[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 29. 10. 2003.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Suđenje Makinoj grupi - prvo u zgradi Specijalnog suda, optuženi tvrdi

Lovci kao izvidnica

Dragan Ilić Limar tvrdi da mu je policija poslala prethodnicu uoči hapšenja. Svedoke optužio da lažu

BEOGRAD - Saslušanjem supruge ubijenog policijskog generala Boška Buhe i još petoro svedoka, juče je u Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno suđenje grupi Željka Maksimovića Make, optuženoj da je 10. juna prošle godine na parkingu ispred hotela "Jugoslavija", kod splava "Žabar", ubila funkcionera MUP-a. Boška Buhu.

Pred Većem sudije Zorana Tatalovića juče su svedočila trojica učesnika lova koje je, nekoliko sati pre hapšenja, u svojoj kući u Belom potoku, ugostio Dragan Ilić Limar, optužen za naoružavanje Makine grupe, a za koje on tvrdi da su pripremali teren za njegovo hapšenje.

Roditelji

Suđenju su juče prvi put prisustvovali i roditelji ubijenog Boška Buhe, kao i njegov brat i supruga. Pola sata pre pretresa, pred zgradom suda su se pojavili i roditelji optuženog Nikole Maljkovića, koji su fotoreporterima branili da ih slikaju. "Slikajte Mihajlovića", dobacila je Maljkovićeva majka.

Nisu znali Sarajlića

Božana Buha, supruga ubijenog generala, izjavila je da joj je muž pre odlaska rekao da ide da se nađe sa nekim profesorom i da se neće dugo zadržati. Ona je advokatu Borivoju Boroviću odgovorila da nije poznavala uhapšenog zamenika republičkog javnog tužioca Milana Sarajlića, kao i da ga nije znao ni njen muž.

Ilić je juče lovca, svedoka Ljubomira Stojanovića, bivšeg pomoćnika generalnog direktora PTT Srbije, optužio i da je bio prisutan u baraci kada su ga mučili. "Učestvovali ste u mojoj otmici i video sam kada ste se pojavili na vratima prostorije u kojoj sam mučen posle hapšenja", kazao je Ilić.
- Nisam bio tamo, i ukoliko vam je to odbrana, onda vam je jadna!", odgovorio mu je Stojanović i naveo da je tog dana Ilića prvi put video na dan lova i da ih je tada ljubazno ugostio.

"Tvrdim na osnovu onog što sam video da ste sto odsto to bili Vi", obratio mu se kategorično Ilić, na šta mu je Stojanović odgovorio da je "čovek pomračene svesti".

Organizator lova Vladan Soković, direktor sektora za bezbednost i zaštitu PTT objekata, izjavio je da je do odlaska u Beli Potok došao na predlog optuženog Gorana Rajačića (37), šefa odeljenja za posebne namene u DB, kojeg je upoznao preko supruge zaposlene u BIA. "Noć pre lova, Rajačić mi je rekao da on neće moći da ide jer je sprečen, već da će njegov kum Dragan Alijević poći sa nama. Tamo nas je Ilić domaćinski primio i dao mi lovačku pušku da se poslužim", ispričao je Soković.

Kada je ovaj svedok izjavio da se ne seća da je sa grupom prijatelja iznenada napustio lov, kako bi se bivši direktor PTT Srbija Srđan Blagojević našao sa ministarkom Marijom Rašetom-Vukosavljević, Ilić mu je ljutito rekao: "Kako vas nije sramota!", posle čega mu je sudija naredio da se vrati na optuženičku klupu.

Na pitanje advokata Borivoja Borovića zašto su njegove kolege u lov išle po šimi u cipelama i bez lovačke opreme, Soković je rekao da se ne seća kako su bili obučeni.

Suđenje se nastavlja danas, saslušanjem osmoro svedoka, a među njima je i četvoro prijatelja Boška Buhe koji su bili sa njim na splavu kada se desilo ubistvo. Do kraja nedelje planirano je i da se sasluša svedok- saradnik S. R, čiji iskaz tereti Makinu grupu.

Novinari van sudnice

Suđenje Makinog grupi je prvo suđenje u renoviranoj zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici 29, a novinari su glavni pretres pratili van sudnice, u pres sali, preko video-bima. Novinarima su na ulazu u zgradu Specijalnog suda oduzeti mobilni telefoni i diktafoni, a preko video-bima mogli su da vide prisutne advokate i svedoke, dok sudija Tatalović, Veće i tužilac nisu nijednom prikazani. Od optuženih, kroz stakleni zid i rešetke, na snimku su se videli optuženi Nikola Maljković (31), Vladimir Jakšić Karlos i Dragan Ilić Limar. Kada se javljao za reč, optuženi Dragan Ilić je ulazio u prostor gde sede sudije i advokati.

Biraju svedoke

Borivoje Borović, branilac prvooptuženog Nikole Maljkovića, izjavio je da su jučerašnji svedoci "uglavnom bivši ili sadašnji radnici BIA", saslušavani za "savršeno nevažne okolnosti". "Očekujem da će sud preko reda prihvatiti predlog branilaca, da se saslušaju svedoci koji će ukazati da se radi o montiranom procesu i da su stvarni učinioci krivičnog dela na slobodi ili su nedostupni sudu", kazao je Borović i naveo da je "očigledno iz nekih centara koji nisu policijski određivano ko će biti svedok u ovom postupku". "Ako su to uradili ljudi koji su učestvovali u ubistvu premijera Zorana Đinđića, oni su veoma nesmotreno montirali ovaj slučaj", rekao je Borović, prognozirajući da će prvo suđenje za organizovani kriminal "doživeti fijasko".


D. Ćuruvija


vesti po rubrikama

^hronika

18:13h

Suđenje Makinoj grupi - prvo u zgradi Specijalnog suda

18:22h

Suđenje optuženima za dvostruko ubistvo u Nišu

18:30h

Privedena trojka zbog prevare: Lažnim pečatima do mesa

18:38h

Posle smrti Miroslava Milosavljevića: Čeka se reč patologa

23:36h

Beograd: Ranjen tokom hapšenja

 


     


FastCounter by LinkExchange