[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 20. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Da li narod podržava štrajk ljudi u belom?

Građani ipak uz lekare

Svi su na muci i građani i lekariž

Svedoci smo još jednog paradoksa naše društvene zbilje: pacijenti podržavaju lekare u štrajku. U situaciji kada bolesni građani i pored dugotrajnog čekanja na lekarsku pomoć ili vraćanja sa praga domova zdravlja, imaju razumevanja za lekare u štrajku, treba konstatovati da su stvari u našem društvu otišle toliko daleko da se na svaki način treba dati do znanja vlasti da joj je istekao vek upotrebe.

Prvi put u Srbiji štrajk, kao oblik borbe za ostvarivanje svojih prava, primenili su lekari i farmaceuti. Naime, svi dosadašnji štrajkovi obuhvatali su sve zaposlene u zdravstvu, ovo je prvi put da se lekarska i farmaceutska struka samostalno odlučuju za štrajk.

Blizu 300 zdravstvenih ustanova u Srbiji nalazi se u nekoj vrsti štrajka i blizu dve trećine od 20. 000 lekara pribeglo je najradikalnijim sredstvima sindikalne borbe. Osnovni zahtev štrajkača sadržan je želji da se dosadašnji odnos plata medicinskog osoblja i lekara dovede sa odnosa 1 : 2,87 u odnos 1 : 4. Vlada Srbije ponudila je štrajkačima povećanje plata od 3 odsto.

U situaciji kada neke druge delatnosti sa istovetnom školskom spremom koju imaju lekari, a koje se finansiraju takođe iz buddžeta, enormno povećavaju plate kao što je Narodna banka Srbije ili su već velike kao što je to slučaj u Naftnoj industriji, avio-prevozu ili Elektrodistribuciji, onda je jasno zašto lekari traže više od onog što im Vlada Srbije nudi.

Ako se uzme u obzir da se zdravstvo u Srbiji danas nalazi na najnižim granama i u krizi posle koje se očekuju radikalni potezi, onda je normalno da se ovaj i drugi štrajkovi reše na zadovoljstvo svih - lekara i pacijenata.

Anketirano više od 1000 ljudi

Ispitivanje javnog mnjenja Srbije (bez Kosova i Metohije) obavljeno je telefonskim putem u periodu od 3. do 10. oktobra 2003. godine. Anketom je bilo obuhvaćeno 1032 punoletna žitelja Srbije. Operateri ispitivači ostvarili su kontakt sa ispitanicima pozivnih poštanskih brojeva sledećih mesta: 011 Beograd, 012 Požarevac, 018 Niš, 034 Kragujevac, 036 Kraljevo, 031Užice, 018 Aleksinac, 015 Loznica, 021 Novi Sad, 023 Zrenjanin, 022 Šid, 035 Jagodina, 035 Ćuprija, 032 Čačak, 032 Gornji Milanovac i 011 Mladenovac.. Anketa je obuhvatila četiri problemska pitanja i dva demografska (pol i starost). U anketi je učestvovalo 48,64 odsto muškaraca i 51.36 odsto žena. Anketom je bilo obuhvaćeno 2,13 odsto građana Srbije koji su u starosnoj dobi od 18 i 19 godina, dok je najviše ispitanika bilo zastupljeno u starosnoj dobi između 40 i 49 godina 25,20 odsto. U anketi je učestvovalo 15,31 odsto građana u starosnoj dobi između 20 i 29 godina, kao i 24,71odsto građana u dobi između 30 i 39 godina. U anketi je takođe učestvovalo 17,05 odsto građana koji imaju više od 50 a manje od 59 godina i 15,60 odsto starijih od 60 godina.

Dugovanja celokupnog zdravstva Srbije (bez Kosmeta) samo za komunalne usluge (voda, grejanje, iznošenje smeća) zaključno sa decembrom 2002. godine iznose 490 miliona dinara. Na kraju 2003. ovaj dug će se znatno uvećati.

Međutim, paradoksalno je da su bolnice ubrojane u kategoriju privrede i plaćaju znatno veću cenu komunalnih usluga od građana, jer je cena vode za bolnice 40 dinara po kubiku a za građane 15 dinara. Za odnošenje smeća bolnice plaćaju 5 dinara a građani 2 dinara, dok grejanje po kvadratu za bolnice iznosi 36 dinara a za građane 20 dinara.

Znajući za sve izneto "Glas" i "Ipres" potražili su među građanima Srbije odgovor na dva pitanja: da li lekarima treba zabraniti pravo na štrajk i da li se lekarima trebaju povećati plate?

Rezultati ankete su pokazali velik stepen solidarnosti građana sa zahtevima lekara. Naime, 72,43 odsto građana Srbije usprotivilo se zabrani štrajka za lekare i farmaceute. Svaki sedmi žitelj Srbije ili njih 15,44 odsto, podržalo je zabranu štrajka kao metode borbe za lekare i farmaceute, jer po njima, to je profesija od vitalnog interesa za svo građanstvo i mora svakog trenutka biti na usluzi građana.

Interesantno je napomenuti da je 90,62 odsto žitelja Srbije podržalo lekare u njihovom zahtevu za povećanjem plata. Najviše građana 60,61 odsto, navelo je kao razlog povećanja plata odgovornost lekara, koja je mnogo veća nego drugih profesija.

Na drugom mestu razloga za odobravanje povećavanja plata lekarima i farmaceutima sa 23,75 odsto glasova, našla se činjenica da su plate lekara i farmaceuta mnogo niže nego službenika, u Narodnoj banci Srbije, kao i nekim drugim budžetskim ustanovama, koji imaju isti rang obrazovanja. Činjenicu da bi povećanje plata lekara dovelo do boljeg obavljanja njihovog posla navelo je 6,26 odsto žitelja Srbije. Međutim, 4,01 odsto žitelja Srbije smatra da, bilo šta da se učini ovoga trenutka, stanje u zdravstvu se neće popraviti.

Na kraju treba reći i to da se u nekim zemljama u tranziciji kao što je Poljska, otpočelo sa ukidanjem mnogih zdravstvenih ustanova u unutrašnjosti, tako da građani ostaju bez osnovne zdravstvene zaštite. U takvoj situaciji, koja je plod tranzicije, lekari i zdravstveno osoblje ostaje bez posla a građani bez zdravstvene pomoći, što predstavlja ogroman državni problem.

Naša situacija u zdravstvu ubrzano ide ka ovakvom rešenju, i sasvim je sigurno da će ovakvi potezi radikalizovati i opštu situaciju u društvu, jer je naš narod jako osetljiv na radikalna i dugotrajna uskraćivanja zdravstvene zaštite i pored trenutnog razumevanja za zahteve štrajkača.

Poslednja radikalizacija štrajka po kojoj su otpočele i jednosatne potpune obustave rada, u kojima učestvuje 15 hiljada lekara, pokazuju odlučnost lekarske i farmaceutske profesije da idu do kraja.

Ko će izdržati duže Vlada Srbije ili lekari i farmaceuti pokazaće vreme, ali je jedno sigurno, najveću cenu ovog sukoba interesa platiće bolesnici i to u obimu koji nikada neće biti utvrđen.

Vinko Đurić


vesti po rubrikama

^istraživanje

13:31h

Da li narod podržava štrajk lekara

13:46h

Na pomolu srpsko-grčko-makedonsko partnerstvo?

 


     


FastCounter by LinkExchange