[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 20. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dok većinski sindikati pregovaraju sa Vladom, manjinski "drmaju" Srbijom

Od novog zakona sve kreće na bolje

Rascepkanu sindikalnu scenu promeniće novi zakon, tvrdi Ranka Savić (ASNS)

BEOGRAD - Proteklo je više od pola meseca kako štrajkuju zaposleni iz Sindikata lekara i farmaceuta u više od 135 ustanova u Srbiji. Prema podacima Ministarstva zdravlja, štrajkuje se u 88 ustanova ali, svakako, može se reći da je zdravstvo u Srbiji u nekom vidu kolapsa. Iako je organizator štrajka jedan od nereprezentativnih sindikata (nemaju deset odsto zaposlenih u zdravstvu, iako i ne zastupaju sve zaposlene u zdravstvu već 20.000 lekara i farmaceuta) proteklih dana mnogo toga u zdravstvu Srbije je stalo.

U SLF-u navode da se štrajk obavlja u skladu sa Uredbom o minimumu procesa rada, što ne negiraju ni u Ministarstvu zdravlja, ali prethodnih desetak dana mnogo toga u zdravstvenim ustanovama ne radi.

I dok su ostali sindikati u zdravstvu u pregovorima s Vladom postigli neko rešenje, postavlja se pitanje kakva je to naša sindikalna scena u kojoj je većinski sindikat nezadovoljan ali pregovara sa Vladom, dok sindikat koji ima svega 13.000 članova uspeva da "drma" Srbijom i da li su većinski sindikati stvarno većinski.

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, kaže da stepen krivice za ovakvu situaciju imaju tri, navodno, reprezentativna sindikata, jer poslednjih šest meseci ne mogu da se dogovore oko termina kad će biti utvrđena reprezentativnost sindikata.

- Rascepkanu sindikalnu scenu (trenutno u Srbiji ima 18.000 registrovanih sindikata) promeniće novi zakon o sindikatima, po kom će svi sindikati koji deluju parcijalno biti prinuđeni da uđu u neki od tri reprezentativna sindikata. Tako ćemo konačno srediti sindikalnu scenu i oformiti sindikalni pokret - izjavila je Savićeva.

Kad je zdravstvo u pitanju, ona kaže da se njihov sindikat pomirio sa tim da pravo pregovaranja imaju Republički sindikat zdravstva i UGS "Nezavisnost", pa bi tako, po njenom mišljenju i SLF trebalo da poštuje dogovor reprezentativnih sindikata i Vlade.

- Nisam siguran da upravo država nije proizvela ovaj štrajk da bi kompromitovala i pokazala da nema jačinu jedna grupa radnika koji su u Republičkom sindikatu zdravstva i socijalne zaštite koji ima oko 90.000 članova. Odnosno, možda su jednostavno želeli da zamute sindikalnu scenu i da se, zbog ovakve situacije, u javnosti postavi pitanje smisla samog pojma sindikata.

Sa druge strane, mislim da je ovaj štrajk protivzakonit i Vlada bi trebalo da primeni neke mehanizme kojim će sprečiti dalje ometanje rada onih koji nisu u štrajku - izjavio je juče za "Glas" Milenko Smiljanić, predsednik saveza samostalnih sindikata Srbije.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

16:18h

Dok većinski sindikati pregovaraju sa Vladom, manjinski "drmaju" Srbijom

16:26h

Sportska gimnazija na Topčiderskoj zvezdi nema fiskulturnu salu

16:33h

Tomas Keli, generalni direktor "Ju es stila Srbija": počinju pregovori sa sindikatima

16:40h

Beograd dogodine domaćin važnog Kongresa

16:48h

Konkurs za najuspešniju fotografiju o invalidnosti

 


     


FastCounter by LinkExchange