[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 15. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sindikat lekara i farmaceuta juče u mirnom protestu ispred Skupštine

Štrajk do pregovora

Đelić im napravio neviđeni marketing izjavom da u zdravstvu ima previše ljudi

BEOGRAD - Stotinak predstavnika osnovnih organizacija Sindikata lekara i farmaceuta iz nekoliko gradova u Srbiji okupilo se juče na Andrićevom vencu, ispred zgrade Predsedništva Srbije, protestujući zbog toga što Vlada krši Zakon o štrajku izbegavajući pregovore sa SLF-om.

Delegacija ovog sindikata na čelu sa Jadrankom Bosnić, predsednicom i Brankom Potićem, koordinatorom štrajka, predala je na pisarnici Narodne skupštine otvoreno pismo predsednici Narodne skupštine, predsednici Odbora za zdravstvo i svim narodnim poslanicima, u kome traže od njih da utiču na Vladu da se što pre vrati u legalne tokove i započne pregovore sa njima.

- Izbegavanjem pregovora sa nama Vlada je prekršila članove 6, 10, 12 i 15 Zakona o štrajku, po kome je dužna da čim neko uđe u štrajk pregovara sa njim, bez obzira na reprezentativnost - izjavio je juče Potić.

Traže pomoć EU

Kako je za ,,Glas" rekla dr Jadranka Bosnić, predsednica SLF-a, delegacija ovog sindikata zatražila je, zbog netolerantnog odnosa Vlade prema njima, prijem u kancelariji Evropske unije za zaštitu ljudskih prava u Beogradu. Prijem u kancelariji EU povodom njihove žalbe zakazan je za sutra. Ovaj sindikat obratiće se za pomoć i Advokatskoj komori Srbije.

Komentarišući izjavu ministra finansija o smanjenju broja zaposlenih i racionalizaciji u zdravstvu, Potić je rekao da je ,,Đelić svojim izjavama poslednjih dana uradio takav marketing za njih jer je poslednjih dana u ovaj sindikat pohrlilo toliko lekara da ih sam sindikat svojom propagandom ne bi mogao privući."

Predstavnici sindikalnih organizacija iz Beograda, Niša, Pirota, Bora, Prokuplja, Sombora i mnogih drugih gradova tvrde da jučerašnje okupljanje nema veze sa zasedanjem parlamenta, kao i to da oni nemaju političke zahteve.

- Nemamo veze ni sa čim što se dešava u Skupštini, samo smo izabrali ovaj dan jer smo znali da će to biti prilika da nas i mediji primete i ukažu vlasti na to da više od pola lekara u Srbiji ne radi - izjavila je juče dr Slobodanka Stajković, predsednik osnovne organizacije SLF-a pri Domu zdravlja u Nišu, napominjući da će ovaj sindikat zamrznuti štrajk u više od 130 ustanova onog trenutka kad Vlada započne pregovore sa njima.

Predstavnicima ovog sindikata obećano je da će ih na pauzi zasedanja Skupštine primiti predsednica Odbora za zdravstvo.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

16:11h

Sindikat lekara i farmaceuta juče u mirnom protestu ispred Skupštine

16:20h

Dogovor dva reprezentativna sindikata zdravstva i Vlade

16:29h

Radikalizovani zahtevi 8.500 štrajkača u Sartidu

16:37h

Odblokirana Ibarska magistrala

18:00h

Ceo dan proveli su poslanici juče u Parlamentu Srbije, a da ne znaju šta se zaista događalo

18:11h

DS nespremna za ustupke, smatraju analitičari

18:20h

ASNS odgovara na prozivke SSSS i "Nezavisnosti"

 


     


FastCounter by LinkExchange