[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 29. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Protivrečne najave o budućem statusu MKCK u Iraku

Odlaze ili ostaju?

Po nekim najavama, evakuacija počinje već danas, po drugima još nikakva odluka nije doneta. SAD traže da međunarodne agencije ne napuštaju Irak

VAŠINGTON (Beta-AFP, Tanjug) - Šef američke diplomatije Kolin Pauel pozvao je Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) i druge međunarodne agencije da ne napuštaju Irak, jer bi to značilo da je pobedio "terorizam".

"Nadamo se da će privrednici, MKCK, nevladine organizacije i agencije UN detaljno proučiti bezbednosne uslove (u Iraku) i nadam se da će naći način da ostanu", rekao je Pauel. On je savetovao organizacijama koje rade u Iraku da potraže pomoć od američkog administratora u toj zemlji Pola Bremera i komandanta armije SAD u Iraku, generala Rikarda Sančeza.

Četrdeset tri osobe poginule su prekjuče, a više od 200 je ranjeno u Bagdadu u pet odvojenih i gotovo simultanih samoubilačkih napada. Jedan od napada bio je usmeren na sedište MKCK-a, a četiri ostala na policijske stanice. Napadi su izvršeni prvog dana muslimanskog praznika Ramazana, koji traje mesec dana.

Teroristi iz uvoza

Napad na sedište MKCK prvi je te vrste na organizaciju sa sedištem u Ženevi čija je misija da pomaže žrtvama rata, ne opredeljujući se za bilo koju sukobljenu stranu. Rojters navodi, pozivajući se na američkog generala Marka Hertlinga, da "ima znakova" da su eksplozije prekjučerašnjeg, najkrvavijeg dana od kako je u aprilu zbačen Sadam Husein, izazvali "strani borci". On ističe i da je osoba uhapšena posle napada imala sirijski pasoš.

Nove žrtve u Faludži

Najmanje pet osoba, uključujući i bombaša samoubicu, poginulo je u eksploziji u blizini policijske stanice u Faludži. Policija je saopštila da je automobil koji je vozio jedan čovek eksplodirao 100 metara od glavne policijske stanice u Faludži, koja se nalazi ispred muške gimnazije. Novinar Frans presa javio je da je najmanje šest osoba nastradalo u eksploziji, i da su među nastradalima i učenici. Predstavnica američke vojske u Bagdadu rekla je da nije obaveštena o incidentu.

MKCK, čije se glavno sedište nalazi u Ženevi, posle napada je saopštio da nije doneo nikakvu odluku o evakuaciji svog osoblja iz Iraka. Međutim, šef delegacije MKCK u Iraku Pjer Gasman juče je saopštio da će MKCK danas ipak početi da evakuiše svoje međunarodne saradnike stacionirane u Iraku. "Počećemo sutra (sreda) evakuaciju naših međunarodnih saradnika i videćemo kako ćemo moći da nastavimo rad sa iračkim kolegama", preneta je Gasmanova izjava na vebsajtu prvog kanala nemačke državne televizije ARD.

Ali, portparol MKCK-a Florijan Vestfal rekao je za AFP u Ženevi da MKCK još nije doneo nikakvu odluku o evakuaciji međunarodnih saradnika stacioniranih u Iraku. Prema Vestfalu, saradnici u sedištu ove organizacije u Ženevi i u Bagdadu trenutno analiziraju situaciju i razgovaraju o različitim opcijama koje mogu biti usvojene. Vestfal je naglasio da će, čim bude doneta neka odluka, ona biti brzo sprovedena.

U Iraku u MKCK radi oko 800 Iračana i još 35 osoba različitih nacionalnosti, potpuno nezavisno od prisutnih vojnika koalicije.


vesti po rubrikama

^svet

17:04h

Protivrečne najave o budućem statusu MKCK u Iraku: Odlaze ili ostaju?

17:17h

Mera Bele kuće zbog velikih požara: Vanredno stanje u Kaliforniji

17:26h

Iran podseća UN da je upozoravao na pretnju Al Kaide

17:38h

Pregovori "Jukosa" sa američkim kompanijama nisu prekinuti

      


FastCounter by LinkExchange