[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 20. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Sandej tajms" o navodnom planu za likvidaciju ruskog lidera

Spreman atentat na Putina?

LONDON (Tanjug) - Britanski Skotland jard je otkrio i sprečio "pripremu ubistva ruskog predsednika Vladimira Putina", tvrdi u jučerašnjem broju londonski "Sandej tajms".

Zavera koju je predvodio jedan aktivni major bivšeg KGB, a sada nove ruske službe bezbednosti FSB, otkrivena je u Londonu pre deset dana. Pre sedam dana su taj major i još jedan ruski državljanin uhapšeni i posle pet dana su pušteni iz pritvora, ali se moraju vratiti u Moskvu, piše nedeljnik.

Portparol londonske policije je saopštio da su pripadnici antiterorističkih snaga 12. oktobra uhapsili dve osobe. On, međutim, nije hteo da precizira za šta su uhapšeni bili osumnjičeni, već je samo potvrdio da su Rusi u petak pušteni i da su se vratili u domovinu.

Azilant

Aleksandar Litvinenko, koji ima politički azil u Britaniji, optužio je ranije svoje bivše šefove u službi bezbednosti da stoje iza niza otmica, iznuđivanja i ubistava, kao i iza serije eksplozija u kojima je 1999. ubijeno više od 300 ljudi. Ruske vlasti su eksplozije pripisivale čečenskim teroristima. Litvinenko je 2002, u odsustvu, u Rusiji proglašen krivim za zloupotrebu službenog položaja i krađu eksploziva.

Prema navodnom planu zaverenika, Putin je trebalo da bude ubijen na nekom od njegovih putovanja po inostranstvu. Neposredni izvršioci atentata, u organizaciji majora službe bezbednosti, trebalo je da budu Čečeni, a finansiranje je navodno trebalo da obezbedi Boris Berezovski, odbegli ruski milijarder koji je nedavno dobio politički azil u Britaniji.

Plano o atentatu na Putina je Skotland jardu otkrio bivši ruski obaveštajac Aleksandar Litvinenko, koji je pre tri godine "pobegao od Putina" u Veliku Britaniju. Litvinenko je rekao Skotland jardu da mu se u Londonu telefonom javio jedan bivši kolega iz KGB i tražio od njega pomoć za organizaciju atentata na Putina. On i Berezovski su, prema "Sandej tajmsu", odmah posumnjali da bi moglo biti reči o "nameštaljki" i zato su odmah sve prijavili policiji.

Britanska kontraobaveštajna služba MI-5 je saopštila da sa celim slučajem nema nikakve veze i da je sve u nadležnosti policije.


vesti po rubrikama

^svet

16:00h

Spreman atentat na Putina

16:07h

Novi bolivijski predsednik za kažnjavanje krivaca za haos u zemlji

16:16h

Papa proglasio Majku Terezu blaženom

16:23h

Nove američke žrtve u Iraku

16:30h

Izbori u Švajcarskoj

      


FastCounter by LinkExchange