale u zgradi su bežale ka gornjim spratovima i spasioce sačekali u prostorijama Kontrole privrede. Prvo su iz zgrade izašli stranke i službenici koji su bili za šalterima.

Kontrolor Đina Milović ispričala je da im je obezbeđenje pomoglo da "slome stakla na šalterima i da bezbedno izađu iz zgrade".
Vatrogasci su, za manje od desetak minuta u dvorišnom delu zgrade, instalirali veliki gumeni jastuk u slučaju da neko od zarobljenih radnika bude primoran da skoči sa nekog od spratova. Vatrogasci i specijalci su izvodili radnike koji nisu uspeli odmah da izađu. Više njih koji su poslednji izašli zbog lakših oblika gušenja, odmah su prebačeni vozilima Hitne pomoći. Oko 12.40 sati izvedene su dve iscrpljene i uplakane žene, koje su poslednje evakuisane iz zgrade.

Akciju spasavanja posmatrali su radnici i stranke ZOP-a koji su uspeli odmah da izađu iz zgrade kao i veliki broj znatiželjnih građana i dece. Zbog vatre i usijanog metala, ekipe za požare, eksplozije i havarije CB Podgorica su uviđaj u garaži zgrade počele tek oko 16 časova.

U gašenju požara i evakuaciji osoblja i stranaka, prema rečima zamenika komandira Vatrogasne jedinice Miloja Rogača, učestvovalo je oko 30 vatrogasaca i pet kompletno opremljenih vatrogasnih kola. On je istakao da je izuzetno zadovoljan tokom akcije kao i činjenicom da se alarmni sistem ZOP-a oglasio na vreme, iako je postavljen pre deset godina i nikako nije korišćen.

G. J.


vesti po rubrikama

^hronika

18:11h

U požaru u zgradi ZOP-a u Podgorici povređeno oko 30 radnika i stranaka

18:26h

SAJ i BIA uhapsili grupu osumnjičenu za više nedela

18:33h

Izmenjena optužnica protiv Zorana Gavanskog

 


     


FastCounter by LinkExchange