[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 20. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vlast tvrdi da će opstati, a opoziciji da se ona samo veštački održava

Vladi Srbije dani odbrojani

Đorđe Vukadinović:Urušavanje vlasti ništa više ne može zaustaviti

BEOGRAD - Premijer Srbije Zoran Živković, uveren je da republički parlament nije u krizi i ne očekuje da će Vlada pasti. Međutim, političari iz redova opozicije smatraju, da su Vladi Srbije odbrojani dani, da se veštački održava, što ne može dugo da potraje, kao i da su vanredni parlamentarni izbori jedini izlaz iz krize.

Žarko Obradović, šef Poslaničke grupe SPS smatra da je Vlada već pala, kao i da su dešavanja u Skupštini pokazala da je izgubila podršku u parlamentu. I radikali ocenjuju da je Vlada pala, ali da je samo pitanje kada će to da prizna. To tvrdi i Borislav Pelević, predsednik SSJ, ocenjujući da je ovo samo veštačko održavanje koje neće dugo da traje.

U Demokratskom centru, Demohrišćanskoj stranci Srbije pak tvrde, da će predsednica republičkog parlamenta Nataša Mićić i Vlada izdržati proveru Skupštine, dok Liberali Srbije ističu, da Srbija trenutno nema bolju opciju od ove Vlade.

Međutim, i u redovima vladajuće koalicije uglavnom postoji saglasnost da bi trebalo što pre izvršiti rekonstrukciju Vlade, ne samo kadrovsku, već i političku.

Dogovor ili bodrenje

Đorđe Vukadinović ocenjuje, da Živkovićeva izjava može da znači da vlast sama sebe bodri, kao čovek koji sam noću ide kroz šumu i pevajući pokušava da odagna strah ili da su se sa nekim u parlamentu ili moćnicima van parlamenta dogovorili da produže raspravu da bi dobili na vremenu.

Đorđe Vukadinović, politički analitičar i urednik "Nove srpske političke misli" smatra da je Vlada uveliko posrnula i da ukoliko sada ne padne to neće značiti da su u skupštinskoj raspravi imali argumente, već da će ovo vreme koje su dobili razvlačenjem sednice iskoristiti za kontralobiranje da bi povratili poslanike koji su počeli da napuštaju DOS-ov brod.

- Skupštinska debata odgovara Vladi da bi videla gde su "rupe" u njenim redovima i pokušala da ih zapuši i pridobije poslanike SDP, DHSS, GSS, a možda i Branislava Ivkovića. Ukoliko uspe da SDP i Ivković ne glasaju ili neko od opozicionih poslanika ne dođe na sednicu Vlada možda može da preživi glasanje - kaže za "Glas" Vukadinović.

Međutim, on napominje, da je proces urušavanja vlasti zbog svih prethodnih afera, dešavanja u Skupštini odmakao tako daleko da ga ništa više ne može zaustaviti.

- Čak i ako bi Vlada preživela ovo glasanje u parlamentu, njen vek trajanja je u najboljem slučaju nekoliko nedelja, odnosno nekoliko meseci, jer je čeka budžet. Ukoliko Vlada ipak opstane matematički gledano, njoj je u političkom smislu "slomljena kičma". Politička kriza neće prestati glasanjem, već se intenzivira zbog neizvesnosti u parlamentu, socijalnog nezadovoljstva, a završiće se vanrednim parlamentarnim izborima - ističe Vukadinović.

On napominje, da nije bitno da li će izbori biti krajem ove ili početkom sledeće godine, jer smatra da je pravo vreme za njih bio kraj prošle godine u vreme predsedničkih izbora.

- Da su tada održani vanredni parlamentarni izbori mnoge bi stvari bile izbegnute, kao što je ubistvo premijera Zorana Đinđića, afere, skupštinski skandali - zaključuje Vukadinović.

L. Čolić


vesti po rubrikama

^politika

17:05h

Vlast tvrdi da će opstati, a opoziciji da se ona samo veštački održava

17:15h

Čedomir Jovanović: Mićunović će biti kandidat DOS-a

17:25h

Trvenja u vodećoj stranci na vlasti prenela se i na državu

17:35h

Bi-bi-si: Lider DC-a nezadovoljan podrškom DOS-a

17:40h

RFI: Izbori su dostojanstven izlaz

17:55h

RV najavljuje ako Mićunović odustane Mile Isakov ulazi u trku

18:05h

Lekari mitrovačke bolnice ponovili: Velikinac umro od gladi

18:20h

Nastavak suđenja Miloševiću u utorak

18:25h

Filipović (GSS): Padanjem Mićićke, pada i vlada

18:35h

Pajtić: Posle izbora neka nova koalicija

18:50h

Koštunica: Narod traži prevremene izbore u Srbiji

 


     


FastCounter by LinkExchange