[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 15. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ceo dan proveli su poslanici juče u Parlamentu Srbije, a da ne znaju šta se zaista događalo

Trgovina iza zatvorenih vrata

Umesto činjenicama svi, i poslanici i novinari, bavili su se nagađanjima

BEOGRAD - Ceo dan su poslanici Skupštine Srbije juče uzalud čekali da počne prva sednica jesenjeg zasedanja parlamenta i da se otvori rasprava o poverenju Vladi i predsednici Skupštine Nataši Mićić. Do kasno popodne i zaključenja ovog izdanja, posle 18 časova, ne samo da se sazivač sednice, Nataša Mićić, ili neko od skupštinskih zvaničnika, nije poslanicima obratio, nego ih nije udostojio ni informacije o sednici.

Tako je rekordno veliki broj okupljenih poslanika, kažu da ih je u sali bilo oko 240, među kojima nije bila Neda Arnerić, oko koje se "zavrtela" priča o ostavkama, kao i u prisustvu više od stotinu novinara - satima uzalud čekalo, nerviralo se, negodovalo, kombinovalo, "njuškalo", prepričavalo. Među njima u sali nisu bili jedino predstavnici stranke predsednice Mićić, nije bilo glavnih igrača DOS-a Reforme Srbije, Bojana Pajtića i Čedomira Jovanovića, kao ni glavnih igrača u pregovorima - Orlićevih SDP-ovaca, na čelu s Natašom Milojević.

Oni su u dubini predsedničkog kabineta celoga dana pregovarali o tome da SDP, sa svojih 10 "presudnih" poslaničkih glasova, popusti DOS-u, i odustane od namere da se priključi opoziciji - DSS-u i i svima ostalima, kao i nekolicini poslanika individualaca- "begunaca", koji su tražili da se raspravlja o poverenju Vladi i Mićićevoj.

U međuvremenu, sati iščekivanja prekraćivani su nagađanjima i kombinacijama o mogućem ishodu sednice.

Oko podneva je Milojevićeva izjavila:
- Podržavamo predloženi dnevni red, jer želimo da se kroz debatu pojasni stav o Vladi. Želimo rekonstrukciju Vlade. Ali nećemo glasati za inicijativu o izglasavanju nepoverenja Vladi.

Moglo se zaključiti da u kabinetu tog momenta nije došlo do dogovora, ali se nije znalo oko čega je zapelo i šta, zapravo, SDP zauzvrat traži, ne računajući, naravno, ono što su već obelodanili. Špekulisalo se da sednica ne počinje zbog pregovora u Beču, te da Nataša Mićić kao v.d. predsednica Republike čeka te vesti, zatim da ne silazi u salu jer su protivnici uspeli da prikupe dovoljan broj glasova za obaranje Vlade i nje same, pa sve do toga da bi u slučaju njenog obaranja, Goran Svilanović povukao opasan potez, što bi dovelo ne samo do pada Vlade, već i raspisivanja vanrednih izbora. On je juče bio u Skupštini na tim pregovorima, što celoj priči daje dodatnu težinu.

Popodne se već najavljivao nešto "teži" scenario: Mićićeva podnosi ostavku. Ili, raspušta Skupštinu, a Živković se odlučio za vanredne parlamentarne izbore.

Celoga dana su novinari tumarali po skupštinskim hodnicima skupljajući informacije i poluinformacije. Iskalkulisali su da bi za obaranje Nataše Mićić opozicija nakupila 116 glasova i s 10 poslanika SDP-a, uspela da razreši dilemu. Za obaranje Vlade ne bi imala dovoljan broj poslanika - 123, pošto ne bi imala 4 glasa RV i 10 SDP-a. Prvi i jedini koji su se juče zvanično obratili javnosti na konferenciji za štampu bili su poslanici DSS-a, na kojoj je Dragan Maršićanin izjavio:

- Vlada je definitivno pala, bez obzira na ishod ove sednice. Pokazalo se da Vlada nema većinu u parlamentu, jer da ima - sednica bi odavno počela. Ovo će se potvrditi ili u njenom nastavku ili na prevremenim izborima, ali su Vlada i DOS pokazali da ni u porazu ne mogu biti dostojanstveni.

Poslednja špekulacija je glasila: Nataša Mićić će otvoriti sednicu i obavestiti poslanike da je odlaže na dan-dva.

M. Dapčević
S. Obradović


vesti po rubrikama

^društvo

16:11h

Sindikat lekara i farmaceuta juče u mirnom protestu ispred Skupštine

16:20h

Dogovor dva reprezentativna sindikata zdravstva i Vlade

16:29h

Radikalizovani zahtevi 8.500 štrajkača u Sartidu

16:37h

Odblokirana Ibarska magistrala

18:00h

Ceo dan proveli su poslanici juče u Parlamentu Srbije, a da ne znaju šta se zaista događalo

18:11h

DS nespremna za ustupke, smatraju analitičari

18:20h

ASNS odgovara na prozivke SSSS i "Nezavisnosti"

 


     


FastCounter by LinkExchange