[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 2. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Kalvin i Hobs" Bila Votersona, prvi na listi bestselera "Njujork tajmsa"

Strip sa kičmom

Autor je od početka odbijao da njegovi likovi budu komercijalno eksploatisani, što znači da je odbio profit od 10 miliona dolara godišnje. Sve u ime skrupula!

Bil Votersonov strip "Kalvin i Hobs" je neverovatno ubedljiva strip rekonstrukcija psihe šestogodišnjaka. Strip je prvi put objavljen 1985. godine, a Voterson ga je obustavio 11 godina kasnije, na vrhuncu slave, u trenutku kada je više od 2400 dnevnih novina objavljivalo kaiš "Kalvina i Hobsa". Strip je u međuvremenu postao globalno relevantan: štampano je više od 23 miliona (!) primeraka knjižica "Kalvina i Hobsa" i svaka je postigla milionski tiraž za manje od godinu dana po objavljivanju.

Najnovija kolekcija "Desetogodišnjica Kalvina i Hobsa" je prva na listi bestselera lista "Njujork tajms". Već 1986. Voterson je bio najmlađi autor koji je dobio prestižnu Reuben nagradu za "Najbolji strip godine" koju dodeljuje Američko društvo strip-autora. Istu nagradu je ponovo dobio 1988, a 1992. je nominovan za počasnog člana Društva.

U otvorenom pismu koje je poslao svim američkim dnevnim novinama povodom svoje odluke da terminira strip, Vaterson je napisao: "Ovo nije ni skorašnja niti laka odluka i napuštam Kalvina sa izvesnom tugom. Mislim da sam dao svoj maksimum u uslovima dnevnih novinskih ograničenja kao što su ludilo sa prelomom i obavezni minimalni prostor za strip-kaiševe. Željan sam rada u ritmu koji dozvoljava veće promišljanje i manje umetničke kompromise."

Verovali ili ne, štampa je iz sve snage ignorisala Kalvina & Hobsa. Tek kada je Voterson ukinuo strip, mediji su počeli da obraćaju pažnju na ogroman uticaj koji je ovaj dnevni strip izveo na modernu popularnu kulturu, na Bilovu borbu protiv redukovanja prostora novinskog stripa itd.

"Ukidanje Kalvina i Hobsa je katastrofa nacionalnih razmera", izjavio je Džek Nadžbar, profesor na katedri za proučavanje popularne kulture Univerziteta u Ohaju. "Voterson je čak odlučio da zabrani svako ponovno objavljivanje. Bil Voterson nema prava da nam to učini!"

"Mislim da novine nikada neće naći zamenu za Kalvina", rekla je Paola Muđa, direktor Muzeja stripa u San Francisku. "Sve će biti isto kao i sa "Snupijem". Pojaviće se milion imitatora, ali ništa neće popuniti vakum koji je Vaterson ostavio za sobom". Mediji su ocenili da Voterson ima visoko definisanu estetiku koja je potpuno dislocirana iz 90-ih i radnu etiku koja je potpuno strana američkom sistemu. Šta to znači? Voterson je od početka odbijao da njegovi karakteri budu komercijalno eksploatisani. Zato nikada nije bilo Kalvin & Hobs razglednica, pidžama, majica, šolja za kafu itd. U stvari, to znači da je autor hladno odbio profit od 10 miliona dolara godišnje, tj. 100 miliona koliko je mogao uzeti za 10 godina izlaženja stripa, sve u ime svog skrupula.

"Zašto je novinski strip tako loše crtan. Zašto su gegovi i poruke na najjednostavnijem i najnižem nivou komunikacije? Zašto strip crtaju autorovi nevešti asistenti? Zašto su savremeni stripovi na istom nivou kao i ilustracije za reklame i čestitke?", izjavio je Bil Voterson na svom predavanju u Univerzitetu u Ohaju 1990. godine.

Voterson je diplomirao na političkim naukama Kenjon koledža. Kalvin je nazvan po Žanu Kalvinu, asketskom protestantskom teologu koji je verovao da je ljudska suština bezdan kome se čovek ne može odupreti. Tigrić Hobs je nazvan po Tomasu Hobsu, političkom filozofu čuvenom po rečenici: "A život čoveka je usamljenost, siromaštvo, brutalnost i...sekund." I zaista Votersonov strip je pun jetkih komentara koji vrebaju ispod blještavog kolorita.

"Kalvin je suviše inteligentan za svoje godine", kaže Bil. "On nema nikakva ograničenja ali zna šta se ne sme raditi iako nema nikakvo životno iskustvo. Mnogi misle da je Kalvin portret moga sina. U stvari, ja nemam dece. Bio sam vrlo tiho i poslušno dete - sušta Kalvinova suprotnost. Većina ljudi ostari a da nikada ne odraste i verujem da u svakom matorcu živi Kalvin koji bi hteo da sve uvek bude po njegovom.

Kalvin je ventil za moju nezrelost, način da se narugam vlastitim opsesijama i da komentarišem ljudsku prirodu. Nipošto ne bih voleo da živim sa njim, ali na papiru on mi puno pomaže da sredim svoj život". Veteran dnevnog stripa Džoni Hart ("Trogloditi", "Čarobnjak iz Ida") obožava "Kalvina & Hobsa" i kaže: "Voterson ima kičmu! Stripadžije su decenijama pretvarani u domaće životinje od strane raznih kontrolnih grupa i mogula moći! Sistematski smo degradirani, adaptirani i smanjivani u prelomu dnevne štampe, tako da smo degradirali u mikroskopsku biološku vrstu".

S. Đ. M.


vesti po rubrikama

^glasno

15:13h

"Kalvin i Hobs" Bila Votersona, prvi na listi bestselera "Njujork tajmsa"

15:26h

Zašto neke pesme traže kontinuirano preslušavanje

15:39h

Festival antiglobalističkog filma u klubu "Akademija" od 7. do 9. novembra

15:52h

Najuticajniji britanski muzičari današnjice po izboru "Gardijana"

 


     


FastCounter by LinkExchange