[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 29. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Vrdniku počeo 11. međunarodni festival turističkog, ekološkog i sportskog filma

Priče od peska i trske

Vruće ekološke teme za koje filmadžije nisu imale sluha ili: Biolozi i filmadžije u raskoraku. Austrijski filmovi za primer

VRDNIK - Međunarodni festival turističkog, ekološkog i sportskog filma, 11. po redu, počeo je sinoć u hotelu "Termal" u Vrdniku na Fruškoj Gori. Posle deset godina, Festival se sa Zlatibora preselio na Frušku Goru.

Selektor Oliver Fojkar (sa rediteljem Ivanom Obrenovom), biolog po struci, stručni saradnik zavoda za zaštitu prirode Srbije i autor ekoloških filmova nagrađivan u zemlji i svetu, u razgovoru za "Glas" kaže da na Zlatiboru nisu shvatili značaj ovog festivala. Zato je Fojkar bio najglasniji zagovornik preseljenja na Frušku Goru, prvi nacionalni park u bivšoj Jugoslaviji (proglašen 1960), sa prelepim šumama i manastirima.

- Ovo je prilika da od sveta naučimo kako se predstaviti, jer mi još mislimo da su turistički filmovi bolji što su duži. Lekciju su nam održali Austrijanci, sa sjajnim brzim kratkim filmovima, u proseku četiri minuta... Biolozi i filmadžije su u raskoraku, kaže Fojkar. Autorima ekoloških filmova zatvorenim u svoj svet, nedostaje kontakt sa vrućom ekološkom tematikom. Niko se nije bavio alarmantnim temama, zagađenjem Tise cijanidom, subotičkom peščarom čijim je preoravanjem uništeno stanište retkih stepskih biljki, niko nije digao glas protiv seče šuma, kamenoloma... Nije snimljen ni jedan film o smrti ptica na Balkanu.

Film "Tisin cvet" Branka Stankovića, koji Fojkar izdvaja, govori koliko su važni autorski pristup i estetika u ovakvim filmovima.
- Insekt Tiski cvet se u obliku larve nalazi na dnu Tise dve-tri godine, a onda tokom samo jednog dana izlazi na površinu vode kao predivan leptir, pari se i umire. Autor je izabrao detalj iz prirode, lepo ga predstavio, otkrio tajne insekta kojem preti nestanak.

Fojkar izdvaja i filmove "Akva" Milorada Bajića, "Ptičji grad" Saše Terzića (TV Crna Gora), radove grupe autora iz Novog Sada, Svetlane Paroški "Srce u gori" i Viktora Figurovskog "Priče od peska i trske".

V. Milivojević


vesti po rubrikama

^kultura

16:04h

Počeo 11. međunarodni festival turističkog, ekološkog i sportskog filma

16:11h

Juče i zvanično završen Beogradski sajam knjiga

16:18h

Svečani koncert narodne muzike na Kolarcu

16:37h

Salon kod Sterije u Vršcu: Lirske meditacije Vere Srbinović

16:36h

Premijera u Pozorištu "Pinokio": Velika doktorska bajka

 


     


FastCounter by LinkExchange