[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 2. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Rasrbljivanje Crnogoraca (20)

Ugovor o zajedničkom interesu

Radosti i sreće što se danas Crna Gora teritorijalno dodiruje sa Srbijom

Jedinstvo interesa i nacionalnih težnji objeju srpskih kraljevina upućuje ih u svim danim slučajevima na zajedničke akcije,koje po skromnom mišljenju vaše Vlade, treba da nađu izražaja i garantije u jednom pismenom aktu - ugovoru. Taj akt osnovan na obostranom srpskom osjećanju i dobro shvaćenim srpskim interesima, čemu je Vaše Veličanstvo kao i uvijek i posljednjim velikim događajima najbolji primjer dalo,biće najjača odbrana od svih mogućih načina,koje bi naši neprijatelji upotrijebili, da postignu svoje svrhe.

Njime bi se regulisali naši međusobni odnošaji, kao vojni,diplomatski, trgovinski i uopšte ekonomski i - jednom riječju - dvije srpske kraljevine, potpuno samostalne i neovisne, išle bi složno k ostvarenju i odbrani zajedničkih interesa..." ("Cetinjski vjesnik", 4. septembar 1913).

N. Novičić Katanić, u članku "Vasojevići pred rat sa Turskom 1912 godine", piše:

Snovi i nade

"... Kao da su znali ishod požrtvovanja i kao da su tvrdo vjerovali u davnašnje svoje snove i nade, da je već jednom kucnuo čas oslobođenja i osvete Kosova, Vasojevići, kao pioniri oslobođenja uoči rata sa Turskom osvojiše i porušiše devet karaula na granici Crne gore i time očistiše trnovitu preponu "Gibraltarskog moreuza", taj ulaz u biserni Dušanov okean, da orlovi ispod Lovćena, Koma, Durmitora i Rumije pod svoja jaka krila i čvrste kandže mogu što brže ispuniti zavjetnu srpsku misao i želju, te Onamo onamo, ponijeti srpski pozdrav i radosni glas, da Srbin nije više rob, da je Kosovo, ta petovjekovna Srbinova rana izvidana, da pripale kandila svetih Dečana i Patrijaršije, i da se s braćom lavovima od Avale već jednom željno zagrle, pa onda zajednički povedu srpsko kolo i gromko kliknu: Živjela sloga srpskih Obilića, slava za slobodu palim herojima!" ("Cetinjski vjesnik", 27. novembar 1913).

Dr Gavrilo Dožić, novoimenovani mitropolit pećki, odgovarajući na pozdrav kralja Nikole rekao je, uz ostalo:
"... Srećan sam... što idem da služim onamo onamo, gdje se, po uzvišenim pjesničkim izrazima, punim žarkog rodoljublja Vašeg velikog srpskog srca i genijalnog duha, dižu Dečani sveti, molitva u njih prisvaja raj. Onamo gdje je slavna Srpska Patrijaršija, taj svešteni Jerusalim Srpski i drugi istorijski spomenici, koji kite srce nekadašnje Dušanove Carevine..."

Mitropolit Dožić je srećan što će "u tim sretnim spomenicima srpske veličine doprinositi molitve Bogu", za sreću i napredak Crne Gore, koju su kralj Nikola i njegovi preci, "kao najslavniju žižu za oslobođenje Srpstva, ispod ove svete srpske Akropole, sa krvavim ali svagda pobjedonosnim Maratonima, Termopilima, i drugim besmrtnim djelima - stvorili, uveličavali proširili i trijumfalno proslavili..." ("Cetinjski vjesnik", 4. decembar 1913).

U Adresi Crnogorske narodne skupštine, na prijestonu bjesedu kralja Nikole od 29. januara 1914, uz ostalo, kaže se:

Vekovni san

"Duša vjernog Ti naroda prepuna je neizmjernih radosti i sreće, što si ispunio naš vjekovni narodni san, što se danas Crna Gora teritorijalno dodiruje sa Srbijom"... Narod čvrsto vjeruje da će oslobodioci Dušanova Carstva, slavni srpski kraljevi sa svojim mudrim i rodoljubivim državnicima, a uz narodno sudjelovanje iz obiju naših kraljevina, zajednički odnos između ovih tako udesiti, da u tome bude potvrda toliko značajnih riječi Vašeg Veličanstva, koje su iz dna duše i sa sred srca narodnog: da Crnu Goru i Srbiju neće više niko nikad razdvojiti... Čvrsta naša veza sa Srbijom, uređena formalnim ugovorom, čijem bi se sklapanju imalo što prije i upravo neodložno pristupiti, osiguraće nam zajedničku odbranu onog što sada imamo i dalje ostvarenje naših ideala, te naš željeni i neophodni ekonomski i uopšte kulturni napredak. A blagodarni srpski narod će za sve to kroz buduće vjekove uznositi slavu i veličinu današnjih srpskih Gospodara..." (Kurziv u originalu - B. J.)("Glas Crnogoraca", 23. februar 1914, Cetinje).

Piše: Batrić Jovanović
Sutra: Mudri narod u obe Srpske kraljevine


vesti po rubrikama

^feljton

15:16h

Rasrbljivanje Crnogoraca (20)

15:37h

Poreklo Arbanasa (9)

 


     


FastCounter by LinkExchange