[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 29. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Opozicija ispucala sve argumente protiv Mićićeve

Rasplet sutra

Glasanje o poverenju Mićićevoj pošto se obavi rasprava o Vladi

BEOGRAD - Opozicija je proteklih dana ispucala sve argumente za smenu Nataše Mićić s mesta predsednika Skupštine, pa se juče u parlamentu postavljalo pitanje kada će biti obavljeno glasanje. DOS insistira da to bude što pre, ali ne pre nego što parlament raspravi predloge SRS i DSS o smeni Vlade.

Poslanici opozicije insistiraju da se o Mićićevoj glasa odmah po završetku rasprave o njoj, računajući da će potom Vlada lakše pasti, dok bi vladajući DOS rađe da se glasa posle rasprave o Vladi. I jedni i drugi se pozivaju na poslovnik, koji, međutim, predviđa da se o pojedinim tačkama glasa pošto se u raspravi iscrpi dnevni red.

U tom slučaju glasanje o Mićićevoj bi se oteglo, s obzirom na to što je na dnevnom redu još 13 tačaka. Postoji samo jedan izuzetak u poslovniku, a to je slučaj kada se raspravlja o poverenju Vladi, o čemu se poslanici izjašnjavaju odmah, pre kraja dnevnog reda.

Troše k'o ludi

Gorica Mojović, DS, optužila je juče SPS, SRS i DSS za "koaliciju u trošenju para poreskih obveznika u skupštini". Iz izveštaja o trošenju skupštinskih para ona je izvukla cifre koje pokazuju da je svaki "pošteni srpski radikal" prošle godine u proseku naplatio od Skupštine po 839.947 dinara samo kao naknadu za prevoz. A to je dvostruko više nego što su poslanici DS uzeli, mada ih je u skupštini dvaput više. SPS je uzeo 10,4 miliona dinara, ili dva puta više nego poslanici DS-a, kojih je za trećinu više. Mojović je navela da su najviše uzeli poslanici DSS-a, 8,48 miliona dinara, nazvavši ih poluopozicijom, koja je, kaže, napustila Vladu, ali ne i neka dobro plaćena mesta, poput onih u Pijačnoj upravi u Beogradu ili Parking servisu.

Što se opozicije tiče taj scenario ne dolazi u obzir, dok DOS nudi jedinu, dovoljno pomirljivu soluciju, koja čak nije dovoljno precizna u poslovniku - glasanje o predsednici odmah posle rasprave o Vladi.

Bojan Pajtić je zatražio od DSS-a da povuče svoj predlog da se raspravlja o Vladi, pošto bi u suprotnom parlament dva puta zaredom razgovarao na istu temu. Danima bi se, dakle, bavio Vladom na predlog radikala, a onda sve to bi ponovo, i isto radio, na predlog DSS-a. Sudeći po izjavama Dejana Mihajlova, DSS ne prihvata ovaj predlog.

Rasprava o Vladi bi mogla da počne sutra, kada se očekuje i povratak premijera Živkovića iz Brazila.
- Očekujemo i tako treba da bude, da na sednici Skupštine tada bude prisutna cela Vlada, na čelu s premijerom, najavio je Bojan Pajtić, koji insistira da rasprava bude efikasna i bez dupliranja komplikovane procedure.

Danas bi u Skupštini bila neka vrsta pauze, koja bi se iskoristila za razgovore s predstavnicima Sindikata. S njima bi, prema Pajtićevim rečima, trebalo da razgovaraju šefovi poslaničkih klubova.

M. Dapčević


vesti po rubrikama

^društvo

16:42h

Opozicija ispucala sve argumente protiv Mićićeve

16:51h

Ako Mićićevoj Skupština uskrati poverenje ostaje šef države

17:13h

Uprkos upozorenju policije počinje protest Saveza samostalnih sindikata

17:20h

Nedelja solidarnosti s obolelima od cerebralne i dečje paralize

17:27h

Posle ponude poslodavca pregovori u "US Steelu" prekinuti

17:34h

Sutra izborna Skupština SANU

 


     


FastCounter by LinkExchange