[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 29. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


GLAS OBJAVLJUJE

Spisak Crnogoraca, pripadnika JNA, koje su ubile hrvatske snage kod Mostara

Svirepo mučeni pa bacani u jame

Hrvatski zločinci su crnogorskim vojnicima rezali uši, jezik, "tetovirali" im nožem grudi i čelo, a onda ih vodili "na razmenu", sa koje se niko nije vratio

Bio je polumrak. Video sam da su izobličeni i, tek po povratku, uvideo sam da nešto ne štima. Dvojica ili trojica nisu imali uvo. Jedan od njih je krkljao. Usta su mu bila puna krvi, ja sam uveren... da mu je jezik bio odsečen napola... Jednostavno, nisam mogao da verujem da to što sam video je istina. Vojne policajce sam čuo kako viču "naši ste, nećete se izvući živi". Kad smo izašli, Trtko nam je rekao - "nigde nisu evidentirani, možete od njih da radite što god hoćete" - svedočio je svojevremeno Mario Barišić, Hrvat iz Šibenika, koji je kao inspektor išao u obilazak logora Lora u Splitu.

Barišić, koga je, zbog toga što je o tome javno pričao, Franjo Tuđman, predsednik Hrvatske, izbacio iz državne službe, tada je otkrio da je u Lori postojao takozvani Blok Ce, u kojem su bili zarobljeni Srbi i Crnogorci koji nigde nisu bili zavedeni.

Tela mučenih Crnogoraca, pripadnika JNA, posle deset godina od ubistva pronađena su u avgustu, na ledini kod Mostara. U Komitetu za ratne zločine Srbije kažu da je u pitanju sekundarna grobnica, što znači da su tela prvo sahranjena na jedno mesto, a onda prebačena na ovu lokaciju kod Mostara. Vojnike su u Mostaru zarobile hrvatske snage, da bi ih zatim prebacili u Hrvatsku, u Loru, a zatim i u Duvno, u Hercegovini. Za neke od njih pominje se da su bili i u logoru u mestu LJubiško, takođe u Hercegovini.

U Komitetu za zločine "Glas" saznaje da je kod Mostara pronađeno jedanaest vreća, a da se kod njih pominje nestanak deset vojnika iz Nikšića. Neka tela nađena su na ledini kod Mostara, a neka su još ranije razmenjena.

Luka Adžić, rođen 1963. u Sjenokosi kod Nikšića, bio je borac Nikšićkog korpusa JNA, kad je zarobljen i prebačen u Loru, gde je i ubijen.

Dušan Barović, zvani Duka, rođen 1954. u Nikšiću, kao pripadnik Nikšićkog korpusa uhvaćen je 11. aprila u Mostaru, pri povratku u kasarnu "Južni logor" zajedno s drugovima Ratkom Simovićem, zvanim Mališa, rođenim 1963. u Nikšiću, i Borivojem Zirojevićem, rođenim 1955. u Zelom, Nevesinje.

Posle hapšenja, oni su odvedeni u neku kuću iza Bijelog brijega. Barovića su tamo izrezali nožem po grudima, vratu i stomaku i isprebijali ga. Takođe su mu na čelu nožem urezali četiri slova S. Odatle je prebačen u Grude, a zatim u vojnu policiju u Splitu, pa u Loru. U Lori je bio teško mučen, da bi ga 14. aprila prebacili u Duvno, u logor u gimnaziji ili školi časnih sestara, gde je podlegao povredama 22. aprila oko 19 sati. Pokop je bio na srpskom groblju u Duvnu, a leš je razmenjen 27. avgusta 1993. u Trebinju.

Zirojeviću su u Bijelom Brijegu takođe izrezali nožem po grudima i rukama, rasečeno mu je uvo, a na čelu urezan krst sa dva S u gornjim uglovima. Zirojević je potom prebačen u Grude, a zatim u vojnu policiju u Splitu, i na kraju u Loru. Iz ovog logora je 14. aprila prebačen u Duvno, najpre u školu časnih sestara kod vojne policije, a zatim 23. aprila u logor u Srednjoškolskom centru. Iz ovog logora 28. aprila oko 17 sati, Ivan Krišto, zvani Dugonjče, odveo ga je navodno u Grude na razmenu. Od tada mu se gubi svaki trag.

Ivan Krišto se takođe pominje i u slučaju Ratka Simovića, koga je, takođe zajedno sa Zirojevićem, odveo navodno u Grude na razmenu, odakle mu se gubi svaki trag, ali se pretpostavlja da je prebačen u Loru. Pre toga, u Bijelom brijegu Simoviću je odrezano levo uvo, ranjen je u desnu nogu, izrezan nožem po grudima i rukama, a imao je i jake modrice po leđima i polomljena rebra. Odatle je prebačen u Grude, a zatim u vojnu policiju u Splitu i na kraju u Loru.

Ranko Vujović, rođen 1956. u Nikšiću, Luka Papić (1954, Bileća) i Miloš Perunović (1965. Nikšić) uhapšeni su 14. juna 1992. na području Buhe, kod Mostara. Njih trojica su kao civilna lica u vozilu marke "mercedes"(NK 272-03) išli da pronađu poručnika Savu Vujovića, kome je poginuo brat, s namerom da ga dovezu do Bileće na sahrani bratu. U avgustu 1992. trebalo je da budu razmenjeni kod Berkovića, ali je njihov autobus vraćen u nepoznatom pravcu.

Luka Gazivoda, rođen 1954. u Žabljaku - Crnojevići, Dragan Jakovljević, rođen 1967. u Nikšiću, i Pavle Popović, rođen 1957. u Nikšiću, uhapšeni su pred poštom u Mostaru i odvedeni u Duvno, u logoru u školi časnih sestara kod vojne policije, odakle su 23. aprila prebačeni u Srednjoškolski centar, gde su bili samo četiri-pet dana. I u ovom slučaju pominje se Ivan Krišto, koji ih je 28. aprila u 17 sati, zajedno sa Zirojevićem i Simovićem, odveo navodno u Grude na razmenu, odakle im se gubi svaki trag.

Jedino se za Gazivodu zna da je prebačen u logor Lora. Svedoci kažu da su njega i još trojicu Crnogoraca u Lori tukli celog dana. Kad su oko 22.30 završili batinanje, Gazivoda je ostao ležeći bez znaka života. Sutradan leš je odvezen u Duvno.

Miroslava Cvejić
Sutra: Govore svedoci


vesti po rubrikama

^tema

17:05h

Glas objavljuje: Spisak Crnogoraca, pripadnika JNA, koje su ubile hrvatske snage kod Mostara

 


     


FastCounter by LinkExchange