[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 20. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Novi bolivijski predsednik za kažnjavanje krivaca za haos u zemlji

Mesa: Pravda, ne osveta

LA PAZ (Tanjug) - Novi predsednik Bolivije Karlos Mesa obećao je prevremene izbore i prionuo na formiranje prelazne vlade u toj latinoameričkoj zemlji.

Mesa, dosadašnji potpredsednik, najavio je da će odgovorni za smrt više od 80 žrtava krvave represije protiv demonstranata tokom prošlog meseca biti zakonski kažnjeni, "ne kao čin osvete, već pravde". "Ne želim ni zaborav, ni osvetu, već pravdu", rekao je Mesa tokom prvog razgovora s novinarima pošto je položio zakletvu.

Prema podacima organizacija za ljudska prava, više od 80 ljudi ubijeno je u sukobima policije i demonstranata, u više slučajeva i mitraljeskom vatrom, dok ih je oko 400 ranjeno tokom petonedeljnih protesta, uglavnom rudara i poljoprivrednika u gradovima širom Bolivije.

Mesa nije želeo da komentariše sudbinu svog prethodnika Gonsala Sančesa de Losade, koji je u subotu podneo ostavku posle talasa protesta širom zemlje i otišao u SAD.

Talas jednomesečnih protesta u Boliviji izazvala je odluka konzervativne vlade da u SAD izvozi prirodni gas preko susednog Čilea. Vlada, naime, smatra da će zemlja od izvoza prirodnog gasa zaraditi oko 1,5 milijardi dolara, ali sindikati i opozicija su protiv izvoza preko Čilea, prema kome je bolivijski narod neprijateljski nastrojen od kada je Bolivija izgubila izlaz na more posle rata s tom zemljom 1879. godine.

Novi predsednik je pozvao stanovništvo El Alta, najsiromašnijeg bolivijskog grada - u kome su demonstracije bile najžešće - da izbegavaju akte osvete, da veruju vladi i sačuvaju jedinstvo zemlje.


vesti po rubrikama

^svet

16:00h

Spreman atentat na Putina

16:07h

Novi bolivijski predsednik za kažnjavanje krivaca za haos u zemlji

16:16h

Papa proglasio Majku Terezu blaženom

16:23h

Nove američke žrtve u Iraku

16:30h

Izbori u Švajcarskoj

      


FastCounter by LinkExchange