[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 15. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ozren Tošić, republički komesar za izbeglice, najavio za "Glas"

Uskoro popis izbeglica?

Izbeglički status isključivo u skladu s Konvencijom UN iz 1951.

BEOGRAD - Ukoliko Vlada Srbije usvoji predlog Komesarijata za izbeglice Republike Srbije i sve bude teklo po planu ovog vladinog organa, za mesec, mesec i po dana moglo bi se očekivati da se kod nas sprovede popis, tačnije reregistracija izbeglica. Komesarijat je za ovu reviziju izbegličkog statusa dobio podršku humanitarnih organizacija, a trenutno su u toku dogovori sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom za socijalna pitanja sa kojima bi u saradnji na kraju bio i sačinjen predlog koji bi išao pred Vladu.

Ozren Tošić, republički komesar za izbeglice, u razgovoru za "Glas javnosti" navodi da je razloga za ovu akciju mnogo, a da je suština u tome da su državi, zbog rešavanja pitanja izbeglica, neophodni precizni podaci o onima koji status izbeglice i dalje imaju. U nekim medijima već je saopšteno da će prilikom ove reregistracije biti pooštreni kriterijumi za dobijanje statusa izbeglica, pa će samim tim i umnogome biti smanjen broj izbeglica. Međutim, republički komesar za izbeglice objašnjava da novih kriterijuma nema i da će se jednostavno izbeglički status priznavati u skladu sa Konvencijom Ujedinjenih nacija iz 1951, čiji je naša zemlja potpisnik, a da će broj onih koji će biti izbeglice sigurno biti manji.

Po ovoj konvenciji, osoba koja je bila izbeglica gubi ovaj status u trenutku kada dobije državljanstvo, odnosno postaje građanin zemlje domaćina, zatim u slučaju da se vrati u zemlju porekla ili je pod zaštitom treće države. Trenutno kod nas, po poslednjim podacima, ima zavedeno oko 278.000 izbeglica, a mnogo njih se vratilo u Hrvatsku ili Bosnu i Hercegovinu, mnogi su dobili državljanstvo.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^tema

16:45h

Ozren Tošić najavio za "Glas": Uskoro popis izbeglica

17:00h

Spiskovi sređeni, broj birača isti

17:20h

Ažuriranje biračkog spiska u opštini Bujanovac

17:35h

Tehnički problemi oko glasanja naših ljudi iz rasejanja

 


     


FastCounter by LinkExchange