[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 29. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Mlađan Dinkić, potpredsednik G17 plus, optužio Dušana Mihajlovića, ministra policije, za konflikt interesa i zloupotrebe

Na tenderu za MUP
zaradio 2,5 miliona evra

Mihajlović je vlasnik 13 privatnih firmi, od kojih su neke posredno ili direktno radile sa državom i njegovim ministarstvom, tvrdi Dinkić

BEOGRAD - Ako su konačno premijer Živković i ministar Đelić priznali da ministarka Marija Rašeta-Vukosavljević treba da ode iz Vlade jer je osnovala privatnu firmu koja, doduše, nije radila, onda aktuelni ministar unutrašnjih poslova Srbije Dušan Mihajlović treba iz nje da bude katapultiran, jer je ogrezao u konflikt interesa, rekao je juče Mlađan Dinkić, potpredsednik G17 plus.

On je optužio Mihajlovića da je vlasnik 13 privatnih kompanija, od kojih neke, direktno ili indirektno, rade sa državom i njegovim ministarstvom, kao i da je zloupotrebio službeni položaj oštetivši srpski budžet za 2,5 miliona evra. Spektar poslovanja ovih kompanija je širok - od tova bikova, turizma, marketinga, finansijskih i ugostiteljskih usluga, informatičkih sistema i slično, i potvrđuje da je Mihajlović svoj biznis zasnivao na državnim privilegijama u svim režimima, a drugi slučaj objašnjava kako je ministar sam sebi obezbeđivao unosan posao, rekao je juče Dinkić na konferenciji za novinare.

Šta radi tužilac?

Na pitanje da li su ove dokumente dostavili i Tužilaštvu, Dinkić je odgovorio da nisu, jer nema svrhe obraćati se tužiocu "koji se plaši samog sebe" i poručio je republičkom javnom tužiocu da mu je ovo "poslednja šansa da opere obraz". Posle pada ove i izbora nove vlade i formiranja pravne države neki tužilac će rešiti i ovaj i slične slučajeve, poput Janjuševića i Kolesara, rekao je Dinkić.

Zloupotreba položaja odnosi se na tender koji je vlada Srbije objavila 1. aprila 2001. za nabavku informatičke opreme i softvera za MUP zbog čega je bila formirana i konkursna komisija sa čijim sastavom se nije složio pokojni premijer Zoran Đinđić, tražeći da u njoj, pored tri člana iz MUP-a, budu još dva "spoljna", a jedan od njih je bio i tadašnji pomoćnik tadašnjeg saveznog ministra unutrašnjih poslova, a sadašnjeg srpskog premijera Zorana Živkovića.

Vlada je, po Dinkićevim rečima, 5. oktobra 2002. usvojila informaciju, prema kojoj je na tenderu izabrana inostrana firma "IBM" za ugovor o isporuci ove opreme vredan 13 miliona evra, uz zaključak da se domaćoj firmi ARIUS za usluge upravljanja projektom i obuku ljudi isplati 2.420.500 evra.

Ova firmu, inače, vlasnički kontroliše ministar, mada je kao njen vlasnik Mihajlović formalno istupio u aprilu 2001, ali je zato ARIUS matično preduzeće kompanije Vidre Info, čiji su osnivači opet Mihajlović i njegova kompanija "Lutra". Drugim rečima, radi se o povezanim licima, a Dinkić smatra da je ubacivanje firme ministra policije u tenedr za MUP, kroz ovaj fiktivni posao, verovatno bilo ulaznica "IBM" na srpsko tržište, a platili su je kroz budžet poreski obveznici Srbije.

Doduše, objašnjava Dinkić, Mihajlović je ipak bio galantan prema državi, pristavši da mu se avansno isplati 20 odsto pomenute sume, a ostatak na tromesečne rate u periodu od 4 godine i pristao je da primi dinare umesto evra.

Ministar voli kulturu

Ministar Mihajlović izgleda mnogo voli staro antičku kulturu, pa je za najčešća imena svojih firmi izabrao latinske i grčke reči "lutra", što po jednom znači vidra, a po drugom perionice. Ljubav prema kulturi nedavno je uočila i carina, kada je utvrdila da je "Lutra" pokušala da ne plati ove dažbine državi prilikom uvoza grafičkih mašina - prema prijavi trebalo je da štampaju kulturne sadržaje, ali su štampale nalepnice za pivo, rekao je Dinkić.

Zanimljivo je i to da je premijer Đinđić odbio da potpiše ovakav zaključak Vlade, već je to učinio njen potpredsednik Žarko Korać, a u martu prošle godine, po rečima Dinkića, to je prouzrokovalo i sukob između pokojnog premijera i ministra policije, kada je Mihajlović za javnost otišao na godišnji odmor.

"Dušan Mihajlović je, koristeći Vladu Srbije, očito bolje štitio svoje poslovne nego državne interese, o čemu uostalom govori i ubistvo premijera", konstatovao je Dinkić. Po njegovim rečima, glavni klijenti pomenute firme bili su MUP, Policijska akademija, Viša škola unutrašnjih poslova VJ...

Inače, o poslovanju i drugih ministrovih kompanija Dinkić je najavio nove informacije i dokaze, uključujući žalbe na drugi, nedavno završeni tender, za nabavke za MUP u okviru druge faze Programa integrisanog automatizovanog sistema za personalizaciju identifikacionih dokumenata.

Povodom ovog novog slučaja ne bi smelo da se dogodi, kao i u prethodnim koje je otkrila G17 plus, da reaguje jedino sud javnosti, a da sud pravne države ostane nem, a ukoliko se to dogodi onda je jasno da je Srbiji potrebno da što pre padne ovakva korumpirana Vlada, rekao je Dinkić, ističući da ga posebno interesuje reakcija premijera Živkovića.

B. Jager

 

28. Oct 2003 23:37 (GMT+01:00)

Arius AD demantuje

BEOGRAD (Beta) - Kompanija "Arius AD" demantovala je sinoć tvrdnje Mlađana Dinkića da je njen vlasnik ministar policije Dušan Mihajlović. U saopštenju firme "Arius AD" navodi se da Mihajlović nije njen vlasnik niti da on ima bilo kakvu vrstu kontrole nad tim preduzećem, kao i da kompanija nikada nije imala distributerski ugovor sa IBM za prodaju njihove opreme, pa ni u slučaju MUP-a. 'Arius AD' nije trgovačka kuća, već jedan od najvećih proizvođača softvera u jugoistočnoj Evropi na softverskoj platformi IBM-a", navodi se u saopštenjuuz napomenu da će tražiti naknadu materijalne štete od Dinkića ukoliko njeni poslovni partneri otkažu već ugovorene poslove.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:01h

Dinkić optužio Mihajlovića za konflikt interesa i zloupotrebe

17:10h

Mihajlović odgovara Dinkiću: Optužbe su ponovo netačne

17:17h

Korać: Potpis stavio kao dežurni potpredsednik vlade

17:25h

Udruženje banaka traži rešenje za visoki cenzus

17:33h

Kako se u "Ce marketu" krše prava akcionara

23:28h

Evropska banka u Beogradu 2005.

 


     


FastCounter by LinkExchange