GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


P O V O D

Upravnik zatvora je pedagog

"Parfemdžija čuva osuđenike", "Glas javnosti", 28. oktobar 2003.

Povodom članka "Parfemdžija čuva osuđenike" u "Glasu" od ponedeljka, juče su u naše dopisništvo zajedno došli smenjeni upravnik Okružnog zatvora Zoran Jović i novopostavljeni Zoran Perišić. Negiraju navode u njemu, misle da je uvredljiv, posebno naslov, i da je tendenciozan.

- Završio sam Defektološki fakultet sa smerom Specijalni pedagog za resocijalizaciju odraslih osoba, kao stipendista Okružnog zatvora po diplomiranju sam u njemu radio dve godine, potom se bavio privatnim poslom, parfimeriju ne držim već dve godine, kaže Zoran Perišić (38), inače predsednik OO DHSS, i do postavljenja za upravnika zatvora odbornik i šef odborničke grupe DOS-a u SO.

Kako izjavljuje Zoran Jović (39), dosadašnji upravnik zatvora i sociolog po obrazovanju, smena je iznuđena od strane destruktivnih i (ne)poraženih snaga, priče o navodnim njegovim zloupotrebama su plasirane preko pojedinih sredstava informisanja i, kako kaže, čudi ga da je "Glas", koji u tome nije učestvovao, izveo uvredljiv i netačan "rezime" priče.

On navodi da izbor Perišića "srećno i pravo rešenje" kad je već smena urađena, jer se radi o čoveku najkvalifikovanijem, i po stručnosti i po moralnom integritetu, za ovaj složen i odgovoran posao.

M. Joković
Leskovac


P R O T E S T

Beograd bez Ulice kralja
Aleksandra Karađorđevića

Sadašnji Bulevar kralja Aleksandra je dobio ime po Obrenovićima

Nekada smo imali kralja ujedinitelja. Najstariji i učeniji mlađi znaju da je taj veliki epitet zaslužio kralj Aleksandar I Karađorđević, za vreme čijeg regentstva su se Srbi (nažalost i još neki) ujedinili u jednu državu.

Zbog toga je pao kao žrtva ustaša, hrvatskih fašističkih terorista. Desetak godina kasnije, jugoslovenski komunisti su, na svoj način, nastavili delo ustaša, "ubivši" dinastiju Karađorđevića, zabranivši povratak u zemlju i porodici od strane ustaša ubijenog kralja i konfiskovanjem njihove imovine.

Ovih dana (9. oktobra) navršilo se 69 godina od ustaškog zločina u Marselju."Glas javnosti" je jedan od retkih sredstava javnog informisanja koji je, makar i skromnim tekstovima, podsetio na tu tragičnu godišnjicu, njeno minimalno obeležavanje. Zbog izostanka više nego neophodnog svestranog raskida sa boljševičko-komunističkom ideologijom i politikom (jer su na vlast došli, uglavnom, bivši komunisti i deca komunista), kod nas je i dalje prisutan, u znatnoj meri, komunistički odijum prema Kralju Aleksandru Karađorđeviću.

Zbog toga u Beogradu još ni jedno sokače, a gde li bulevar ili velika ulica, ne nosi njegovo ime. Toliko o tragičnom kralju i njegovom epitetu ujedinitelj.

Sudeći prema izjavama nekih lidera DOS-a, pa i samog njihovog kandidata dr Mićunovića, Srbija bi njegovim izborom dobila predsednika ujedinitelja. Naravno da je predsednik države predsednik svih građana. Međutim, očigledno je da svi oni koji podržavaju g. Mićunovića na taj način ističu njegovu pogodnost da ga podrže svi građani.

Oni kao da ne shvataju da je, bar u Evropi, prošlo vreme kandidata "omiljenih" svim građanima. Pored ostalog, četiri partije imaju svoje kandidate, a najavljuju se još neki (ovo pišem 25. oktobra). Znatan deo članstva i pristalica ostalih partija, (koje nemaju svoje kandidate) neće glasati za kandidate bilo koje druge partije. Ne mali broj naših građana (pa ni onih koji cene i poštuju starije ljude) želeće da za predsednika bar nešto mlađeg sugrađanina.

Doslednim nekomunistima, osobito antikomunistima svakako će smetati biografija mladog Mićunovića, pa i njegova kasnija privrženost mladom Marksu, bez obzira na to što je to bilo hrabro i humanije od skoro opšte privrženosti (lažne ili prave) Brozu.

Mnogi stariji (po rečima) i "čistokrvniji" Srbijanci žele da glasaju za svoje gore "list". Pogotovo zbog predominantne uloge Crnogoraca u vrhu zajednica SCG. Uz svo poštovanje prema g. Mićunoviću i neusvajanje principa da se građani mere prema tome kada su mu preci došli u Srbiju, ovom prilikom za predsednika Srbije trebalo bi izabrati nekog od potomaka onih koji su bili akteri i žrtve velikog, istorijskog Prvog srpskog ustanka.

Naravno da ne bude pobornik "politike" i vođa crveno-crne koalicije, zbog kojih ćemo veliku godišnjicu Prvog ustanka uskoro slaviti u više nego tragičnim uslovima. Strah mnogih naših građana od eventualne pobede kandidata te (po Srbiju i Srbe) tragično štetočinske koalicije svakako je neopravdan, ali će biti značajan adut g. Mićunovića.

Verujem da, bez obzira na opravdano nezadovoljstvo sa rezultatima vladavine dela DOS-a, većina naših građana nema isuviše kratko pamćenje i da im je jasno kakve će nam "spasonosne" promene doneti oni koji su Srbiju i Srbe (van nje) doveli u najtragičniju poziciju nego što su ikada bili...

Nikola Vasić
Beograd