[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 2. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Hristivoje Stojković

Hristivoje Stojković (64) najavljuje sebe kao "novog Rovčanina"

Vojni sobičak poslednji rov

Predstavnici Vojske kažu da će morati da se iseli makar uz asistenciju vojne policije

NIŠ - Hristivoje Stojković(64), penzionisani zastavnik prve klase, od 16. septembra zabarikadirao se u jednoj sobi Kluba Vojske SCG u Nišu. Iz te sobe preko supruge Silvane šalje vojnim organima i javnosti poruku da može biti "novi niški Rovčanin" ukoliko vojne vlasti nastave pokušaje da ga iz te sobe isele, bez prethodnog trajnog stambenog rešenja, jer, kako tvrdi, sa nezaposlenom suprugom i maloletnim detetom ne bi imao kuda nego na ulicu.

Hristivoje je, inače, svoju vojnu karijeru okončao u Zagrebu u mešovitom braku koji se raspao početkom rata. U Nišu je zasnovao novi brak i sa suprugom Silvanom ima petogodišnjeg sina Hristijana. Sobu "tri sa tri" u zgradi Kluba VSCG u Nišu koristi od 1993. godine, uz zvanični papir kojim mu se daje "stan u zakup kao privremeno rešenje". Napominje da je u međuvremenu uredno konkurisao kod vojnih vlasti za dobijanje stana, ali je i redovno odbijan. Konačno su mu početkom maja ove godine najavili da mora da se iseli i kada je to odbio, od 16. septembra mu je zabranjeno da ga posećuju supruga i dete, a 18. septembra pokušali su i da ga nasilno isele u toku noći.

Hiljade vojnika beskućnici

Nakon ukidanja Treće armije, posle okončanja rata na Kosovu, njeni pravni i formacijski naslednici Prištinski i Niški korpus, pokušavaju da nađu rešenje za stambeni problem nekoliko hiljada svojih pripadnika. Tako je bez trajnog stambenog rešenja 2.360 pripadnika Prištinskog i još 5.343 vojnih lica iz sastava Niškog korpusa.

Stvarno strašno

- Prvobitna tužba im je bila "neuredna" i ja sam lično posetila Hristivoja tražeći da tužbu dopune. Zaista je teško živeti u tom sobičku, koji je u stvari jedna mala kancelarija. Kontaktirala sam i sa predstavnicima Vojske i zahtevala da dođu na ročište, a konačni sud o čitavom slučaju moći ću da donesem kada čujem i jednu i drugu stranu, rekla je juče za "Glas" sudija Ljubinka Mitrović.

Supruga mu svakodnevno pod prozor donosi i preko konopca dostavlja hranu, a pokušali su i da je spreče u tome, ali su odustali.

U toku noći 18. septembra, kada su Hristivoja pokušali nasilno da isele "moglo je svašta da se desi", kaže supruga Silvana, ali pretpostavlja da je ipak ministar Tadić reagovao na njen telegram upozorenja koji mu je uputila. Hristivoje je u međuvremenu podneo krivičnu prijavu protiv Komande Niškog korpusa VSCG "zbog ometanja poseda" i taj predmet vodi sudija Opštinskog suda u Nišu Ljubinka Mitrović.

Inače, na jučerašnjem četvrtom nastavku suđenja, na kojem su se prvi put pojavili predstavnici VJ, potpukovnik Radisav Đorđević, referent za stambene poslove Niškog korpusa rekao je da Stojković od 1995. godine nezakonito boravi u spornoj prostoriji jer je tada ukinuta odluka kojom mu je dodeljen nužni smeštaj.

- Mi uopšte nismo nadležni za stambeno zbrinjavanje vojnih lica koja su službeno bila raspoređena na prostoru bivše Jugoslavije. Stojković je radi rešavanja svog stambenog pitanja trebalo da se obrati Fondu socijalnog osiguranja vojnih osiguranika, ali, koliko ja znam, to nije učinio. Vojsci je ta prostorija u kojoj je sada Stojković potrebna i on će biti odatle iseljen, ako nikako drugačije, onda uz asistenciju vojne policije, rekao je Đorđević.

Hristivoje Stojković je na suđenju istakao da vojska ne može da ga izbaci dok mu ne bude obezbeđeno trajno stambeno rešenje. On je zamerio pripadnicima VJ što ne dozvoljavaju njegovoj supruzi ulaz u Klub VJ, zbog čega je prinuđen da sa njom kontaktira kroz prozor.

Konačna odluka o daljoj sudbini Hristivoja Stojkovića biće doneta 14. novembra, kada je zakazan nastavak suđenja po njegovoj tužbi.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^društvo

16:13h

Hristivoje Stojković (64) najavljuje sebe kao "novog Rovčanina"

16:20h

Barać: Vlada treba da proveri Mihajlovića

16:29h

U Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" probali da zamene uloge

 


     


FastCounter by LinkExchange