[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 20. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Papa proglasio Majku Terezu blaženom

Još malo pa svetica

RIM (Tanjug) - Poglavar Rimokatoličke crkve papa Jovan Pavle Drugi proglasio je juče, pred više od 150.000 vernika na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, blaženom Majku Terezu, Albanku rođenu u Makedoniji, koja je život posvetila siromašnima.

"Našom apostolskom nadležnošću, priznajemo prečasnog slugu božjeg Terezu iz Kalkute za blaženu", rekao je papa, dugogodišnji prijatelj Majke Tereze, koja je umrla 1997. u 87. godini.

Put do beatifikacije misionarke iz Kalkute je bio jedan od najbržih u novijoj istoriji Rimokatoličke crkve - taj proces je započeo u julu 1999. - i veruje se da je za to delom zaslužan sam papa, s obzirom da je prema Majki Terezi, koja je 1979. dobila Nobelovu nagradu za mir, gajio duboko poštovanje.

Beatifikacija je u Katoličkoj crkvi prvi stupanj na putu ka proglašenju svetim, a da bi neko bio proglašen blaženim potrebno je da učini čudo. Majka Tereza je, prema zvaničnom priznanju Vatikana, počinila čudo kada je jednu indijsku devojčicu izlečila od tumora.

Beatifikacija Majke Tereze bila je samo jedna u nizu obaveza Jovana Pavla Drugog koji je prošle sedmice proslavio 25 godina svog pontifikata kao papa koji je do sada proglasio najviše svetaca. Papa je želeo da je odmah proglasi sveticom, ali mu je vrhovni savet kardinala savetovao da to ne učini.


vesti po rubrikama

^svet

16:00h

Spreman atentat na Putina

16:07h

Novi bolivijski predsednik za kažnjavanje krivaca za haos u zemlji

16:16h

Papa proglasio Majku Terezu blaženom

16:23h

Nove američke žrtve u Iraku

16:30h

Izbori u Švajcarskoj

      


FastCounter by LinkExchange