[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 20. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Jelena Vilus, direktor u Evropskom centru za mir i razvoj

Novo znanje za novo doba

Naši pravnici su bili na margini jer su sve rešavali političari. Sada pravnici moraju sami da se izbore za svoje mesto i da preuzmu odgovornost za ono što rade

Gospođa Jelena Vilus je doktor pravnih nauka, radila je u Savetu UN, bila predstavnik naše zemlje u komisiji UN za međunarodno trgovinsko pravo, a kao ekspert UN boravila je u skoro svim zemljama sveta. Njena uža specijalizacija je međunarodna prodaja roba, kontrola kvaliteta robe, međunarodne investicije …

Druga godina međunarodnih poslediplomskih studija, čiji je jedan od direktora profesor Vilus, za oblast međunarodnog poslovnog prava i prava Evropske Unije, a u okviru Evropskog centra za mir i razvoj treba da počne uskoro u Beogradu.

- Prva godina studija se završava krajem decembra i onda studenti odabiraju svoje mentore koji mogu da budu i profesori iz inostranstva. U okviru nastave za prvu generaciju ovih poslediplomaca više od 80 odsto profesora bilo je iz inostranstva. Osim neophodnih ocena na osnovnim studijama naši studenti treba da znaju engleski jezik.

U čemu je specifičnost studija u okviru Evropskig centra za mir i razvoj?
- Ove studije su veoma važne zbog harmonizacije i usklađivanja naših propisa sa propisima Evropske unije. Koncentrišemo se na izučavanje institucija Evropske Unije- parlamenta, suda pravde, donošenja propisa itd. Mi smo smatrali da bi našim studentima poslediplomcima bilo potrebno da im objasnimo koji je to nov metod zaključivanja poslova sa našim novim partnerima iz Evropske Unije i Amerike.

Znači neposredan trgovinski promet, kako i na koji način se od naših pravnika zahteva kako da se uključe od samog početka zaključivanja ugovora pa praćenja njegovog toka sve do izvršenja ili neizvršenja. Nažalost moram da kažem da su naši pravnici zaista bili na margini, sve su rešavali političari.

Sada pravnici moraju sami da se izbore za svoje mesto i da preuzmu odgovornost za ono što rade, a da bi to bili u stanju oni moraju da budu obučeni. Deset godina izolacije, sankcija, izopštenja od sveta bez obzira ko i kako je kriv za to, dovelo je do toga da naši studenti nisu upoznati sa situacijom koja u svetu postoji.

Zbog toga naše studije počinju od toga koje sve međunarodne organizacije postoje, fokusirajući se na Evropsku Uniju i međunarodne organizacije i primera radi drže se predavanja o tome šta je svetska trgovinska organizacija, zašto mi nismo članovi, zašto bi bilo važno da budemo članovi, koje prednosti će biti ukoliko se i kada se mi učlanimo. U ovom periodu tranzicije dolazi do prestrukuriranja privrede, da bi to uspelo taj proces moraju da nose ljudi koji su kvalifikovani. Mislim da tranzicija može da uspe samo ako se svi uključimo, svako na svoj način i svako u svom domenu.

Da li postoji mogućnost da vaši studenti posete neku od evropskih institucija?
- Mi smo omogućili studentima u julu mesecu kada je u Beču bilo redovno zasedanje komisije UN za međunarodno trgovinsko pravo, u okviru koje su se razmatrala pitanja koja se tiču međunarodnog poslovnog prava, da kao gosti te komisije prisustvovali zasedanju.

Bili su zadovoljani jer su videli kako to izgleda u UN, kako se daju predlozi, kako se donose konvencije, zakoni…koliko mnogo treba vremena da se izrade konvencije, koliko mnogo kompromisa mora da se napravi jer u svetu postoje dva velika pravna sistema - sistem KOMONLOA odnosno englesko američki pravni sistem i sistem pisanih građanskih zakonika kao što Evropa ima, kao i mi.

Mi imamo u vidu da studentima koji budu pokazali najbolje rezultate na usmenom ispitu, koji imaju posle svakog ciklusa predavanja, omogućimo da odu u Rim, Beč ili Brisel da bi tamo u bibliotekama mogli da provedu određeno vreme.

Ima li razmišljanja o njihovom zapošljavanju ili ćemo ih pustiti da odu u svet?
- To pitanje me posebno muči. Znatan deo naših posle diplomaca je već zaposlen ili rade kao advokati ili u firmamam koje im plaćaju studije. Ja se iskreno nadam da će u budućnosti biti mesta za visoko kvalifikovane ljude u našoj privredi, bankama ili drugim mestima i da bi to omogućilo da rade ovde a ne da odu u inostranstvo.

S.J.


vesti po rubrikama

^intervju

16:23h

Profesor doktor Gojko Savić: Svakodnevna bitka za očuvanje Univerziteta

16:57h

Jelena Vilus: Novo znanje za novo doba

 


     


FastCounter by LinkExchange