[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 20. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nestabilnost u Beogradu
zabrinjava međunarodnu zajednicu

LONDON-VAŠINGTON - Međunarodni zvaničnici pažljivo izbegavaju da se javno izjasne o aktuelnoj političkoj krizi u Srbiji, tvrdeći da ne žele da se mešaju u unutrašnje stvari suverene države, dok u privatnim razgovorima kažu da ih potencijalna nestabilnost u Beogradu zabrinjava, jer dolazi u posebno delikatnom času u regionu.

Zamenik izvršnog direktora Međunarodnog instituta za strateške studije u Vašingtonu Marko Vicenzino kaže da se takva ocena pre svega odnosi na pokretače srpsko-albanskog dijaloga. U intervjuu za BBC Vicenzino kaže da uspešno rešavanje pitanja konačnog statusa Kosova zavisi od postojanje stabilne vlade u Beogradu:

"Zapad je s olakšanjem odahnuo kad je Zoran Đinđić došao na vlast u Srbiji. Svaka vlada koja dođe na vlast u Srbiji mora, i to je najvažnije, da sarađuje sa haškim sudom . To se Srbiji jasno stavlja do znanja već deset godina. Đinđić je shvatio da je Srbija u rasulu i da zavisi od ekonomske pomoći zapadnih zemalja i da zato mora da sarađuje sa njima. Mnogi na zapadu su bili duboko zabrinuti posle njegovog ubistva".

Vicenzino kaže da je Zoran Živković kao premijer Srbije prijatno obradovao Zapad obračunom sa organizovanim kriminalom posle ubistva Zorana Đinđića i spremnošću da sarađuje sa haškim sudom, u kom pogledu je činio i više nego što se od njega očekivalo:

"Ako sadašnja vlada padne, postavlja se pitanje ko će je zameniti. Mnogi na Zapadu se nadaju da će sadašnja vladajuća koalicija ostati, uz zamenu nekoliko ministara. Ako, međutim, dođe do kompletne promene na vrhu, to će definitivno zabrinuti zapadne prestonice, koje će želeti da znaju da li će politika koju je sprovodio Živković biti nastavljena. U svakom slučaju, budući status Kosova zavisi od pregovora sa Beogradom i zato je neophodno da Srbija ima stabilnu vladu".

Vicenzino smatra da Zapad, a posebno Evropska unija, pošto je Vašington zaokupljen Irakom, ima na raspolaganju sredstva kojima uspešno može da utiče na svaku eventualnu administraciju u Beogradu:

"Evropljani su ti koji će morati da vrše pritisak. NJihov glavni adut je pozivnica za članstvo u Evropskoj uniji. Potpuno je jasno da Srbija neće opstati ako ne postane deo Evrope. Sama ne može da preživi, dok joj zajednica sa Crnom Gorom u ekonomskom smislu nije dovoljna. U zamenu za tu pozivnicu u Evropsku uniju Srbija mora da sarađuje sa Briselom, s haškim sudom i, na kraju, u pregovorima o konačnom statusu Kosova. Sa svoje strane, Brisel bi u skoroj budućnosti da Srbiji, kao zajednici, jasno ukaže na put do članstva u Uniji i tako joj pokaže da je izlazak iz njene pre svega nezavidne ekonomske situacije realna mogućnost".

Dejan Ćalovski


vesti po rubrikama

^izbor iz strane štampe

17:13h

BBS: Nestabilnost u Beogradu zabrinjava međunarodnu zajednicu

17:21h

Brige koje muče Srbiju

17:34h

BBS: Pojedinac protiv države

17:40h

Dojče Vele:Svilanović: Idemo istim putem

 


     


FastCounter by LinkExchange