[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 15. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


DS nespremna za ustupke, smatraju analitičari

Vanredni izbori jedino rešenje

BEOGRAD - Jedini izlaz iz trenutne situacije je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, ocenjuju politički analitičari.
Jučerašnja dešavanja u republičkoj Skupštini pokazala su da, iako su predstavnici Demokratske opozicije Srbije poslednjih dana tvrdili da imaju većinu u parlamentu i da do pada Vlade i razrešenja predsednice parlamenta Nataše Mićić neće doći, pokazalo se da je vladajuća koalicija prilično ,,uzdrmana", kao i da DS nije spremna da pravi ustupke, čak ni sa dosadašnjim koalicionim partnerima.

Sve češće se ukazuje na to da je srpski parlament, posle odluke Ustavnog suda Srbije da mandat pripada poslaniku, postao najveća berza mandata. Međutim, ni to nije pomoglo da se obezbedi većina za glasanje.

- Ovo je potpuno očekivana stvar. Nekoliko dana unazad govorilo se da DOS nema većinu, jer očigledno nije došlo do dogovora između DS i malih stranaka. Ovo je pat pozicija, koja mora u što kraćem roku da se razreši, da se održi sednica ili da se raspišu vanredni izbori. Ja mislim da nam je bliže raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, mada ni postizanje dogovora nije isključeno. Male stranke, prvenstveno SDP postavile su minimum uslova koje DS očigledno nije u stanju ili ne želi da ispuni - rekao je za ,,Glas" Ognjen Pribićević, politički analitičar i dodao da nije prevelik problem ukoliko se sednica ne održi na dan kada je zakazana.

Milan Nikolić, direktor Centra za proučavanje alternativa, smatra da su naši političari pokazali sitničavost, kao i da su im lični, partijski interesi važniji od društvenih, državnih i interesa građana Srbije.

- Očigledno je da političari ne mogu da razreše situaciju. Čini se da su jedini izlaz vanredni izbori, na kojima bi došlo do čistijih odnosa u parlamentu. Naši političari su pokazali u kojoj su meri neozbiljni, da im je malo stalo do državnih interesa, kao i da nisu politički giganti, već politički kepeci koji nikada neće biti državnici - rekao je za ,,Glas" Nikolić i dodao da ne umanjuje značaj ovog problema, ali da postoje i važniji, kao što je problem Kosova.

Zoran Lončar, profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, kaže za ,,Glas" da sa dnevnog reda ne mogu da se skinu predložene tačke, a to su inicijativa za izglasavanje nepoverenja Vladi i smena Nataše Mićić.

- Zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi mora da podnese najmanje 20 poslanika. U skladu sa Ustavom on se mora naći na dnevnom redu Skupštine Srbije, najranije tri dana od kada je zahtev podnesen, ali ne kasnije od 15 dana. Tu nema mesta slobodnoj interpretaciji. Po Poslovniku Skupštine Srbije o ovom zahtevu će se raspravljati u roku od 15 dana od podnošenja. Odmah nakon rasprave određuje se dan kada će se glasati o ovom zahtevu - navodi Lončar.

On je objasnio da je za razrešenje Nataše Mićić potrebna relativna većina, što znači polovina od prisutnih poslanika na sednici, dok je za izglasavanje nepoverenja Vladi Srbije potrebna apsolutna većina, odnosno 126 republičkih poslanika.
- Ishod ove dramatične situacije pokazaće politička trgovina koja je u toku - naglasio je Lončar.

L. Čolić


vesti po rubrikama

^društvo

16:11h

Sindikat lekara i farmaceuta juče u mirnom protestu ispred Skupštine

16:20h

Dogovor dva reprezentativna sindikata zdravstva i Vlade

16:29h

Radikalizovani zahtevi 8.500 štrajkača u Sartidu

16:37h

Odblokirana Ibarska magistrala

18:00h

Ceo dan proveli su poslanici juče u Parlamentu Srbije, a da ne znaju šta se zaista događalo

18:11h

DS nespremna za ustupke, smatraju analitičari

18:20h

ASNS odgovara na prozivke SSSS i "Nezavisnosti"

 


     


FastCounter by LinkExchange