[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 20. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Susretom generacija obeleženo 145 godina Zemunske gimnazije

Školsko danas i juče

Neobično društvo ispunilo je u petak veče Klub vazduhoplovstva u Zemunu. Pod istim krovom skupilo se staro i mlado, srednjoškolci i osamdesetogodišnjaci. Došli, kako kažu, da obeleže starost jedne među njima. Najstarije. Nekada ženske, potom muške realne i mešovite, a sada Zemunske gimnazije. Čitavih je 145 godina ostavila iza sebe. Ispratila brdo đaka koje međutim, nije zaboravila, već ih, eto, okupila na svom rođendanu. Mnogima zvanicama od davnih školskih dana ostala su samo sećanja, koja dopiru daleko. Čak do 30-tih godina prošloga veka. O njima svedoči Jovanka Janković Lončarić, maturant iz 1938. godine.

- Disciplina je, u moje vreme, bila strožija. Bez pogovora smo nosili crne kecelje i bele kragne, ne samo u školi nego i u pozoroštu. U bioskope nismo smeli. Kosa nam je bila kratko podšišana. Šminkanje i pušenje? Ni govora - priseća se gospođa Jovanaka, kojoj je život sudbinski vezan za ovu školu Ona je, naime, bila učenica i profesorka, nego je i četri generacije njene porodice prošlo kroz iste klupe. Sada gleda promene koje nosi vreme. Gimnazija više ne traje osam godina, a udruženja kao što su "Soko" i "Jadranska straža" koja je negovala ljubav prema Jadranu, nestala su.

- Treba čuvati i širiti tradiciju naše škole. Susreti generacija su divan način i zato smo osnovali Fond bivših učenika i profesora Zemunske gimnazije. Nažalost, najstarija živa učenica 95-ogodišnja Vera Pavlica kao i najstarija profesorka 93-godišnja Dana Pojšak, zbog godina, nisu mogle da budu danas sa nama - objašnjava naša sagovornica.

Veče je bilo povod i da se proglaglasi zlatnom generacija koja je pre tačno pola veka maturirala. Kako običaj nalaže, tim povodom objavljena je i knjiga. Knjiga, u kojoj su skupljene uspomene profesora i učenika iz dana provedenih u Zemunskoj gimnaziji. Međutim, ni sadašnji đaci nisu zaboravili da daruju slavljenicu. Poklon je bila pozorišna predstava " Ožalošćena porodica", viđena na novi, njihov način.

J. Petrović


vesti po rubrikama

^Beograd

18:49h

Susretom generacija obeleženo 145 godina Zemunske gimnazije

18:53h

Zašto tako, naopako? Đavolja rabota, ili…

19:00h

U susret novom sistemu naplate parkiranja: Rigorozni "Palilulci"

19:06h

Obnova još jednog "Maderinog"objekta u toku

19:16h

Nastavljaju se radovi u unutrašnjosti sportske hale - Arena spremna do leta

19:22h

Zajednički projekat Urbanista i Grada: Zelena regulativa grada

19:30h

Podgorička sačekala Godoa

19:37h

Sa Sajma kozmetike u Centru Sava

 


     


FastCounter by LinkExchange